Uutiset

Keskustan ote tiukkenee

Hämeenlinna 28.6.2004

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus on istunut vuoden. Tunnelma ja henki hallituksen sisällä on hämmästyttävän hyvä. Vaikutelma entisestään korostuu, kun vertaa suomalaisen politiikan tilaa vuoden takaiseen. Irak-skandaali koetteli kesän 2003 eduskuntavaalien jälkeen rakennettua SDP:n ja keskustan yhteistyöakselia. Matti Vanhanen nousi pääministeriksi sekä keskustan että hallituksen hengenpelastajana.

Politiikka on liikettä. Sitä se oli myös pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroon johtaneen tapahtumasarjan yhteydessä ja sen jälkeen. Keskusta oli kovilla, mutta puolueen johdolla oli malttia katsoa eteenpäin ja oivaltaa, että Irak-skandaali on hyvin pian politiikan historiaa. Tuskin rohkeinkaan keskustalainen kuitenkaan jaksoi toivoa puolueen toipuvan kolhuistaan niin nopeasti kuin lopulta tapahtui. Keskustan tilaa kuvaa viikon takainen Tampereen puoluekokous, joka oli asiallisesti leppoisa keskustaväen kesäjuhla.

Puoluekokouksella oli kuitenkin poliittinen ulottuvuus. Vuosi sitten keskusta joutui tanssimaan enemmän tai vähemmän demareiden pillin mukaan yksinkertaisesti siksi, että Irak-jupakka vahvisti SDP:n asemaa. Tilanne on muuttumassa. Keskustalaiset saivat Tampereella lisää itseluottamusta ja tämä muutos näkyy vielä syksyn kuluessa hallituksen työskentelyssä. SDP saa varautua siihen, että keskusta ajaa nykyistä huomattavasti pontevammin ja määrätietoisemmin omia poliittisia tavoitteitaan.

Keskustan voima ei lepää tyhjän päällä. Eduskunnassa on porvarienemmistö ja ei-sosialististen puolueiden asemasta kertoo myös eurovaalien tulos: 14 suomalaismepeistä ainoastaan neljä lukeutuu vasemmistoon! Keskustalla on varaa vaatia, että sen tahto täytyy näkyä hallituksen päätöksissä. Tämänsuuntaiset vaatimukset ovat kasvamassa keskustan sisällä. Miten paineet puretaan, siinä ratkaisevassa roolissa on keskustajohtaja, pääministeri Matti Vanhanen.

Hallituksen ilmapiiriä sähköistävät syksyllä myös kunnallisvaalit. Sekä SDP että keskusta tekevät siirtoja, joiden tarkoitus on varmistaa puolueiden menestys jonkin verran myös hallituksen suosiota mittaavissa vaaleissa. Kuntien äänestäjiä voidellaan avauksilla, joiden toteuttaminen ei taloudellisessä mielessä ole missään tapauksessa mahdollista. Rahaa on jaossa edelleen hyvin rajallisesti sekä kunnissa että valtion kassassa.

Pääministeri Matti Vanhasen hallituksella ei ole varaa keskittyä edes kunnallisvaalien alla politikointiin. Hallitus on ollut myötätuulessa, koska Suomen kansantalouden tila on sangen hyvä. Hallituksen sietäisi pitää mielessä viisaus, jonka mukaan hyvinä aikoina on!-!hankaliakin ongelmia ratkoen!-!valmistauduttava huonoihin aikoihin. Ponnisteltavaa Vanhasen hallituksella riittää jo 100!000 uuden työpaikan luomisessa neljässä vuodessa. Vai kirjattiinko päämäärä hallitusohjelmaan korulauseeksi?

Hallituksen ilmapiiriä sähköistävät syksyllä myös kunnallisvaalit.

Mainos