Uutiset

KHKS ei hoida potilaita kierrätetyillä kertakäyttövälineillä

Kanta-Hämeen keskussairaala kuuluu siihen suomalaisten sairaaloiden enemmistöön, joka ei hoida potilaita kertakäyttövälineillä, jotka on jo kertaalleen käytetty.

Joka kolmas sairaala kuitenkin lähettää kertakäyttövälineet puhdistettavaksi uudelleenkäyttöä varten, selviää Lääkelaitoksen keväällä tekemästä tutkimuksesta.

KHKS:ssa kertakäyttövälineet todella ovat kertakäyttöisiä, koska niiden puhdistaminen ja sterilisointi eivät ole ongelmattomia. Kaikki kertakäyttövälineet eivät välttämättä edes kestä puhdistusprosessia.

– Jos kriittinen väline pettää, seuraukset voivat olla potilaalle hengenvaarallisia, kertoo KHKS:n infektiolääkäri Janne Mikkola.

Suomessa ei ole kuitenkaan tilastoitu kertakäyttövälineiden käytöstä johtuneita vahinkotapauksia, sillä syy-yhteyttä on vaikea todistaa.

Laki ei suoranaisesti kiellä kertakäyttötuotteiden kierrättämistä. Lääkelaitoksen osastopäällikkö Petri Pommelin arvioikin, että tilanne voidaan korjata vain tiukentamalla lakia kertakäyttövälineiden käytöstä. (HäSa-STT)

Päivän lehti

11.7.2020