Uutiset

Kevään valo loistaa Vanaja-saliinkin

Verkatehtaan kevään konserttisarja päättyy huipputason orkesterivierailuun, jota konserttipäällikkö Marke Vornanen kuvailee Tapaukseksi isolla T:llä. Maailman tunnetuimpiin ja tuotteliaimpiin orkestereihin kuuluva English Chamber Orchestra (ECO) esiintyy Vanaja-salissa 9.5.

Orkesterin ylikapellimestarina kymmenisen vuotta toiminut pianisti-säveltäjä Ralf Gothóni tietää, miksi ECO on niin erinomainen.

-Orkesteria on kehitetty 50 vuoden ajan. Siinä on Englannin parhaimpia soittajia, ja kamarimusiikillisesti se on kehittynyt aivan poikkeukselliselle tasolle, hän sanoo.

ECO:n muusikoiden kyky reagoida toistensa soittoon vastaa Gothónin mielestä kvartetin yhteissoittoa, vaikka kyseessä on noin 30 soittajan orkesteri.

Gothóni kehuu orkesteria myös poikkeuksellisen joustavaksi. Se on tottunut työskentelemään monien vierailevien kapellimestarien kanssa, mutta pystyy soittamaan myös kokonaan ilman johtajaa.

-Ja kun kyseessä ovat huippumuusikot, orkesteri oppii uudetkin teokset todella nopeasti, hän sanoo.


Loistoristeilijällä ?tahkottiin rahaa

Ralf Gothóni johti ECO:a vuosina 2000-2009 ja tottui sen tiiviiseen, ammattimaiseen työskentelytapaan. Lontoon-konserttien lisäksi orkesteri kiersi paljon ulkomailla. Oma lukunsa olivat vuosittaiset konserttiristeilyt loistoristeilijöillä milloin Välimerellä, milloin Karibialla.

-Sinne myytiin huippuhintaisia lippuja. Vieraita tuli ympäri maailmaa ja konsertteja oli sekä laivalla että maissa, kapellimestari muistelee.

Konserttiristeilyt ovat yksi keino rahoittaa orkesterin toimintaa. Englannissa orkestereille ei ole valtiollista tukea, joten talouden perustana ovat sponsoritulot ja oma varainhankinta.

Gothónin mielestä se on vaarallinen linja.

-Hetkellisesti voidaan saada loistavia lahjoituksia miljonääreiltä, mutta jatkuvuus puuttuu, hän sanoo.

Hänen mielestään sponsorivetoisen konserttitoiminnan nurjat puolet ovat nyt nähtävissä esimerkiksi monien amerikkalaisten orkesterien ahdinkona.

-Yhdysvaltain tunnetuimpiin orkestereihin kuuluva Philadelphia on konkurssissa ja monilla muillakin on suuria vaikeuksia. Siellä 70 prosenttia rahoituksesta tulee yksityisiltä ja vain kymmenisen prosenttia on julkista, Gothóni sanoo.

Julkisen kulttuurirahoituksen ansiosta asiat ovat Suomessa paremmin.

-Täällä on onneksi tajuttu, että korkeakulttuuri on tärkeä osa elämää ja yhtä olennaista hyvinvoinnille kuin terveyden- ja sairaanhoito, Gothóni sanoo.


Kevätfestivaali ?piipahtaa Hämeessä

ECO:n ylikapellimestariuden Paul Watkinsille luovuttanut Ralf Gothóni palaa vielä kerran orkesterin johtoon Helsingin kamarimusiikkifestivaalilla 3.-10. toukokuuta. Hän toimii Helsinki Spring Light festivaalin taiteellisena neuvonantajana ja soittaa lisäksi orkesterin solistina yhdessä festivaalin johtajan, pianisti Anastasia Injushinan kanssa.

-Festivaali pidetään nyt kolmatta kertaa ja se on saanut hyvän yleisömenestyksen, Gothóni kertoo.

Helsingin keväinen kamarimusiikkifestivaali mahdollistaa myös Hämeenlinnan konsertin, sillä festivaali kustantaa suuren osan vierailun kuluista.

Hämeenlinnassa orkesteri esiintyy maanantaina 9.5. ja Helsingissä seuraavana päivänä 10.5.

Konsertin päänumerona on Benjamin Brittenin Serenari tenorille, käyrätorvelle ja jousille. Lisäksi kuullaan Mozartin 29. sinfonia sekä Konsertto kahdelle pianolle. (HäSa)