fbpx
Uutiset

Kestävätkö hävittäjäkandidaatit Suomen talven? – Puolustusvoimien testitapahtuma alkaa tammi-helmikuussa Pirkkalassa ja lentoja tehdään myös yöllä

Puolustusvoimat on myös esittänyt HX-kandidaateille erilaisia uhkatilanteita ja pyytänyt tietoa, miten kandidaatit ratkaisevat tilanteen. Pian hävittäjäehdokkaita testataan Pirkkalassa tapahtumassa, jota isännöi Satakunnan Lennosto.
Juha-Pekka Keräsen mukaan hävittäjäehdokkaita testataan Suomessa, jotta nähdään miten ne toimivat Suomen olosuhteissa. Kuva: Kimmo Penttinen / arkisto
Juha-Pekka Keräsen mukaan hävittäjäehdokkaita testataan Suomessa, jotta nähdään miten ne toimivat Suomen olosuhteissa. Kuva: Kimmo Penttinen / arkisto

Suomen HX-hävittäjähankkeen kandidaatteja testataan tammi-helmikuussa Pirkkalassa. Tavoitteena on testata, miten hävittäjäehdokkaat selviytyvät Suomen talvesta ja todentaa hävittäjäehdokkaiden antamia vastauksia.

Puolustusvoimat on linjannut tarjouspyynnössä hankittavien koneiden määräksi 64 kappaletta. HX-hankkeen hintakatoksi on asetettu 10 miljardin euroa. Hankkeen tilanteesta kerrottiin tiistaina medialle Puolustusministeriön tiloissa Helsingissä.

HX:ksi nimetyssä hankkeessa korvataan nykyisin Ilmavoimien käytössä olevien Hornetien suorituskyky monitoimihävittäjillä.

– Emme odota suuria muutoksia konemäärään, Puolustusministeriön ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo.

Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen kertoi tilaisuudessa, että yksi HX-kandidaattien osalta vertailtava asia on se, miten nopeasti koneet ovat ilmassa. Puolustusvoimat on tehnyt tietokonemallinnuksia 64 ja 35 hävittäjän määrillä.

Ulkomailla tapahtuvissa simulaattorilentojen testaus- ja todennusvaiheessa on arvioitu HX-kandidaattien tarjouspyyntövastauksia ja käyttöperiaatteita tehtäväalueiden ratkaisemiseksi. Kyse on Purasen mukaan esimerkiksi ilmasta maahan- ja tiedustelutoiminnasta.

Monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla Yhdysvalloista F/A 18 Super Hornet, jota valmistaa Boeing, F-35-hävittäjä valmistajanaan Lockheed Martin, ruotsalaisen Saabin valmistama Gripen E, ranskalaisen Dassaultin valmistama Rafale sekä brittiläisen BAE Systemsin Eurofighter Typhoon -hävittäjä.

Suomen olosuhteet haaste hävittäjävalmistajille

Hävittäjäehdokkaat esittelevät koneitaan HX Challenge -tapahtumassa testiradalla tammi-helmikuussa 2020 Suomessa. Lentotoiminta tapahtuu Tampere-Pirkkalan tukikohdasta. Jokaisella tarjoajalla on viikko aikaa lentotoimintaan.

– HX-Challengessa todennamme kandidaattien antamia vastauksia, Keränen sanoo.

Testitapahtumassa todennetaan monitoimihävittäjää ja sen järjestelmiä maassa, ilmassa, lentoonlähdössä ja laskussa. Suomalainen koelentäjä osallistuu lentotesteihin kaksipaikkaisilla koneilla, yksipaikkaisissa koneissa on hävittäjätarjoajan osoittama miehistö.

Hänen mukaansa Puolustusvoimat on myös esittänyt HX-kandidaateille erilaisia uhkatilanteita ja pyytänyt tietoa, miten kandidaatit ratkaisevat tilanteen.

– Kaikilla (kandidaateilla) tulee haasteiksi aseiden riittävyys ja uhkan vaativuus, Keränen kertoo viitaten uhkaskenaarioihin.

Suomen olosuhteet aiheuttavat haasteita hävittäjävalmistajille. Testitapahtumassa lennetään myös yöllä.

– Teemme sen takia testauksen Suomessa, että näemme miten järjestelmät toimivat meidän olosuhteissamme, Keränen kertoo.

Menot