fbpx
Uutiset

Keskustan Annika Saarikon ja vihreiden Maria Ohisalon välinen "ilmaa puhdistava" tapaaminen lykkääntymässä

Tapaaminen piti alun perin järjestää tammikuussa. Nyt sopivaa aikaa etsitään helmikuun alusta.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (vas.) ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo yrittävät selvittää hallituspuolueiden kiristyneitä välejä tapaamisessa helmikuun alussa. Kuva: Mauri Ratilainen
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (vas.) ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo yrittävät selvittää hallituspuolueiden kiristyneitä välejä tapaamisessa helmikuun alussa. Kuva: Mauri Ratilainen

Vihreiden ja keskustan välisen “ilman puhdistamiseksi” suunniteltu puheenjohtajien tapaaminen näyttää lykkääntyvän helmikuun puolelle. Tapaamisen tarkoituksena on löytää samassa hallituksessa olevien puolueiden välille yhteinen sävel Haavisto-jupakan jälkeen.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi joulukuussa ehdottaneensa tapaamista tammikuussa. Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vastasi lähtevänsä siihen ilomielin.

Saarikon esikunnasta kerrottiin maanantaina Lännen Medialle, että sopivaa aikaa tapaamiselle etsitään nyt helmikuun alusta. Ohisalon esikunnasta tapaamisen ajankohtaan ei otettu mitään kantaa.

Saarikko on kertonut kutsuneensa tapaamiseen Ohisalon lisäksi myös vihreiden kaksi muuta ministeriä.

Keskustaa on närästänyt vihreiden menettely sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimineen lainvastaisesti pyrkiessään siirtämään ministeriön konsulipäällikön pois tehtävistään.

Haavisto ei myöntänyt eduskunnassa menetelleensä lainvastaisesti ja vihreät kävivät sosiaalisessa mediassa harhaanjohtavaa informaatiokampanjaa tämän maineen puhdistamiseksi.

Keskusta äänesti eduskunnassa Haaviston luottamuksen puolesta lukuun ottamatta yhtä vastaan äänestänyttä kansanedustajaa.

Keskustan eduskuntaryhmä lähetti äänestyksen yhteydessä tiedotteen, jossa se totesi, ettei se hyväksy kuitenkaan Haaviston lainvastaista toimintaa ja syytti vihreitä perustuslakivaliokunnan aseman murentamisesta.

– Keskusta on yhden pääministerin saanut pois tehtävistään. Ei käy päinsä hallituksessa, että tällaisesta tulee jotenkin tapa, Maria Ohisalo sanoi STT:lle joulukuussa.

Saarikko epäili Ilta-Sanomissa joulun alla, että yhtenä syynä ongelmiin voi olla se, että keskusta ja vihreät tuntevat toisiaan puolueina nykyään vähän huonosti.

– Vaikka jää arpia ja haavoja, keskusteluyhteys pitää aina säilyttää, hän totesi.

Riidanaiheita riittää

Keskustan ja vihreiden välejä on hiertänyt myös vihreiden saavutuksenaan mainostama polttoturpeen alasajon alkaminen. Vaikka turpeen verotusta kiristettiin, sen polttoa ei olla lailla kieltämässä, Saarikko on joutunut oikomaan asiassa Ohisaloa.

Lisää erimielisyyksiä odotetaan syntyvän liikenteen päästöjen vähentämisestä, kun siitä yritetään saada tänä vuonna ratkaisuja aikaan. Keskusta ei haluaisi uusia liikennepolttoaineiden veronkorotuksia jo tehtyjen korotusten lisäksi.

Menot