Uutiset

Kevytkarkki ei tyydytä sokerisuuta

Suuren marketin karkkihyllystä toiveikkaina valituista kevytkarkeista, tai edes terveellisemmän näköisistä karkeista ei juuri ole TV-iltojen ihanaksi lisukkeeksi. Tosin eivät ne aivan kammottaviakaan ole.

Koekappaleiksi osuivat Dietorellen mansikanmakuiset makeiset (1,39 euroa), Painonvartijoiden suklaatäytteiset appelsiinikaramellit (1,99 euroa), Chupa chups Cremosa -tikkari (0,55 euroa) ja suklaan korvikkeeksi Alpen suklaa-myslipatukka (0,65 euroa).

Alpen ei varsinaisesti mainosta itseään kevyttuotteena, muut kylläkin. Cremosa-tikkari lupaa sisältävänsä 30 prosenttia vähemmän kaloreita kuin muut saman merkkiset tikkarit, Painonvartijoiden karkkipussin kääre sisältää valmiiksi lasketun pistemäärän (3 per pussi) ja Dietorelle väittää olevansa sokeriton vallankumous, joka yhdistää hyvinvoinnin, täyteläisyyden ja todellisen nautinnon.

Maussa häviää, kaloreissa voittaa

Kevytkarkit vievät tavallisista kavereistaan voiton vain kalorimäärissä. Keskiverto ”normaali” karkkipussi sisältää noin 330-360 kaloria sadassa grammassa. Dietorellessa sadassa grammassa on kaloreita 135, Painonvartijoiden suklaa-appelsiinikarkeissa taas 239 kaloria.

Sata grammaa Alpen-patukkaa kerryttää päivän energiasaalista 431 kalorilla, kun tavallisessa maitosuklaassa on 535 kaloria.

Cremosa-tikkarissa kaloreita on 275 sadassa grammassa. Yksi tikkari painaa 10 grammaa.

Parasta ”kevyt”-karkeissa on, että nykyään niin yleisten muutaman sadan gramman mega,- säästö- ja jättipussien sijasta ne myydään maltillisissa pusseissa. Dietorelle-pussi painaa 50 grammaa, Painonvartijoiden namipussi 70 grammaa.

Makuelämyksessä voiton vie Alpen-patukka, joka on oikeasti varteenotettava suklaan korvike, johtuen ehkä siitä, että se kuitenkin sisältää suklaata. Tikkari taas maistuu makealta, mutta lisäaineiselta.

Dietorelle ei ole hassumpaa, mutta hampaisiin tarttuva koostumus hermostuttaa. Koitapa herkutella hampaat toisiinsa liimautuneina. Pelottavaa pikemminkin kuin nautittavaa!

Painonvartijoiden kovat pastillit maistuvat kyllä appelsiinille, mutta suklaan makua niistä ei löydä etsimälläkään.

Ärsyttävintä Dietorelleissa ja Painonvartijoiden karkeissa on se, että ne ovat yksittäispakattuja. Kääreiden repiminen hidastaa niiden nauttimista melkoisesti. Toisaalta, laihdutuskeinohan se syömisen hidastaminenkin on.

Karkkipäivä kunniaan

Sokerittomissa makeisissa on ravitsemusterapeutti Enja Mäkisen mielestä ainakin kaksi hyvää puolta: pienemmät pakkaukset ja vähäisempi kalorimäärä. Mäkisen mielestä eduissa saattaa myös piillä vaara.

– Usein paino-ongelmien taustalla on se, että mussutetaan koko ajan. Vaikka vaihtaisi kevyempiin, ei tavasta kuitenkaan pääse eroon, Mäkinen varoittaa.

Patukka pussin sijasta

Sokerittomien karkkien keskiarvomakeista alhaisempi kalorimäärä perustuu siihen, että ne eivät sisällä sokeria vaan makeutusaineita.

Kuluttajan korvaan keinotekoisuus ja lisäaineet särähtävät pahasti. Onko sokerin välttely sittenkään sen terveellisempää, jos vastassa on keinotekoisuus?

Ylitarkastaja Britta Wiander elintarvikevirastosta vakuuttaa, että makeutusaineiden ja lisäaineiden käytöstä on olemassa määräyksiä, ja niiden turvallisuus on testattu. Lisäaineille on yleensä määritelty niin sanottu ADI-arvo, acceptaple daily intake- arvo, eli hyväksyttävä päivän saantimäärä.

– Turvamarginaalit ovat isot, eli vaikka ADI-arvo ylittyisi, on turvamarginaali silti riittävä, Wiander sanoo.

Keinotekoiset makeutusaineet eivät säikäytä ravitsemusterapeuttiakaan.
– Kyllähän makeutusaineet ovat sallittuja, en pidä niitä pahana, Mäkinen toteaa.

– Sokeri on luonnollinen, mutta ei hampaille ystävällinen ja se sisältää paljon kaloreita. Kyllä minä katsoisin, että makeutusaineet ovat pienempi paha,
Mäkinen arvioi.

Karkkia rakastavalle painontarkkailijalle Mäkinen kuitenkin suosittelee mieluiten karkitonta linjaa tai paluuta lapsuuden karkkipäiviin.

– Kannattaa pitää karkkipäivä ja etsiä tavallista pienempi pakkaus. Voi ostaa vaikka lakritsapatukan pussin sijasta. Mutta sitten kun nauttii, niin kannattaa nauttia oikein nauttimalla, Mäkinen neuvoo.

Päivän lehti

3.6.2020