Uutiset

Kevyet kelit kiusana SM-purjehduksissa

Vikla-luokan SM-purjehdusten toinenkin kilpailupäivä jouduttiin viemään läpi kevyehköissä tuulissa. Suunniteltujen kolmen lähdön sijasta lauantaina Vanajanselällä jouduttiin tyytymään yhteen vaivaiseen starttiin, joka sekin päästiin purjehtimaan vasta muutaman tunnin odottelun jälkeen.

Perjantaina kolme lähtöä voittanut porilaista BSF-seuraa edustava isä–tytär-pari Ville ja Eveliina Aalto-Setälä jatkoi voittojensa sarjaa lauantain ainoassa lähdössä ja on sunnuntaina todella lähellä mestaruutta puhtaalla sarjalla. Käytännössä Aalto-Setälöiden ainoa uhkaaja on Lappeenrannan pari Jukka Kotisalo–Outi Piiparinen. Piiparinen on kipparoinut neljästä lähdöstä kolmasti kakkossijan ja kerran kolmosen. Pisteissä Piiparisen ero johtavaan venekuntaan on vaivaiset viisi pistettä, joten sunnuntaille riittää mestaruuden suhteen vielä jännäämistä.

Porin Kai Saarhelo säilytti kolmospaikkansa, mutta käytännössä Saarhelon mahdollisuudet sunnuntain lähdöissä sijan parantamiseen ovat melko pienet. Lauantain epäonnisin oli BSF:n kaksikko Simo Lehtinen–Jouko Saarhelo, jonka kohtaloksi tuli hylkääminen tuomariston päätöksellä päivän ainoassa lähdössä. Tuomaristo katsoi Saarhelon syyllistyneen peräsimellä vispaamiseen vauhdin parantamiseksi, ja nelospaikka vaihtui hylkäyksellä yhdeksänteen sijaan, josta mitaleille ei enää ole asiaa.

Nuori ja monipuolinen mestariehdokas

Kilpailua johtavan Ville Aalto-Setälän gastina (miehistönä) toimii tytär Eveliina, joka täyttää syyskuussa 11 vuotta. Purjehdus on Eveliinalla perheen perintöharrastus – isoveli Emil on jo ehtinyt voittaa Vikla-luokan SM-tittelin isä Villen kanssa kertaalleen muutama vuosi sitten.

– Joskus on hieman pelottanut, kun keli on oikein kova, tunnustaa Eveliina, jonka purjehdusura on alkanut jo monta monituista vuotta sitten Optimisti-jollan peräsimessä.

Ville Aalto-Setälä myöntää, että tuulen yltyessä kovaksi on pakko antaa muille tasoitusta.

– Nyt kelit ovat meille oikein sopivan kevyet, mutta jos oikein pahaa keliä tulee, lähdemme Eveliinan kanssa rantaan. Keulapurjeen säätö sekä keulapuomin nosto kovassa tuulessa vaatii vielä hieman liikaa voimaa Eveliinan ikäiselle, vaikka tyttö harrastaakin montaa lajia.

Pesäpallo, joukkuevoimistelu, uinti ja pari muutakin lajia ovat liikunnallisen tytön ohjelmassa, ja purjehdus on mukana hieman kakkoslajina, kertoo isä Ville, jolla itsellään on ennen Viklalla purjehtimista takanaan kansallisen huipputason Finn-jolla -tausta.

Eveliina Aalto-Setälällä on sunnuntaina mahdollisuus nousta kansallisen tason Suomen mestariksi kaikkien aikojen nuorimpana. Velipoika Eemil oli mestaruustittelin voittaessaan 11 ja puolivuotias. Eveliinan 11-vuotissynttäreitä vietetään vasta kuukauden kuluttua. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

1.6.2020