Uutiset

KHO: Terveystarkastaja sai estää jouluruokien myynnin

Korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt hämeenlinnalaisen terveystarkastajan päätöksen kieltää Hämeen Kotiruoka Oy:n valmistamien jouluruokien myynnin joulukuussa 2007.

Yli kolme vuotta kestänyt oikeustaistelu yrittäjän ja Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen välillä koski sitä, saiko tarkastaja kieltää ruokien valmistamisen ja myymisen kolmea päivää ennen jouluaattoa.

KHO:n mukaan tarkastaja ja kiellon kaksi kuukautta myöhemmin vahvistanut kaupungin ympäristölautakunta toimivat laillisesti. Oikeuden mukaan kieltopäätös oli perusteltu, koska puutteellisissa tiloissa valmistetun ja säilytetyn ruoan aiheuttamaa mahdollista terveysvaaraa ei olisi voitu muuten estää.


Vakavia puutteita tiloissa

Terveystarkastajan antama myynti- ja käyttökielto johtui puutteellisista kylmä- ja säilytystiloista sekä puuttuvasta omavalvontasuunnitelmasta. Puutteita havaittiin useissa peräkkäisissä tarkastuksissa, eikä tiloja oltu lainkaan hyväksytty valmisruokien valmistamiseen myyntiä varten.

Valmiita ruokia oli säilytetty huoneenlämmössä ja kuumia ruokia oli jäähdytetty muun muassa pyykinpesuhuoneessa. Tiloista oli löytynyt homekasvustoa. Myös pakkausmerkinnöissä oli puutteita.

Aivan joulun 2007 alla tehdyssä tarkastuksessa terveystarkastaja kielsi ruokien valmistamisen, pakkaamisen ja myymisen ennen tilojen asianmukaista hyväksymistä.

Tiloissa jo valmistetut ruoat tarkastaja määräsi vietäväksi kaatopaikalle. (HäSa)