Uutiset

Keskustan puoluekokoukselta selkeä linjaus perustulon puolesta

Sotkamo
10.06.2018, 14:36

Kotimaa

Perusturvaa perinteisesti puolustaneessa keskustassa perustulo-pyrkimykset eivät ole mitenkään uusi asia. Keskustan puoluekokouksen tekemä selkeä linjaus perustulon puolesta on kuitenkin kiinnostava, vaikka kyse on vain pitkän aikavälin tavoitteesta.
Keskustan puoluekokous hyväksyi puolueen poliittisen kannanoton, jonka mukaan keskusta purkaisi perusturvan ja ansiosidonnaisen turvan välisen kytköksen. Perustulosta puoluekokous linjasi lopulta muotoilulla, että pidemmällä aikavälillä keskustan tavoitteena on perustulo.
Matkan varrella keskustasta on kuulunut haluja jatkaa perustulokokeilua, mutta samalla pääministeripuolue on tuonut työttömille vastikkeellisuutta.
Keskustan varapuheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan keskustan lähtökohta on, että perusturvan pitää olla vahva.
– Keskusta tavoittelee perustuloa. Se vaatii laajemmin koko sosiaaliturvan remontointia. Aktiivimalli on yksi pieni osa siellä joukossa, Kulmuni sanoi.
Kulmunin mukaan järjestelmän pitää olla mahdollisimman yksinkertainen.
– Meille tärkeää on, että se on universaali, sen piiriin pääsee. Ei niitä ehtoja kovin montaa voi olla, Kulmuni sanoi sunnuntaina.

”Velvoittaa pienenkin työn vastaanottamiseen”

Julkisessa keskustelussa sosiaaliturvasta käytetyt eri termit ovat iloinen sekasotku. Perustuloehdotuksia on nähty vaikka millaisia, mutta puhtaan perustulon idea on nimenomaan vastikkeettomuus.
Vastikkeellisuuselementit sotivat väistämättä puhdasta perustuloa vastaan.
Lauantaina linjapuheessaan keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä linjasi, että sosiaaliturvan remontti on seuraavan vaalikauden jättiuudistus.
– Keskustan mielestä on luotava malli, joka kannustaa ja velvoittaakin pienenkin työn vastaanottamiseen. Sosiaaliturvan pitää olla nykyistä yksinkertaisempi ja joustavampi, Sipilä sanoi.
Hänen mukaansa tehty perustulokokeilu antaa uudistukselle hyvän lähtölaukauksen.
Linjapuheessaan Sipilä sanoi, että keskusta esittelee omat linjauksensa sosiaaliturvan uudistamiseksi syksyllä.

Puoluekokous valitsee jatkossakin keskustan puoluesihteerin

Keskustan puoluekokous valitsee tulevaisuudessakin puoluesihteerin. Tämä varmistui Sotkamon puoluekokouksessa, jossa oli esillä sääntömuutos, joka olisi siirtänyt valinnan puoluevaltuustolle.
Muutosehdotusta perusteltiin muun muassa sillä, että uusi menettelytapa olisi mahdollistanut tarkemman valintaprosessin pätevimmän ja sopivimman henkilön valitsemiseksi.
Puoluekokous torppasi kuitenkin muutosesityksen, ja puoluesihteerin valitsee jatkossakin puoluekokous kahden vuoden välein.
Lauantaina valittu puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoi, että asiasta keskusteltiin paljon piireissä kevään puoluesihteerikiertueella ja kysymyksen ytimessä on se, miten puoluesihteerin rooli puolueessa nähdään.
– Kyllä semmoinen järjestölle läheinen puoluesihteeri, joka on ikään kuin meidän kenttäväelle vastuussa, näyttää olevan se, mitä edelleen halutaan, Pirkkalainen luonnehti.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic