fbpx
Uutiset

Keskustan sopii toivoa, että baareissa käyttäydytään siivosti – Mitä pitää tapahtua, jotta koronarajoituksia lievennettäisiin alueittain?

Hallitusta on kritisoitu siitä, että ravintoloita koskevat rajoitukset ovat valtakunnallisia, vaikka monissa maakunnissa koronatartuntoja ei ole nähty enää useisiin viikkoihin.
Suomalaiset pääsevät baareihin ja ravintoloihin ensimmäistä kertaa lähes kahteen kuukauteen. Aukiolo- ja kävijämäärärajoitukset ovat samat koko Suomessa. Kuva: Harri Kuittinen
Suomalaiset pääsevät baareihin ja ravintoloihin ensimmäistä kertaa lähes kahteen kuukauteen. Aukiolo- ja kävijämäärärajoitukset ovat samat koko Suomessa. Kuva: Harri Kuittinen

Kaljahanat aukeavat tänään, mutta jano on sammutettava kello 22 mennessä, jolloin anniskelu päättyy.

Omaan suosikkibaariin on paras mennä ajoissa, koska asiakkaita saadaan ottaa sisään vain puolet normaalista ja ovet on suljettava viimeistään kello 23, joten yökerhoihin ei ole asiaa.

Poutapäivinä terassit voivat olla pelastus, niissä asiakasmäärää ei ole rajattu normaalitilanteesta.

Miksi baarissa ei saisi istua halutessaan aamuyöhön, ja miksi kaikkia halukkaita ei voi päästää sisään, kysyvät ravintoloitsijat ja juhlimaan haluavat asiakkaat nyt monissa maakunnissa, joissa koronatartuntoja ei ole nähty viikkokausiin.

Rajoitukset koskevat koko Suomea

Hallitus sallii ravintoloiden rajoitetun avaamisen, koska koronavirusepidemia on laantunut Suomessa. Pyrkimyksenä on etenkin helpottaa koronarajoitusten kurittamaa ravintola-alaa.

Samat rajoitukset ovat voimassa koko Suomessa eli esimerkiksi vilkkaimmalla korona-alueella Uusimaalla sekä maakunnissa kuten Satakunnassa, jossa ei ole todettu ainuttakaan koronatartuntaa yli kuukauteen.

Myöhemmin rajoituksia voidaan höllentää lisää, mikäli epidemiatilanne sen sallii, hallitus linjaa.

Rajoituksia on mahdollista purkaa myös maakunta kerrallaan.

Tästä huomauttivat perustuslaki- ja talousvaliokunnat, kun ravintoloiden avaamista käsiteltiin eduskunnassa.

Niiden esittämien muutosten pohjalta ravintoloiden avaamista koskevaan lakimuutokseen kirjattiin valtakunnallisen määräyksen sijaan lista kaikista Suomen maakunnista rajoitusten voimassaolopaikkoina. Sen johdosta rajoitusten alueellinen purkaminen on myöhemmin helpompaa.

Keskusta haluaisi porrastaa rajoituksia alueellisesti

Uudenmaan sulkua lukuun ottamatta kaikki tähänastiset rajoitukset ovat olleet valtakunnallisia.

Rajoitusten alueellista porrastamista on toivottu ravintolakysymyksen kohdalla etenkin keskustan riveistä.

Monilla keskustan kannattaja-alueilla koronavirus on lähes tyystin kadonnut, joten kepulaiset vetävät kotiin päin ja esittävät yhteiskunnan avaamista koronalta säästyneiltä alueilta.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Anu Vehviläinen muistutti ravintoloiden avaamista koskevan esityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa, että Pohjois-Karjalassa (Vehviläisen vaalipiirin Savo-Karjalan alueella) koronatartuntoja ei ole havaittu viikkoihin.

Oppositiossa rajoitusten alueellista purkua ovat ehdottaneet useat kokoomuslaiset ja perussuomalaiset.

Hallitus perustelee koko maata koskevia rajoituksia asiantuntijalausunnoilla, joissa painotetaan, että uusi rypäs koronatartuntoja saattaa ilmaantua silmänräpäyksessä, ja sellaisen syntymisessä baarit ovat kriittisimpiä paikkoja.

Esimerkiksi Etelä-Koreassa koronapositiivisen henkilön yksi yökerhoissa vietetty ilta altisti jopa yli 7 000 ihmistä koronalle ja tartutti kymmeniä. Sen jälkeen baarit suljettiin uudestaan.

Pelkona on myös se, että alueellisen avaamisen seurauksena kesälomailijat saattaisivat rynnätä naapurimaakuntaan juhlimaan, jos yökerhot olisivat siellä avoinna.

Jatkossa hallitus tarkastelee ravintoloiden rajoituksia ja mahdollisuutta alueellisiin porrastuksiin kahden viikoin välein.

Tulevat viikot ratkaisevat

Mitä sitten pitäisi tapahtua, jotta rajoituksia avattaisiin joillakin alueilla?

Hiljaisimmilla alueilla koronaepidemia ei voi enää laantua enempää, koska tartuntoja ei nytkään ole havaittu viikkoihin.

Jos koronatartunnat taas kaikkoaisivat tyystin koko Suomesta, rajoitusten purkamisessa tuskin tulisivat kyseeseen alueelliset porrastukset.

Jotta alueellisiin porrastuksiin voitaisiin lähteä, ravintoloiden avaamisesta ei saisi seurata lisäystä koronatartuntoihin.

Tämä on tärkein kysymys, kun hallitus tarkastelee ravintolarajoituksia ja alueellisen avaamisen mahdollisuutta seuraavaksi kesäkuun puolivälissä ja myöhemmin heinäkuun vaihteessa.

Jos korona alkaa levitä baareissa niiden avaamisen jälkeen, on alueellinen avaaminen erittäin epätodennäköistä.

Tilastot nähdään viiveellä

Koronaviruksen seuraamisen ongelmana on se, että tautitapaukset nähdään viiveellä.

Jos koronaa kantava henkilö tartuttaisi joukon muita ihmisiä baarien ensimmäisenä avoimena viikonloppuna, tartunnat nähtäisiin vasta noin viikon kuluttua. Kunnollinen tilannekuva saataisiin vasta parin viikon päästä, koska korona voi itää toisinaan jopa kaksi viikkoa.

Siksi on hyvin epätodennäköistä, että hallitus harkitsisi tosissaan rajoitusten alueellista avaamista vielä ensimmäisen kahden viikon jakson jälkeen.

Pitkästä illasta baareissa haavelevien kannattaa siis toivoa, että tulevina viikkoina vältytään koronan tartuntaketjuilta, jotka alkavat vasta-avatuista baareista.

Menot