fbpx
Uutiset

KHO kaatoi Kuopion sellutehdashankkeen – "Pettymyksemme on todella suuri"

Kallaveden ekologinen tila ja siihen kohdistuva lisäkuormitus estävät Finnpulpin jätti-investoinnin. Omistajien mukaan päätös on "vakava viesti ulkomaille".
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta biotuotetehtaasta. Laitos ei saanut lainvoimaista ympäristölupaa vesistöriskien vuoksi. Kuva: Finnpulp Finnpulp
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta biotuotetehtaasta. Laitos ei saanut lainvoimaista ympäristölupaa vesistöriskien vuoksi. Kuva: Finnpulp Finnpulp

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) Finnpulp Oy:tä koskeva päätös kaataa samalla koko tehdasprojektin. Kuopioon ei siis näillä näkymin rakenneta maailman suurinta havusellutehdasta.

– Tämä merkitsee nykyisen tehdasprojektin päättymistä, mikä on suuri vahinko Suomelle, toteaa Finnpulpin hallituksen puheenjohtaja Niilo Pellonmaa yhtiön tiedotteessa.

KHO kumosi Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Vaasan hallinto-oikeuden päätökset. Ne koskivat laitoksen saamaa ympäristölupaa.

Lupa kumottiin vesistölle koituvien haittojen vuoksi.

“Luotimme yhteiskunnan olevan hankkeen takana”

Yhtiön johto ja osakasyhtiöt ovat pettyneitä oikeuden päätökseen.

– Suomalainen investointiympäristö ei ole tämän päätöksen nojalla houkutteleva kansainvälisille sijoittajille, Pellonpää toteaa.

Finnpulp valmisteli hanketta ympäristöselvityksineen ja oikeuskierroksineen viitisen vuotta. Pellonpää sanoo, että kansainvälisille sijoittajille ja suurhankkeille näin pitkä epävarmuus on liikaa.

36,5 prosenttia yhtiöstä omistava Hengan International viesti myös pettymystään Finnpulpin tiedotteessa.

– Aluehallintoviranomaisen myöntämän ympäristöluvan nojalla luotimme suomalaisen yhteiskunnan olevan hankkeen takana, kiinalaisyhtiö toteaa.

Vahvana perusteena vesipuitedirektiivi

Tehdas olisi tuottanut jopa 1,2 miljoonaa tonnia sellua vuodessa ja purkanut jätevetensä Kallaveden Kelloselälle. Tämä olisi KHO:n mukaan aiheuttanut merkittäviä vesistöriskejä.

Oikeus vetosi päätöksessään muun muassa vesipuitedirektiiviin.

Sen tulkintaan liittyvän ennakkopäätöksen mukaan lupaa ei saa myöntää sellaiseen toimintaan, joka aiheuttaisi vesistön ekologisen tilan heikkenemistä hyvän luokituksen alapuolelle tai vaarantaisi pääsyn hyvään luokkaan.

Finnpulpissa perusteluja pidetään “mahdottomina ymmärtää”.

Yhtiön mukaan sen teettämät selvitykset osoittavat, että Kallaveden ekologinen tila ei olisi heikentynyt tehtaan seurauksena.

MTK:n Marttila: Valtioneuvosto kriisi-istuntoon

Päätöstä voi pitää merkittävänä ennakkopäätöksenä, sillä suurten hankkeiden ympäristölupia ei ole aiemmin kumottu näin suoraan vesipuitedirektiivin ja sitä toimeenpanevan vesienhoitolain perusteella.

Siksi päätös saattaa vaikuttaa myös muiden suunnitteilla olevien sellutehdashankkeiden luvitukseen.

Maa ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK omistaa Finnpulpista 11,5 prosenttia.

– Uskaltaako kukaan enää suunnitella teollisia investointeja, jos vesipuitedirektiivi estää kaiken nykytilaa mahdollisesti muuttavan toiminnan? kysyy järjestön puheenjohtaja Juha Marttila tiedotteessa.

Twitterissä hän suositteli myös valtioneuvoston kokoontuvan asian vuoksi kriisi-istuntoon.

– Pelkään pahoin, että homma repeää kohta käsistä, hän tviittasi.

Vaikuttaako päätös muihinkin hankkeisiin?

Kuopioon kaavailtu 1,4 miljardin euron hanke on julkisuuteen ilmoitetuista uusista kemiallisen metsäteollisuuden investointisuunnitelmista toiseksi suurin.

Metsä Group valmistelee vielä hieman Finnpulpin tehdasta suurempaa investointia Kemiin.

Yhtiö ei kommentoi, katsooko se KHO:n päätöksen vaikuttavan omaan hankkeeseensa. Sen sijaan yhtiö viitttaa hankkeesta tehtyyn ympäristövaikutuksten arviointiin.

Sen mukaan tehdashanke ei yksinään vaikuttaisi Perämeren pohjukassa sijaitsevan purkuvesialueen ekologiseen tilaan. Lisäksi lähtökohta on, että uusi tehdas voisi toimia samalla paikalla toimivan nykyisen sellutehtaan ympäristölupaehdoilla.

Muut kolme julkisuudessa esiteltyä kemiallisen metsäteollisuuden suurhanketta ovat melkein puolta pienempiä kuin edelliset.

Kainuuseen sellutehdasta kaavailevan KaiCell Fibersin toimitusjohtaja Hannu Heikkinen ei ole vielä ehtinyt tutustua oikeuden päätökseen. Tehdas laskisi jätevetensä Oulujärveen, ja ympäristölupa on parhaillaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä.

– Sen arviointi, tuleeko päätöksestä vaikutuksia KaiCell Fibersin vesien käsittelyn suunnittelulle ei ole vielä mahdollista, hän toteaa Lännen Medialle.

Päivitetty klo 15.40: Lisätty yhtiöiden ja osakkaiden kommentteja.

Menot