fbpx
Uutiset

Kevättä kehiin jo, Tanja!

Tapio Lahtinen

Hallituksen sisäisessä työnjaossa vuodenaikojen säätelyyn liittyvät asiat kuuluvat kulttuuri- ja urheiluministeri Tanja Karpelalle (kesk.).

Hänen tehtäviinsä kuuluu huolehtia siitä, että lumet ovat maasta sulaneet siihen mennessä, kun jalkapallokausi alkaa.

Kulttuuri- ja urheiluministerin tulee pitää myös huoli siitä, että lunta on syksyllä maassa riittävästi hiihtokauden alkaessa.

(Ja jos näiltä askareilta aikaa jää, hänen pitäisi täyttää Suomen Kansallisoopperan katsomo maksavilla asiakkailla.)

Suomen huippu-urheilun pitkäjänteinen kehittäminen ei kerta kaikkiaan voi olla riippuvainen maassa sattumanvaraisesti vallitsevista luonnonoloista. Jos ajanmukaisia urheiluhalleja ei voida syystä tai toisesta rakentaa riittävästi kaikille olympialajeille, on ainakin pidettävä huoli siitä, että vuodenajat saadaan noudattamaan kisa- ja harjoittelurytmiä.

Onko siis hallitus, erityisesti sen kulttuuri- ja urheiluministeri tietoinen siitä, että maassa on vielä lunta?

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä kansallisen jalkapalloliigan toimintaedellytysten turvaamiseksi niin, että pelikauden avaus päästään suorittamaan lumettomilla, somasti viheriöivillä nurmikentillä?

Onko hallitus tietoinen siitä, että Kuopion Palloseuran päävalmentaja tahtoisi muuttaa kotimaisen jalkapalloliigan alkamista ja päättymistä lähemmäs keski- ja eteläeurooppalaista rytmiä?

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta maamme sääolot saadaan ripeällä aikataululla vastaamaan näitä jalkapallotahoilta esitettyjä kohtuullisia vaatimuksia?

Lehtihaastattelussa Kuopion Palloseuran valmentaja Juha Malinen kaavaili hiljattain, että jalkapalloliiga voisi alkaa helmikuussa ja kestää marraskuun loppuun.

Muutos ei ole niin suuri kuin äkkipäätä luulisi. Suomeenhan hankitaan jo suuri osa pelaajista ulkomailta, pääosin etelästä. Pienellä lisäpanostuksella pelaajien lisäksi ulkomailta voidaan hankkia myös ilmasto.

Yksinkertaisinta on lämmittää Golf-virtaa muutamalla asteella. Maamme vuotuinen sademäärä on hyvä säätää lauhkean ilmastotyypin keskiarvon tasolle, ei kuitenkaan niin alhaiseksi, että nurmikentät joutuisivat kärsimään kuivuudesta. Varminta on myös kääntää itäiset, usein melko kylmät ilmavirtaukset poispäin Suomesta.

Samalla auringonvalon voisi pelipäivinä suunnata niin, ettei ainakaan pääkatsomoissa kärsittäisi häikäisystä.

Nämä ovat siis rautalangasta väännettynä kulttuuri- ja urheiluministerin tärkeimmät tehtävät: vaihtaa Suomelle uusi, ympärivuotiseen jalkapalloiluun soveltuva ilmasto ja täyttää Suomen Kansallisoopperan katsomo.

Onko tämä nyt muka liikaa pyydetty? No sitähän minäkin. Siispä hihat heilumaan, Tanja! Peli alkaa ihan kohta!

Menot