fbpx
Uutiset

Keskustan korttelihistoriasta uusi pienoistutkimus

Hämeenlinnalainen Osmo Narvo on tehnyt tutkimuksen kotikaupunkinsa keskustan niin sanotusta Skytten-korttelista. Viime viikolla valmistuneessa tutkimuksessa Narvo tarkastelee korttelin historiaa ja asujaimistoa 1700-luvun loppupuolelta 1950-luvulle.

Tutkimuksessa on mukana myös asukkaiden muisteluja elämästä vanhojen puutalokortteleiden aikaan.

Skytten-kortteli sijaitsee kirkon ja lyseon välissä, eli se on Hämeenlinnan keskustan II kaupunginosan kortteli numero 3.

Narvon mukaan Skytten-korttelin historia on mielenkiintoinen.

-Alkuperäinen, kaupungin siirron jälkeen rakennettu Linnakortteli tuhoutui vuoden 1831 tulipalossa. Carl Ludvig Engelin laatimassa uudessa ns. empirekaavassa uusi kortteli sai nimekseen Skytten.

– Alkuvuosien asujaimisto oli käsityöläisvoittoinen, mutta muuttui vähitellen liikealan ammattilaisten ja työväestön asuinsijaksi. Hallintovirastojen ja koulujen läheisyys vaikutti siihen, että korttelia saattoi kutsua myös virkamiesten kortteliksi, Narvo kertoo.

Narvolta julkistettiin pari vuotta sitten pienoistutkimus Kortteli Geddan, joka käsitteli hänen lapsuutensa kotikorttelia Laivarannan tuntumassa. Tutkimus herätti kiinnostusta ja kyselyitä uusista korttelihistorioista. Tuohon huutoon Skytten-korttelihistoria nyt vastaa.

Korttelihistoria on runsaasti kuvitettu sekä historiaa että nykyaikaa esittävin karttapiirroksin ja valokuvin.

Yhteistyössä Hämeenlinna-Seuran kanssa valmistettua julkaisua on ostettavissa Hämeen Heimoliiton toimistosta Hallituskatu 22:sta. (HäSa)

Menot