Uutiset

Kevätmuutto tyssäsi takatalveen

Reippaaseen vauhtiin ehtinyt lintujen kevätmuutto on nyt tyystin pysähtynyt poikkeuksellisen ankaran takatalven vuoksi. Jo maaliskuussa avautunut Vanajavesikin jäätyi kovien yöpakkasten takia toviksi uudelleen Paasikiventien sillalta ylävirtaan, mikä on hyvin harvinaista huhtikuun puolella.

Kanta-Hämeeseen ehti huhtikuun alkupäiviin mennessä saapua jo kymmeniä muuttolintulajeja, joiden ruokapaikat ovat nyt parikymmensenttisen hangen alla. Tulijoiden joukossa on muun muassa satamäärin kiuruja, kottaraisia, töyhtöhyyppiä, joutsenia ja lokkeja. Myös ensimmäiset kurjet ja västäräkit havaittiin jo maaliskuun puolella.

Lintuharrastusjärjestö Birdlifen mukaan varhain muuttavat lajit ovat kuitenkin aikojen kuluessa sopeutuneet sään oikkuihin. Ensimmäisinä saapuvat muuttolinnut ovat yleensä hyvässä kunnossa, ja huonon sään sattuessa ne voivat palata takaisin pitkiäkin matkoja. Niinpä esimerkiksi sadoittain töyhtöhyyppiä on jo kääntynyt takaisin etelämmäksi odottamaan sään paranemista. Kiurut, kottaraiset ja kyyhkyt ovat kerääntyneet rannikon tuntumaan, jossa lunta on vähemmän tai ei lainkaan. Vesilinnut ja lokit puolestaan tulevat toimeen sulana pysyvillä vesillä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää jatkuu tavanomaista kylmempänä ainakin pääsiäispyhien ajan ja luntakin voi tulla vielä lisää. Birdlife kehottaakin jatkamaan lintujen ruokintaa kunnes maa on paljas, eikä näköpiirissä ole kovia yöpakkasia tai uusia lumisateita.

Ruokinnasta voi olla apua myös joillekin muuttolinnuille, sillä ainakin mustarastaat sekä peipot ja järripeipot saattavat nyt ilmestyä joukoittain hyville ruokintapaikoille. (HäSa)