Uutiset

Keskustassa virisi kiivas kisa

Oppositiopuolue keskustan puheenjohtajuudesta on kehittymässä kova kilpa. Pian presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ilmoitti haastavansa puheenjohtaja Mari Kiviniemen. Hiuksenhienosti hävitty kakkospaikka presidentinvaaleissa kohotti puolueen, ja myös Väyrysen itsetuntoa, eikä menestys puheenjohtajakilvassa tunnu nyt ollenkaan mahdottomalta.

Perjantaina kehään nousi myös toinen keskustan veteraanipoliitikko, kansanedustaja Mauri Pekkarinen. Hän hävisi toissakesän puoluekokouksessa Kiviniemelle muutamalla sadalla äänellä, mutta nyt on uusinnan paikka.

Puheenjohtaja Kiviniemi ei toistaiseksi ole ehdokkuudellaan elämöinyt, ja Pekkarinen on vasta lähtökuopissa, Paavo Väyrynen kiertää kenttää jo täysillä, toistamiseen muutaman kuukauden aikana. Kunniapuheenjohtajan tavoitteena on pitää presidentinvaaleissa herätetty kenttäväki valveilla ja valjastaa se kunnallisvaalityöhön. Samalla Väyrynen tekee itseään tykö kesäkuun puheenjohtajavaaliin, vaikka matkarahojen menetyksen pelossa ei sitä ääneen sanokaan. Puheenjohtajakampanjan aika on loppukeväällä.

Puolueessa on edelleen ratkaisematta, järjestetäänkö puheenjohtajista neuvoa-antava jäsenäänestys ennen Rovaniemen kesäkuista puoluekokousta. Jäsenäänestys toisi lisämausteita puoluekokoukseen, joka kuitenkin valinnat lopullisesti tekee.

Kahden konkarin tulo apajille ei tee puheenjohtaja Mari Kiviniemen asemaa ollenkaan helpoksi. Vaikka Pekkarinen söisi Väyrysen kannatusta, Kiviniemen asema ei siitä välttämättä kohenisi. Viime eduskuntavaalien karmea tappio kummittelee hänen yllään, vaikka sitä ei yksin hänen syykseen luetakaan. Puheenjohtaja ja entinen pääministeri kantaa silti vastuun.

Keskusta on saanut maan hallitukselta ehtymättömän politiikanteon raaka-aineen kuntauudistuksesta. Kunnallispolitiikka on aina ollut keskustan leipälaji eikä se jätä ainoatakaan tilaisuutta käyttämättä soimatessaan hallitusta kuntien hävittämisestä. Opposition retoriikka ei aina perustu tosiasioihin, mutta hallituksen hiillostamiseen ja oman profiilin nostoon ajoin kärkevä puheenparsi sopii hyvin.

Kuntavaalit ovat keskustalle välietappi, varsinainen suuri tavoite ovat vasta seuraavat eduskuntavaalit vuonna 2015. Silloin haetaan hyvitystä vuoden 2011 murskatappiolle. Vaalit käydään Rovaniemellä valittavan puheenjohtajan johdolla. Mikäli Paavo Väyrynen tekee paluun ykköspaikalle tai kilvan voittaa Mauri Pekkarinen, keskusta pitää uskollisimmat äänestäjänsä ja saa paluumuuttajia perussuomalaisista. Pääoppositiopuoleen kannatus on ollut jo pitkään laskusuunnassa, viime huhtikuun jytkystä ei ole paljon jäljellä.

Mari Kiviniemen keskusta saattaa puhutella kaupunkilaisäänestäjiä veteraanipoliitikkojen johtamaa puoluetta enemmän, mutta uskottavuuden palauttaminen maakunnissa vaatii vielä kovan työn.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic