fbpx
Uutiset

Annika Saarikko: Palaset alkavat loksahdella kohdalleen – viisikon neuvottelut yhä kesken

Keskustan Puheenjohtaja Annika Saarikko. Kuva: Valtioneuvoston kanslia
Keskustan Puheenjohtaja Annika Saarikko. Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Keskustan eduskuntaryhmä on linjannut, että keskusta on valmis jatkamaan hallituksessa neuvotteluita tulevien vuosien taloudenpidosta.

Eduskuntaryhmä arvioi mahdollisuuksia kehysriihineuvotteluiden jatkamiseen aamulla ryhmäkokouksessaan. Kokous kesti reilun puolentoista tunnin ajan.

Kehysriihineuvottelut alkoivat jo viime viikon keskiviikkona.

Puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi toimittajille, että hänen ymmärryksensä mukaan palaset alkavat loksahdella kohdalleen. Keskustelut hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken ovat Saarikon mukaan yhä kesken.

–  Asiat ovat edenneet, asiat ovat yhä kesken, mutta ymmärrykseni mukaan palaset alkavat loksahdella kohdalleen, Saarikko sanoi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat jatkavat neuvotteluita puoliltapäivin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan ryhmälle on tärkeää, että taloutta hoidetaan vastuullisesti ja että talouspolitiikan pitkästä linjasta pidetään kiinni.

–  Keskustelussa nousi lisäksi esille, että Suomessa harjoitettavan ilmastopolitiikan pitää olla sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää ja sen pitää olla reilua kaikille väestöryhmille.

Ryhmä pitää hänen mukaansa tärkeänä, että Suomen vakaus säilyy ja koronatilanne hoidetaan.

Kahdenvälinen keskustelu Marinin ja Saarikon välillä

Saarikko kertoi aamulla ennen kokousta toimittajille, että keskusteluissa oli edetty yön aikana. Hän kertoi keskustelleensa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa kahden kesken sen jälkeen, kun lähti Säätytalon neuvotteluista. Vielä alkuyöstä talon portailla Saarikko kertoi toimittajille, ettei tiedä, miten tulisi käymään.

Keskeisin erimielisyys hallituspuolueiden välillä on liittynyt siihen, millä aikataululla ja miten Suomi palaa aiemmin sovittuun menokehykseen eli kohti normaalimpaa taloudenpitoa mittavan velkaantumisen jälkeen. Hallituskauden alussa sovittuun julkisten menojen menokehykseen ei oltaisi palaamassa vielä ensi vuonnakaan. Suurimmat erimielisyydet ovat liittyneet sen jälkeiseen aikaan.

Vaikeita kysymyksiä ovat olleet myös toimet työllisyyden parantamiseksi ja keinot, joilla turpeen tuottajia tuetaan alan kannattavuuden heikennyttyä.

–  Politiikka on sellaista, että joskus se ottaa vähän enemmän, ja joskus se ottaa vähän enemmän aikaa. Arvoja ja periaatteita, tavoitteita. Sen verran tehdään töitä, että voi olla tyytyväinen, Saarikko sanoi aamulla toimittajille.

Koronaepidemian takia talouden lähtökohdat ovat hyvin erilaiset kuin Marinin hallituksen aloittaessa loppuvuodesta 2019.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) onkin kuvannut nyt käytyjä kehysriihineuvotteluita hallitusneuvotteluiden kaltaisiksi.

Katso Youplayn video Suomen hallituksesta:

Menot