fbpx
Uutiset

Keskustaryhmä ei heittänyt pyyhettä kehiin - muhiiko kulisseissa sittenkin keväinen punamulta?

Kahvilapöydässä kaivattiin puolueen vanhoja nestoreita. He olisivat taitaneet hallitusneuvottelujen monimutkaisen juonen nuoria paremmin

Hallitusrintamalla kaikki on edelleen yhtä levällään kuin Jokisen eväät. Eikä nyt puhuta kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokisesta.

Mediaa oli sankoin joukoin odottelemassa keskustan eduskuntaryhmäläisiä iltapäivän kokouksesta. Ovatko ryhmässä hallitushalut kasvaneet?

Siihen ei saatu vastausta. Ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen tyytyi kertomaan, että ryhmä kävi huolellisen ja analyyttisen keskustelun siitä, missä tällä hetkellä mennään. Mitään päätöksiä ei tehty.

Mutta tarina jatkuu. Keskustan hallitusneuvotteluryhmä saatiin kiireesti kokoon. Siihen kuuluvat eduskuntaryhmän puheenjohtajisto, puolueen puheenjohtajat, puoluesihteeri sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja. Kuin tilauksesta puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä nähtiin jo hyvissä ajoin eduskunnan liepeillä.

Neuvotteluryhmä on vetäytynyt neuvonpitoon eduskuntatalon ulkopuolelle. Hetki sitten ryhmästä viestitettiin, ettei kommentteja taida tämän päivän aikana sadella. Edessä voi olla siis pitkä ilta.

Nyt odotellaan, mitä tekee hallitusneuvottelija Antti Rinne (sdp.). Hän on kutsunut median koolle hiukan ennen kello viittä.

Aamupäivästä saatiin jo tietoa, että hallituksen kokoonpano onkin selvillä vasta keskiviikkona.

Keskusta ei ole ollut eturintamassa avaamassa hallitusoven ripaa. Taustalla on historiallisen suuri vaalitappio.

Keskustan ryhmästä ei saatu tiistaina tolkkua siihen, olisiko esimerkiksi enemmistö kallistumassa sittenkin hallitukseen menon puolesta, jos isänmaa niin kutsuu. Puolueestahan on viestitetty, että vastuunkantajaksi on ryhdyttävä, jos muiden kanssa neuvottelut vesittyvät.

Mahdollisen punamullan syntymisen puolesta puhuu se, ettei keskustan ryhmä heittänyt kerta heitolla pyyhettä kehiin. Olisihan sieltä voinut tulla sellainenkin uutinen, että ryhmä katsoo hallitustaipaleen mahdottomaksi.

Nyt neuvotteluryhmässä paahdetaan hallitusproblematiikkaa. Käykö niin, että niistä löytyy eväitä kohti punamultaa?

Mikäli keskusta lähtisi hallitukseen, olisi sen asema tyystin erilainen kuin vuosikymmeniin.

Keskusta on tottunut olemaan hallituksessa pääministeripuolue. Nyt se joutuisi tyytymään kakkossijaan.

Viimeksi keskusta on ollut tällaisessa asemassa 1980-luvulla Kalevi Sorsan (sdp.) hallituksessa.

Ongelmia voi tuottaa myös se, että kannatusluvut harvoin nousevat hallituksessa. Rökäletappion tehneellä puolueella ei laskuun olisi enää varaa.

Kuppilakeskusteluissa on pyörinyt myös huoli siitä, että puolueen vanhat nestorit ovat kaikki kaikonneet. Nyt tarvittaisiin keskustaveteraanien kuten Seppo Kääriäisen tai Mauri Pekkarisen hallitustaitoja. He näkisivät helposti, milloin kuka yrittää vedättää, ja milloin kannattaisi antaa omaa siimaa.

Toisaalta puolueessa jylläävät nyt nuoremman voimat ja hyvä niin.

Yksi nestori sentään liittyi neuvotteluryhmään. Eduskunnasta pudonnut Juha Rehula (kesk.) on puolueen varapuheenjohtaja. Rehula on seurannut politiikan peliä 23 vuotta, joten hän muistaa ja taitaa monet metkut.

Menot