fbpx
Uutiset

Kiekko on lentänyt pitkälle Kaurialassa

Kiekonheitto on ollut yksi Hämeenlinnan Tarmon paraatilajeista yleisurheilussa.

August Takala oli tarmolaisena Pariisin olympialaisissa vuonna 1924. Hän oli olympiakisassa 11:s. Toinen tarmolainen kiekonheiton olympiaedustaja on Jorma Rinne, joka pääsi Münchenin vuoden 1972 kisoihin ja oli Takalan tavoin 11:s. Rinne oli myös Suomen edustajana Helsingin vuoden 1971 EM-kisoissa, joissa hän sijoittui kahdeksanneksi.

Ari Huumosta voi kuitenkin pitää Tarmon kaikkien aikojen parhaana kiekonheittäjänä, ehkä myös seuran parhaana yleisurheilijana. Toukokuussa edesmennyt Huumonen heitti Helsingin vuoden 1983 MM-kisoissa neljänneksi tuloksella 65,44. Se on yhä Tarmon ennätys.

Rinne kiskaisi kymmenen vuotta aikaisemmin ennätyksensä 63,50. Johannes Kerälä on Tarmon tilastokolmonen. Hän heitti parhaansa 58,24 vuonna 1993. Myös Raimo Järvisen vuonna 1970 heittämällä tuloksella 57,36 kilpailtaisiin tänäkin päivänä kansallisten kisojen kärkisijoista.

Kuulantyöntöä…kotipihalla

Matti Kerälän, 75, paraatilaji oli kuulantyöntö. Hän työnsi sentin päälle 16 metrin ja oli Kalevan kisoissa vuonna 1962 kuudes.

Kerälä oppi kuulantyönnön salat kotipihallaan Hattulassa.

– Olen maalta kotoisin. Innostuin nuorena kuulantyönnöstä, jota pystyin harjoittelemaan kotipihalla. Työntelin ruokatunnilla ja työpäivän jälkeen. Työ kotitilallamme Hattulassa kävi sitten voimaharjoittelusta, hän kertoo.

Kolmannessa …polvessa

Kerälät ovat tarmolaisessa yleisurheilussa jo kolmannessa polvessa. Matti Kerälän poika Johannes on kiekonheiton nuorten EM-hopeamitalisti vuodelta 1991. Nuorten sarjoissa Johannes Kerälä voitti SM-kultaa viidesti peräkkäin. Kalevan kisoissa hän oli parhaimmillaan kuudes.

Johannes Kerälän lapset Vilma, 8, Elias, 6, ja Niilo, 1, kirmaavat jo kisoissa ja Tarmon urheilukoulun harjoituksissa. Veri vetää kentälle.

– Kesät menevät urheilukentällä. Vaimoni Tiina Vilmi-Kerälä valmentaa Tarmon tyttöjä. Lapset tulevat kentälle vanhempiensa mukana, Johannes Kerälä tiivistää.

Hän myöntää, että oman isän esimerkillä oli merkitystä omankin uran alkuun. Isä-Matti oli myös Johanneksen valmentaja.

– Vanhempien mukana minäkin tulin mukaan yleisurheiluun. Kävin Tarmon urheilukoulun ja kiinnostuin heittolajeista. Kiekko lähti sitten parhaiten kulkemaan, siinä tulivat parhaat tulokset.

16-vuotiaana Kerälän päälajiksi tuli kiekonheitto. Sitä ennen tasavahvana rinnalla oli moukarinheitto. Moukaria Kerälä heitti SM-joukkuekisassa parikymppiseksi ja menestystä tuli Harri Vähävihun kanssa.

Huumonen …esikuva

Kaurialassa oli limppu lentänyt moneen kertaan hyvinkin pitkälle ennen kuin Johannes Kerälä aloitteli omaa uraansa. Yhdysvaltalainen Fortune Gordien heitti vuonna 1949 Kaurialassa ME-tulokseksi 56,97. Parikymmentä vuotta myöhemmin kiekko lähti yli 60 metrin Jorma Rinteen kädestä. Ja kävipä Markku Tuokkokin Kaurialassa näyttämässä heittämisen mallia, kun opiskeli opettajan ammattiin Hämeenlinnassa. Sitten oli Ari Huumosen vuoro hallita kotimaisia kiekkokekkereitä.

– Olihan Ari semmoinen esikuva minullekin, vaikka en häntä tuntenutkaan. Olin kuitenkin jo nuorena kiekon palauttajana Tarmon kisoissa, joissa Arikin heitti, Kerälä muistelee.

Lääkäriksi opiskellut Kerälä jatkoi omaa uraansa vuoteen 2000.

– Tulokset eivät parantuneet, eikä totinen harjoittelu oikein maistunut. 60 metrin tasolle pääseminen olisi edellyttänyt valtavaa panostusta kiekonheittoon.

Loukkaantumisetkin olivat miehen riesana.

– Olin Yhdysvalloissa kauden 1996–97. Siellä minulle tuli selkäongelma. Toisaalta halusin panostaa opiskeluun ja sen jälkeen työelämään, Hämeenlinnan terveyskeskuksessa työskentelevä Kerälä sanoo.

Tulevaisuus …valoisa

Tarmon yleisurheilu on nousussa. Nuorten sarjoissa seuralla on jo hyviä urheilijoita ja urheilukoulussa paljon väkeä.

– Hirveästi on lapsia taas mukana seuran toiminnassa. Hurja nousu on tapahtunut määrällisesti, kun Tarmon palkkasi Vepsän Villen nuorivalmennuspäällikökseen, Kerälä kehuu.

Esimerkkeinä Tarmon tulevista toivoista käyvät 1998-ikäluokan heittäjät Pinja Karhunen ja Oskari Turunen. Karhunen oli viime vuonna 14-sarjan kiekonheitossa SM-hopeamitalisti. Keihäänheittoon panostava Turunen oli SM-kisojen kuulassa vuosi sitten viides ja kiekossa kymmenes.

He aikovat päästä lajeissaan pitkälle.

– Paremmaksi pitää pistää kuin Kerälän Johannes, vakuuttaa Ville Vepsän valmennettava Turunen kuultuaan Kerälän nuorten sarjojen saavutukset.

– Paremmaksi, tuumaa myös Kerälän valmennettava Karhunen.

Tarmon nuorten heittäjien kauden pääkoitos on elokuussa Orimattilassa pidettävät SM-kilpailut. (HäSa)

Asiasanat

Menot