Julkaistu: 23.09.2017 15:54
-
Päivitetty: 25.09.2017 15:51

Onko Jesse Puljujärven kielitaito epäoleellinen asia vai ei?

Edmonton Oilersin suomalaishyökkääjä Jesse Puljujärvi ilmaisi haastattelussa suomalaisia huvittaneella tavalla asiansa, kun hän kommentoi harjoituskaudella uuden ketjukaverinsa Ryan Nugent-Hopkinsin kanssa löytynyttä yhteyttä.

– We have kemia now, Puljujärvi sanoi suomea ja englantia sekoittaen.

Ilta-Sanomat puuttui ihan oikein siihen, että Puljujärveä ei pitäisi alkaa ivata esimerkiksi sosiaalisen mediassa nähdyin erilaisin meemein.

Myös aikoinaan ummikkona Pohjois-Amerikkaan lähtenyt suomalainen kiekkoilijalegenda Veli-Pekka Ketola nousi barrikadeille puolustamaan Puljujärveä.

– Pääasia, että kielen kanssa tulee toimeen. Joten keskitytään nyt Puljunkin kohdalla vain olennaiseen ja pidetään muilta osin turvat kiinni, Ketola totesi lehdessä.

Ilta-Sanomissa olleessa aihepiiriin liittyneessä kolumnissa kerrotaan myös, että Puljujärven kielitaidon puute kostautui, kun hän ei ymmärtänyt mitä valmentajat yrittivät sanoa. Samaan hengenvetoon todettiin, että aikaa – ja siten energiaa – kului enemmän selviytymiseen kaukalon ulkopuolella kuin kaukalossa suorittamiseen. Ei puhuta siis pikkuasioista.

On totta, että Puljujärvi on huippu-urheilun ehdoilla tehnyt kovia ratkaisuja ja jättänyt esimerkiksi peruskoulun jälkeen opintonsa kesken. Sitä päätöstä on kunnioitettava ja niin usein onkin kunnioitettu. Voi ajatella, että Puljujärvi on tehnyt kaikkensa menestyäkseen jääkiekkoammattilaisena NHL:ssä. 

Kielimuuri ei kuitenkaan ole väheksyttävä este menestymisen tiellä.

On tietenkin muistettava, että moni asia helpottuu ensi kaudella Edmontonissa, kun Puljujärvi saa rinnalleen Edmontonin palkkaaman toisen entisen Kärpät-tähden, Jussi Jokisen, mentorikseen – ja samalla tulkiksi. Puljujärven aika on vasta tulossa.

Mutta onko kielitaidosta puhuminen sitten keskittymistä epäolennaiseen, kuten Ketola väittää?

Jos mietimme suuria suomalaisia palloilutarinoita vaikkapa jalkapallon puolelta, nopeasti tulee mieleen Jari Litmasen matka Ajaxin maineikkaan historian kulmakivipelaajaksi. Litmanen osasi myös puhua sujuvasti hollantia. Myös Hannu Tihinen oli esimerkiksi Sveitsin suurseura Zürichissä ja Belgiassa Anderlechtissä kapteenina – maissa, jossa puhutaan esimerkiksi saksaa ja Ranskaa.

On makuasia, miten paljon kommunikaatiohaasteet vaikuttivat Puljujärven odotettua vaisumpaan ensimmäiseen kauteen Pohjois-Amerikassa.

Se taas ei ole, että Puljujärvi pelasi viime kauden pääosin farmissa ja oli pettymys.

Ketola sanoi muuten samaisessa Ilta-Sanomien haastattelussa, että tärkeintä olisi nyt saada oma peli raiteilleen.

– Hänen asemassaan olisin huolissani siitä, miksi avauskausi meni niin selvästi penkin alle, Ketola sanoi.

Ehkä sillä, että Puljujärvi ei ymmärtänyt esimerkiksi valmentajalta saamiaan ohjeita, saattoi olla vaikutusta asiaan.

Sitä voisi pitää jo kohtuullisen oleellisena asiana.
 

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas-studiossa käydään läpi HPK:n tilannetta – sekä siihen johtaneita syitä ja seurauksia. HPK on ennen tiistai-illan KalPa-vierasottelua kahdeksan pistettä perässä ja voittojen tarve on valtava.– Nyt eletään sudenhetkeä. Tällä viikolla nähdään suuntaa taas lisää.

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas-studiossa pohditaan Lauri Marjamäen Leijonien EHT-valintoja Venäjälle.Studiossa pohditaan jääkkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen johdolla sitä, että ne nimet, jotka eivät ole EHT-turnauksessa paljastavat jopa enemmän kuin ne, jotka joukkueessa ovat.– Ne pakit, jotka nyt e

HIFK:n uusi urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen, 32, on tullut esiin laajassa haastattelussa.Salmelainen linjasi Jatkoajassa pelistä puhuessaan, että aktiivinen pelitapa auttaa saamaan tunteen esiin ja että "tunne on minulle on tärkeää.”Lisäksi Salmelainen sanoi, että tunne auttaa pelaajia pelaa

 Suomalaisen jääkiekon tunnetuimpiin persooniin lukeutuva Juhani Tamminen on ollut esillä viime aikoina tiiviisti, mutta entistä vähemmän jääkiekkoasioiden vuoksi.Tamminen on viimeksi julkisuudessa rähinöinyt Tuomas Enbusken kolumnista Iltalehdessä ja selostaja Niki Juuselan polttarivideosta.Jääkiek

Espoolaisen jääkiekon ympärillä ei ole saatu erityisen paljoa hyviä uutisia viime aikoina.Nyt saatiin, kun yli vuoden peleistä sivussa ollut kapteeni Kim Hirschovits palasi pitkän poissaolon jälkeen Mestiksessä Espoo Unitedin nuttuun voitokkaassa ottelussa TUTOa vastaan.Asiassa oli vain yksi ongelma