Uutiset

Kevät tulee juuri ajoissa

Poikkeuksellisen runsaslumisen talven takia lumenkaatopaikkoja on täytetty tiiviisti. Pikku-Parolassa kaivattua lisätilaa on haettu yläilmoista. Lumenkaatoalueen pinta-alan laajentamisen sijaan alueelle on rakennettu lumesta ajoluiska, jota pitkin lunta kipataan nyt toiseen kerrokseen aiempien kasojen päälle.

Lumikasaa tasoitetaan koneella ja jäädytetään säiliöauton avulla tarvittaessa, jotta se kestää sen päälle ajavien rekkojen ja kauhakuormaajan painon.

Hämeenlinnasta auratut lumet kuljetetaan kahteen lumeenkaatopaikkaan. Kaupungin oma Vanajantien lumenkaatopaikka on jo täynnä, ja nyt lunta kuljetetaan puolen hehtaarin peltotontille Pikku-Parolaan. Naisvankilan takana sijaitsee myös muille lumenkuormaajayrittäjille tarkoitettu lumenläjitysalue.

Alueen portista läpi päästäkseen tulee kuljettajalla olla erityinen tunnistin. Yhden kuorman tyhjennys maksaa 12 euroa, ja rahat menevät lumenkaatopaikan kulujen kattamiseen.

Parhaimmillaan Pikku-Parolaan kuljetettiin 400 kuormaa päivässä. Viime aikoina lumentulo on ollut vähäisempää, ja lunta on tuotu vain noin 100 kuormaa päivittäin.

Tavaratalojen hehtaarien kokoisilta parkkipaikka-alueilta lunta kertyy suuria määriä. Kauhakuormaajan kuljettaja Paroisten lumenkaatopaikalta kertoo, että esimerkiksi Prisman parkkipaikalta saatetaan aurata reilut 500 kuormaa lunta.

Tänä talvena lunta on ajettu rankimpien lumisateiden aikaan yötä päivää. Lumenkaatoalueellakin lunta on siirrelty kahdessa vuorossa aamukolmesta iltakymmeneen.

Viimeiset lumet vielä mahtuvat
Tila alkaa loppua Pikku-Parolan lumenläjitysalueeltakin. Jos uutta lumimyräkkää ei enää maaliskuussa synny, on kaupungin kunnossapitomestari kuitenkin luottavainen.

– Kyllä sinne tämän talven lumet mahtuvat, Markus Lahtinen arvioi.

Joulu- ja tammikuussa Paroisille kuljetettiin yhteensä yli 1 0000 kuormaa lunta. Täysi kuorma tarkoittaa noin 20 kuutiota tiivistynyttä vettä. Kaiken kaikkiaan Lahtinen arvioi

lumenkaatopaikalle kipattavan reilusti yli 15000 kuormaa lunta koko talven aikana.

Viime vuonna lumimassat sinnittelivät läjitysalueilla elokuuhun saakka. Jäädytetyn ja tampatun lumivuoren sulamista hidastaa myös siihen sekoittunut hiekoitushiekka. Tänäkin vuonna nurmi tuskin paljastuu lumen alta ennen kesää.

– Varmasti menee sinne elokuuhun saakka ainakin lumikasan sulaminen tänäkin vuonna, Lahtinen kertoo.(HäSa)

Hanna Korkeemaa