Uutiset

Keskustan täyskäännös ei vakuuta

Suomen keskustasta on salamavauhtia kuoriutunut esiin vanha maalaisliitosta siinnyt kepu. Se kepu, jonka sanotaan pettävän aina ja jonka toimintaa ei ohjaa yhteinen hyvä, vaan poliittisten irtopisteiden kalastelu.

Nyt tosin näyttää siltä, että irtopisteiden sijaan puolue pikemminkin purkaa harmistumistaan huonosta vaalituloksesta. Täyskäännös on sen verran läpinäkyvä, ettei se vakuuta kansalaisia.

Vaalien alla pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) puhui, miten Suomen pitää kantaa vastuunsa osallistumalla Portugalin tukemiseen ja väliaikaiseen sekä pysyvään kriisinhallintamekanismiin.

Hän myös muistutti, että Suomen ja koko Euroopan kannalta tärkeiden päätösten takana pitää seisoa myös vaalien jälkeen.

Pari viikkoa ja kellossa on tyystin toinen ääni. Hän ilmoitti johtamansa toimitusministeristön muuttuvan vain juoksevia asioita hoitavaksi postikonttoriksi.

Hän ei tuo Portugali- ja vakauspakettia eduskunnan suureen saliin eikä EU:n ministerivaliokuntaan. Sen tekee pääministerin varamies Jyrki Katainen (kok.)

Suomen uudistettu perustuslaki lähtee siitä, että Suomella on aina toimiva hallitus eli vanha jatkaa ohjelmansa mukaisesti siihen asti, kunnes uusi valitaan.

Kiviniemi on varmasti tietoinen siitä, että myös Portugalissa istuu toimitusministeristö. Portugalissa ei tule kuuloonkaan, että pääministeri Jose Socrates ryhtyisi vain postikonttorin hoitajaksi ja kirjeiden eteenpäin toimittajaksi.

Hänen pitää toimia. Maan etu vaati sitä. Meillä maan edun edelle ajaa kepun poliittinen etu, tai ainakin halu nostella kantoja Kataisen tielle kohti Portugali-paketin ja pysyvän vakausmekanismin hyväksymistä.

Kataisen puheista sai alussa sen käsityksen, että hänen kokoamansa kaikkien puolueiden työryhmä valmistelee vain Portugalin tukipakettia.

Kimmo Sasin (kok.) vetämän työryhmän esityslistalla on nyt myös pysyvä euroalueen vakausmekanismi.

Ryhmän tavoitteena on rakentaa paketti, jonka taakse saadaan eduskunnan riittävä enemmistö ja jonka Katainen voi esittää 16. kuluvaa kuuta EU:n valtiovarainministerien kokouksessa.

Heti kättelyssä paketin rakentaminen koki takaiskuja. Perussuomalaiset kielsivät tuet kolmesti, keskustan edustaja Mauri Pekkarinen jättäytyi koko ryhmästä pois ja vihreiden mielestä hallitukseen pyrkivien puolueiden on tuettava yksimielisesti pakettia. Muussa tapauksessa he äänestävät paketin hyväksymistä vastaan.

Vihreät ja keskusta eivät halua tasoittaa vaalivoittaja perussuomalaisten hallitustietä sanomalla paketille kyllä. Eli, että paketti menisi läpi vihreiden ja keskustan tuella ja sitä vastustava perussuomalaiset voisi pujahtaa valioneuvoston ovesta sisään ilman vastuuta.

Tukipaketeille ja kriisirahastoille kyllä tai hallituksesta ulos, kuuluu vihreiden ja keskustan viesti.

Päivän lehti

17.1.2020