fbpx
Uutiset

Kevään uimakoulu sai suuren suosion Tervakoskella

 

Tervakoskella kokeillaan uimakoulua nyt myös keväällä. Perinteisesti halliuimakoulu on järjestetty alkukesästä, mutta tänä vuonna lapset ovat päässeet uimakouluun jo hutikuussa. 
 
– Kevään suosio on ollut hyvä. Meillä on neljässä ryhmässä noin 45 lasta, eivätkä kaikki halukkaat edes mahtuneet mukaan. Ryhmiä on yksi alkeisryhmä, yksi alkeisjatkoryhmä ja kaksi eritasoista jatkoryhmää, sanoo opettaja Päivi Pirnes.
 
Kevään uimakoulu ei pudota pois alkukesän koulua, joka alkaa 4.6. ja jatkuu aina 15.6. saakka.
 
– Rantauimakouluja kunta ei ole järjestänyt vuosiin. Niiden suosio jäi aika heikoksi, koska säät sanelivat suuresti oppilaiden määrää. Oppimiestulokset ovat sitä paitsi huomattavasti parempia halliolosuhteissa kuin järvivedessä.
 
Kokeiluun päädyttiin, koska Tervakosken uimahalli on hiljentynyt Kesäksi kuntoon -kampanjan loppumisen myötä huhtikuussa.
 
– Saamme hallille tällä tavoin käyttöä ja myös lapset oppivat uimataitoja kesää varten. Neljän viikon aikana on 11 uintikertaa. Jakso on aika tiivis, mutta toisaalta opetuksen tiiveys tuo paremmat tulokset. Kesän uimakoulu on vielä tiiviimpi paketti, sillä siinä mahdutetaan kahteen viikkoon kymmenen kokoontumista.
 
Vesielementti tulee tutuksi
 
Pirneksen mukaan uimakoulussa näkyy nopeasti se, onko lapsi tottunut vesielementtiin.
 
– Aika monella lapsella on pohjalla jo vauvauintia, mikä näkyy tiettynä valmiutena vesielementtiin. Jos vanhemmat vievät lapsiin uimaan esimerkiksi kerran viikossa, he oppivat puolivahingossa joitakin taitoja, eivätkä ainakaan pelkää vettä.
 
Alkeisryhmässä tavoitteena on oppia uimaan kymmenen metriä. Myös kellunta sukellus ja liuku sekä altaan reunalta hyppääminen kuuluvat tavoitteisiin.
 
– Suurin osa oppii uimaan ainakin muutaman metrin. Pääasia on  reippaus ja rohkeus, joka kasvaa kaikilla huimasti. On olemassa hyvin arkoja lapsia, mutta heitä uimakouluihin osuu hyvin harvoin. Arkuus saattaa olla kiinni vanhempien arkuudesta tai ehkä jostakin veteen liittyvästä kauheasta kokemuksesta.
 
Yleisen uimataidon kriteeri on 200 metrin uinti, josta 50 metriä on uitava selkää.  Uinti on myös aloitettava hypyllä veteen.
 
– Jatkoryhmissä näitä suoritetaan aika usein. Melko tavallista on, että lapsi aloittaa alkeisryhmästä ja käy kaikki jatkoryhmät, minkä jälkeen hän voi kiinnostuksensa mukaan alkaa harrastamaan uintia kilpailumielessä tai vain omaksi huvikseen, sanoo Pirnes.
 

Menot