Kolumnit Uutiset

Keskustelu jäähyväisverosta lähti laukalle

”Jäähyväisvero? Hävetkää.”

Liikemies Jari Sarasvuo otti tuoreeltaan kantaa Iltalehden ansiokkaaseen uutiseen verohallinnon uudesta ideasta. Verohallinnon rajuksi kuvailtu ehdotus sai – tietenkin – yksipuolisen tyrmäyksen sosiaalisessa mediassa.

Yrittäjät raivostuivat, kansanedustajat naureskelivat; kansalaisten perusoikeudetkin menevät, vapaata liikkuvuutta ei ole.

Moni vitsaili DDR-tyyppisestä muurista rajalla ja Helsinki-Vantaalle ehdotettiin automaatteja jäähyväisverojen maksamista varten.

Vielä perjantain Ylen Jälkiviisaissakin ihmeteltiin, miten sosialidemokraatit haluavat valtiollistaa kaiken yksityisomaisuuden. Ehdotuksesta käytettiin aivopieru-ilmausta.

Mistä siis on kyse? Iltalehti itse kertoi, miten ulkomaille pysyvästi muuttava suomalainen joutuu tulevaisuudessa maksamaan ”jäähyväisveron”, jos uusi eduskunta innostuu verottajan ehdotuksesta ja säätää tätä koskevan lain.

Tällä perusteella vaikuttaisi siis siltä, että verohallinnossa todella selvitellään maastamuuttoveroa, jonkinlaista verokarhun viimeistä puraisua raskaalla työllä rikastuneen yrittäjän ahteriin. Tämä ei vaikuta kovin oikeudenmukaiselta.

Niin sanottu jäähyväisvero löytyy harmaan talouden selvitysyksikön raportista. Ehdotuksen perusteluista selviää, että tarkoituksena olisi turvata Suomen oikeus verottaa arvopapereiden vielä realisoitumattomia arvonnousuja, kun niiden omistaja muuttaa ulkomaille.

Tämä taas ei kuulosta enää yhtä epäoikeudenmukaiselta.

Rautalangasta väännettynä: Kun kolmensadantuhannen euron osakesijoitus on muuttunut salkussa vaikkapa kolmen miljoonan arvoiseksi, salkusta löytyy mukavasti arvonnousua, mutta myyntivaiheessa myös runsaasti veroja.

Salkun realisoinnista seuraisi siis ikäviä veroja. Niistä voi päästä tai niitä voi ainakin pienentää muuttamalla maahan, jossa pääomatulojen verotus on huomattavasti huokeampaa. Tilanne ilmeisesti kismittää Suomen verottajaa.

En kannata enää yhtään uutta veroa Suomeen, mutta tavallisten yrittäjien ja mattimeikäläisten tyrmistyminen aiheesta taisi sittenkin olla ennenaikaista.

Tietenkin verottajaa harmittaa myös tilanne, jossa ökyrikas muuttaa vaikkapa Ruotsiin vain välttääkseen perintöverot. Samoin se harmittaa laajoja kansalaispiirejä.

Björn Wahlroosin pelkät Sampo-omistukset ovat 560 miljoonan euron luokkaa, ja summassa on valtavasti realisoimatonta arvonnousua. On kovin ristiriitaista, että toisaalta suomalaiset tuomitsevat jyrkin sanoin perintöveroja karkuun juoksevat pankkiirit, mutta samalla kauhistelevat jäähyväisveroehdotusta, joka ehkä suitsisi vero-optimointia.

Globaalissa taloudessa miljardööreillä vain on keinoja välttää myös jäähyväisverot.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic