fbpx
Uutiset

Keskustan päätös ei ole ratkaisu

Keskustan eduskuntaryhmä istui ja pohti puolueen tilaa neljä ja puoli tuntia. Voisi kuvitella, että siinä ajassa syntyisi jo ratkaisu. Keskustalta loppuivat paukut ja näin ryhmä pystyi vain päättämään, että ensi vuoden eduskuntavaaleihin mennään näillä eväillä ministereitä vaihtamatta.

Eduskuntaryhmä taipui puoluejohtaja Matti Vanhasen tahtoon.

Elämässä, varsikin kipeissä asioissa, ratkaisuja ei voi välttää. Niitä voi kyllä yrittää siirtää huomiseen keskustan tapaan.

Keskustan eduskuntaryhmää voi kiitellä toki kuuliaisuudesta. Ryhmä kuunteli Vanhasta ja halusi tukea häntä sekä puoluejohtajana että ennen muuta pääministerinä.

Vanhasen mallilla keskusta voi pärjätä eduskuntavaaleissa. Riski on kuitenkin suuri, todella suuri. Ja jos puolue epäonnistuu, sitä odottaa jälleen paikka oppositiossa. Jo ajatuskin oppositiosta on keskustalle painajainen.

Vanhanen tuntuu uskovan linjaan, jossa keskeistä on maan asioiden hoitaminen kaikella tarmolla, uhrautumallakin. Äänestäjä palkitsee keskustan työnteosta!

Kokeneen poliitikon linjaksi Vanhasen valinta on hämmästyttävän sinisilmäinen. Vaalien alla politiikassa on tärkeää tekemisen sijaan se, miltä asiat näyttävät. Tämän puolen politiikasta keskustajohtaja haluaa kieltää kokonaan.

Vanhanen on ehkä liian fiksu. Kun puolueen ministereistä yksikään ei ole hänen mielestään tehnyt karkeaa virhettä, ei ministereiden vaihtoon ole perusteita!

Keskustan kenttäväki saattaa olla toista mieltä. Kuka keskustassa kyynelehtisi, jos pienten keskustalaisten kuntien olemassaolon liipaisimelle saattanut kuntaministeri Hannes Manninen saisi kenkää?

Eduskuntaryhmän kokous ei rauhoittanut keskustaa. Kenttäväki perää edelleen ratkaisua. Puheilla on puheen arvo puolueessa, joka on kriisissä.

Keskustan keittoa hämmentää myös eduskuntaan paluuta tekevä Paavo Väyrynen. Kauppalehden Pressossa Väyrynen antaa palaa kuin hän olisi keskustan pelastaja.

Kuusikymppinen Väyrynen katsoo menneisyyteen, josta ei voi löytää keskustan tulevaisuutta. Menneen maailman edustaja tuomitsee puolueen liberaalit, tukee vanhoillisia ja hellii maalaismaisemaa.

Väyrynen antoi itse itselleen tehtävän: hänen asiansa on muistella ja puhua. Väyrysen hehkuttamaa maaseutua keskustan vaaleissa voittoon vievine äänestäjineen ei ole olemassakaan.

Myös keskustan toivo on tässä ajassa elävissä nuorissa poliitikoissa. Tätä joukkoa Väyrynen kutsuu liberaaleiksi ja hän näyttää asiallisesti ovea joukon johtajalle, EU-komissaari Olli Rehnille.

Moni suomalainen kysyy, koska Rehnistä on muka tullut liberaali.

Kenties Vanhanen otti eduskuntaryhmän kokouksessa jarrua painamalla vain aikalisän.

Tilanne muuttuisi, jos joku keskustan ministeristä saisi sattumalta virkapaikan tai luopuisi tuolistaan “terveydellisistä syistä”.

Markku Peltonen

Menot