fbpx
Uutiset

Kevättä odotellessa paiskitaan lumitöitä

Juhani Taurun torikahviossa on hiljaista. Lunta tupruttaa taivaan täydeltä, mutta Taurun hymy ei hyydy, vaikka sää pitääkin ihmiset sisällä.

– Aurinko saisi näyttäytyä. Näillä keleillä tori on aivan tyhjä, Tauru sanoo.

Hän avasi torikahvilansa keskiviikkona. Yleensä samaan aikaan muina vuosina torilla on ollut vähemmän lunta kuin tänä keväänä.

– Viimeistään huhtikuun alussa tori on ollut lumesta puhdas. Sulamiseen ei mene kauan, kunhan aurinko paistaa, Tauru uskoo.

Myös Ilmatieteen laitoksen mukaan Hämeenlinnan seudulla on poikkeuksellisen lumista maaliskuun viimeisenä päivänä. Lunta on maassa 41 senttiä. Viime vuonna maaliskuun lopussa lunta oli maassa 21 senttiä.

– Keskimäärin lunta on maaliskuun viimeinen päivä Jokioisten mittausasemalla 25 senttimetriä, kertoo apulaismeteorologi Helena Pohjanoksa Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Vaikka lunta onkin 20 senttiä enemmän kuin yleensä tähän aikaan, Tauru uskoo, että kevät tulee.

– Lumet sulavat ensi viikolla. Veikkaan, että 9. huhtikuuta tori on jo lumeton.

Lumikolalla töitä

Omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihamailla on lumikolalla ollut töitä viime päivien aikana. Ojoisilla kerrostalon lumitöitä tekevä huoltomies Sami Jokinen sanoo, että lumisade ottaa jo päähän.

– Ei siitä varsinaista haittaa ole, mutta ei pitäisi enää sataa. Kevättä tässä odotellaan.

Myös Tommi Rautio putsaa omakotitalon pihaansa ja toivoo jo kevään tulevan.

– Lumen lapiointi on eläkeläiselle hyvää jumppaa. Täytyy kyllä sanoa, ettei yleensä tähän aikaan ole ollut lunta näin paljon, Rautio arvioi.

Raution mielestä keväästä olisi kiva saada viitteitä, mutta sinällään lumi ei haittaa, koska se pitää paikat siistin valkoisena.

– Vapuksi maa on jo paljas.

Maaliskuu ollut viileä

Kun maaliskuu on ollut keskimääräistä valkoisempi, myös pakkasta on ollut enemmän kuin keskimäärin. Maaliskuussa keskilämpötila on ollut -7,9 astetta, mutta luvusta puuttuvat kuun kolme viimeisintä päivää. Keskimäärin maaliskuussa elellään yleensä -2,7 asteen pakkasessa.

Helena Pohjanoksa sanoo, ettei maaliskuu ole ollut mitenkään erityisen kylmä. Viime vuonna samaan aikaan keskilämpötila oli -6,6 astetta. Kylmintä on ollut vuonna 1942. Silloin kevättä odoteltiin -10,4 asteen pakkasessa.

Vapun säätä ei vielä voi tietää

Enää on vain neljä viikkoa vappuun. Silloin pitäisi päästä piknikille. Pohjanoksa kuitenkin sanoo, ettei vapun säätä voi vielä mitenkään arvioida. Lunta on toistaiseksi vielä paljon, mutta jos tilastojen valossa katsoo vapun säätä, lunta ei yleensä Hämeenlinnan seudulla silloin enää ole.

– Mutta ei se ole mahdotonta, vaikka lunta olisikin, Pohjanoksa huomauttaa.

Vapun sää selviää aikaisintaan kymmenen päivää ennen h-hetkeä. Sitä aikaisemmin ei pikniksäätä ryhdytä ennustamaan. (HäSa)

Menot