fbpx
Uutiset

Keskustan puoluevaltuusto: kannabiksen käytön rangaistavuudesta ei pidä luopua

Keskusta tehostaisi hoitoon ohjausta mutta ei vapauttaisi kannabiksen käyttöä. Rangaistavuudesta luopuminen olisi sen mukaan hallitusohjelman linjausten vastaista.
Aloite kannabiksen käytön dekriminalisoinnista etenee eduskunnan käsittelyyn. Kuva: Tuomas Rimpiläinen
Aloite kannabiksen käytön dekriminalisoinnista etenee eduskunnan käsittelyyn. Kuva: Tuomas Rimpiläinen

Keskusta vastustaa ehdotusta kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopumisesta ja pitää sitä hallitusohjelman päihdelinjausten vastaisena. Puoluevaltuusto linjasi asiaa kokouksessaan Kalajoella sunnuntaina.

– Suomalaisten nuorten kokeilut ja myönteinen asenne erityisesti kannabista kohtaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Huumeiden hankkiminen koetaan suhteellisen helpoksi, mikä kertoo sekä kannabiksen kotikasvatuksen yleistymisestä että huumekaupan laajasta levittäytymisestä verkkoon. Tutkimukset eivät tue väitettä, että kannabiksen käyttö vähentäisi suomalaisten muiden päihteiden, kuten alkoholin käyttöä. Käyttö päinvastoin johtaa usein eri päihteiden sekakäyttöön, puoluevaltuusto totesi kannanotossaan.

Keskusta sanoo pitävänsä tärkeänä, että päihdepalvelujen on oltava helposti nuorten saatavilla. Puolue korostaa lisäksi opiskelijahuollon, nuorisotyön ja ehkäisevän päihdetyön merkitystä sekä asuntopolitiikan hyödyntämistä syrjäytymisen ehkäisyssä.

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopumiseksi on tulossa eduskunnan käsittelyyn, sillä aloite sai kasaan vaaditun määrän allekirjoituksia.

Keskusta haluaa myös perustaa Suomeen kansallisen ilmastorahaston, jonka pohjana olisi valtion omaisuutta. Kansalaisille tarjottaisiin mahdollisuutta sijoittaa rahastoon. Lisäksi Suomeen koottaisiin kansalaisraati, jonka tehtävänä olisi rakentaa yhteisymmärrystä ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Juttua on päivitetty klo 12.30. tiedoilla keskustan ilmastoavauksista.

Menot