Uutiset

Kevyttä puhetta vakavasta asiasta

Eduskunta syttyi kuin bensalla valeltu juhannuskokko keskustelemaan Kreikan tilanteesta ja varsikin Suomen 1,6 miljardin euron lainasta maan pelastamiseksi.

Puheiden taso ei päätä huimannut, ehkä siksi, että kovin moni edustaja oli liikkeellä kansaa kosiskellen. Kiviä viskovat tiesivät suomalaisten kummastelevan Kreikka-lainaa ja siksi asiasta oli helppo kerätä politiikassa tuttuja irtopisteitä.

Tulilinjalla oli valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.), tosin osa edustajista puhui kuin vastaajana olisi ollut Kreikan valtionvarainministeri. Häntä ajettiin selkä seinää vasten myös eurooppalaisten pankkienkin tekemisistä.

Oppositio lähti iskemään hallitusta ja Kataista odotetuilla aseilla. Miksi Kreikka on päästetty talouskriisiin? Miksi maata on lainoitettu? Miksi lainalle ei ole takuita? Eduskunnan täysistuntosali suorastaan tulvi sinänsä erittäin tärkeistä ja asiaan liittyvistäkin kysymyksistä.

Jotain oppositio jätti tarkoituksella sivurooliin. Puheista voisi laskea, että juuri Suomi oli pääarkkitehti Kreikan lainapaketin rakentamisessa.

Tilanne oli tietysti aivan toinen. Suomella on EU:ssa ja europöydässä vain kokonsa verran valtaa. Kreikka-paketin kokoamisen vetureita ovat Saksa ja Ranska, jotka tuskin tuntevat tarvetta kuunnella suomalaisten poliitikkoja.

Lainalle ei ole mahdollista järjestää vakuuksia, mikä asiana ei ole liian monimutkainen yhdenkään kansanedustajan ymmärrettäväksi. Riski pitänee laskea makuasiaksi, koska Suomen Pankin Erkki Liikanen (sd.) pitää riskiä pienenä, eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) suurena.

Suomi ei ole antamassa Kreikalle 1,6 miljardia euroa vaan lainaamassa maalle tämän verran rahaa. Yhteisvastuun käsite ei ole Kreikan paapomista vaan vastuun kantamista koko euroalueesta ja näin myös Suomen taloudesta. Lainan takana on – pitääkin olla – selvää suomalaista itsekkyyttäkin.

SDP:n puoluejohtaja Jutta Urpilainen korosti Aamulehdessä (4.5.), että hän haluaa varmistaa Kreikan korottavan verojaan ja leikkaavan menojaan. Urpilainen ei ilmeisestikään ole oivaltanut, että tässä mylläkässä kovimmilla on laskun maksava Kreikan kansa.

Suomella on kaikki mahdollisuudet selvitä sotkusta – kreikkalaisiin verrattuna – aivan kuivin sukin.

Euroa on perusteetonta ryhtyä kiroamaan sinänsä vaikean ja vältettävissä olleen ongelman vanavedessä. Suomessa, euromaassa, on muun muassa edelleen erittäin matala korkotaso. Omiin uhkaaviin talousongelmiimme on koko tavalla turha hakea selitystä euroon liittymisestä.

Euro ei ole kurssissa, Virosta tosin tulee euromaa 2011. Pitkän päälle Kreikan kriisi saattoi olla EU:lle ja euromaille tärkeä opetus – näin silloin, kun virheistä otetaan oppia.Entisestä menosta on luovuttava.