Uutiset

Kevään talousennusteet rohkaisevia

Suomi on selviämässä kansainvälisestä taloustaantumasta odotettua nopeammin. Viime päivinä monet taloustutkimuslaitokset ja pankit ovat kohentaneet kansantalouden kasvunennusteitaan vuodenvaihteeseen verrattuna.

Torstaina lukunsa löi pöytään Suomen Pankki. Se ennustaa tälle vuodelle 3,9 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna vauhti hidastuu 2,7 prosenttiin, mutta tästä huolimatta taantumaa edeltänyt tuotannon taso saavutetaan jo ensi vuonna. Vielä syksyllä keskuspankki arvioi aikaa tähän kuluvan selvästi enemmän.

Suomen Pankin tapaan samansuuntaisia kasvuennusteita ovat esittäneet muun muassa Pellervon taloustutkimus ja valtiovarainministeriö. PTT summasi tämän vuoden kasvuksi kolme prosenttia, ja ministeriö oli sitä rohkeampi 3,5 prosentin kasvuennusteellaan. Myös pankit ovat tarkistaneet ennusteitaan ylöspäin.

Suomen, kuten koko Euroopan taloutta varjostaa pitkään taka-alalla väijynyt inflaatio. Sen ennakoidaan tänä vuonna nousevan kolmen prosentin paikkeille. Hintojen nousu on muutamissa keskeisissä tuoteryhmissä väistämätön tosiasia. Kansalaisten ja yritysten energialaskut ovat jo kallistuneet markkinahintojen ja kiristyneen verotuksen takia. Paineita on myös elintarvikkeiden ja monien kulutustavaroiden sekä palvelujen hinnoissa.

Jos inflaatioennusteissa on jotakin hyvää, niin se on laskeva kehityssuunta. Vuoden 2012 inflaatioksi povataan 2,5 prosenttia ja siitä eteenpäin muutamaksi vuodeksi parin prosentin hintojen vuotuista nousua. Tilanne on siinä mielessä outo ja monille uusikin, sillä viime vuodet inflaatio on ollut lähes olematon.

Työllisyyskehitys on ollut myönteistä, joskin edelleen yli 200 000 suomalaista on vailla työtä. Lomautusten määrän tuntuva lasku, joka alkoi jo viime syksynä, kielii kasvaneesta taloudellisesta toimeliaisuudesta.

Taantuman synkimpinä hetkinäkään työttömyys ei räjähtänyt käsiin. Yritykset toimivat maltillisesti, kun ne eivät irtisanoneet väkeään, vaan tyytyivät lomautuksiin. Hallituksen kotimarkkinoita elvyttävä talouspolitiikka oli kuin olikin viisasta, joskin synkän kuilun yli oli pakko elää velkarahalla.

Taantuman velkojen maksu on tuota pikaa edessä, mutta talouskasvun ja kohenevan työllisyyden oloissa kansantalous sen kestää.

Varsin yleisesti tunnustettu tosiasia on, että uutta jaettavaa syntyy vasta, kun kansantalouden kasvu on neljän prosentin paikkeilla. Muutamilla ammattialoilla tehdyt palkkasopimukset osoittavat, että kotiläksyt on luettu ja tosiasiat tunnustettu sekä työnantajien että palkansaajien neuvottelukunnissa. Sopimukset ovat syntyneet maltillisina, jopa inflaatiolukuja pienemmillä palkankorotuksilla.

Monella alalla palkkaneuvottelut ovat kesken tai vasta alkamassa. Jos palkkamaltti pitää loppuun asti, nousukauden hennot versot vahvistuvat ja työllisyys kohenee entisestään. Työ on parasta lääkettä taantuman ruhjeisiin.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic