Uutiset

Keskustan ryhmä tuntee navetan ja pihkan tuoksun

Keskustalla on saappaat tiukasti kiinni maataloudessa. Eduskuntaan on valittu liuta keskustaedustajia, jotka tunnistavat navetan, mullan ja pihkan tuoksun.

Keskustan 49:stä kansanedustajasta 17 eli reilu kolmannes ilmoittaa eduskuntatiedoissaan maa- ja metsätalouteen liittyvän ammatin, koulutuksen tai oppiarvon.

Heistä 11 ilmoittaa ammatikseen maanviljelijän, maatalous-, maaseutu- tai luomuyrittäjän. Joukossa on myös yksi porotilan emäntä. Keskustaedustajista reilu viidennes on viljelijöitä.

Euralainen maanviljelijä, kansanedustaja Timo Kalli muistuttaa, että useimmilla maataloustaustaisilla kansanedustajilla päätyö on kansanedustajuus.

– Tartuntapintaa on omistuksena maa- tai metsätilaan tai yhtymän jäsenenä, Kalli sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmässä kannetaan Kallin mukaan huolta siitä, miten perusmaataloudelle ja biotaloudelle käy maaseudun rakennemuutoksessa.

EU:n maatalouspolitiikassa seuraava ohjelmakausi on jo lyöty lukkoon.

– Siihen ei voi puuttua, vaan kyse on siitä, voidaanko elintarviketeollisuuden vientiä helpottaa ja perustuotantoon löytää joustavoittavaa kustannusrakennetta, hän toteaa.

KESKUSTAN maataloussiivessä on vankkaa asiantuntemusta: maa- ja metsätieteen maistereita ja agrologeja riittää.

Luomuyrittäjä Kimmo Tiilikainen Ruokolahdelta on metsänhoitaja, maanviljelijä Esko Kiviranta Sauvosta on agronomi ja varatuomari. Alan maistereita ovat myös maatalousyrittäjä Anne Kalmari Kivijärveltä ja maaseutuyrittäjä Juha Pylväs Ylivieskasta.

Agrologikoulutus on maatilayrittäjä-luonnonvaraopettaja Elsi Kataisella Pielavedeltä ja maanviljelijä Lasse Hautalalla Kauhajoelta. Agrologi ja varatuomari on myös maa- ja porotilan emäntä Eeva-Maria Maijala Savukoskelta.

Maanviljelijöitä ja maatalousyrittäjiä ovat opistoupseeri Pertti Hakanen Sastamalasta, terveys­tieteiden maisteri Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä, maanviljelysteknikko Jari Leppä Pertunmaalta ja tradenomi Mikko Savola Ähtäristä.

Agrologeja ovat toiminnanjohtajina työskennelleet Timo Korhonen Sotkamosta, Arto Pirttilahti Mänttä-Vilppulasta ja maansa vuokrannut Antti Rantakangas Haapavedeltä. Metsätalousinsinööri Hannu Hoskonen Ilomantsista on toiminut metsänhoidonneuvojana.

Tarkastuslaskennassa Vihdistä eduskuntaan noussut Eerikki Viljanen on metsäylioppilas ja keskustan maaseutuohjelman aivot.

Agraaripainotus vahvistuu, jos mukaan lasketaan puolueen puheenjohtaja, kempeleläinen Juha Sipilä isoine metsäomistuksineen, Kääriälää Iisalmessa hoitava Seppo Kääriäinen ja sikatilan pidosta eläköitynyt Sirkka-Liisa Anttila Forssasta.

Savonlinnalainen yrittäjä Hanna Kosonen mainitsee kampanjasivuillaan erikseen olevansa metsänomistaja.

Europarlamenttiin ainakin hetkeksi palaava Paavo Väyrynen pyörittää muun liiketoiminnan ohella viinimarjatilaa Keminmaalla.

Keskustan kansanedustajat ovat kaikkinensa korkeasti koulutettua väkeä. Peräti kolmella neljästä on korkea-asteen tutkinto.

Keskustan tohtorisarja vahvistuu, kun lahtelainen lääketieteen ja kirurgian tohtori Martti Talja liittyy joukkoon.

Ylin akateeminen tutkinto on Kääriäisen ja Väyrysen ohella ex-komissaari Olli Rehnillä. Taivalkoskinen Niilo Keränenkin on tohtori, mutta oppiarvoltaan lääketieteen lisensiaatti.

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020