Julkaistu: 04.10.2017 13:52
-
Päivitetty: 04.10.2017 15:12

Jukka Jalonen avaa päätöstä palata Leijoniin: Tähän oli monta syytä

Jukka Jalonen palaa Leijonien päävalmentajaksi ensi keväänä. Jalonen on tehnyt jääkiekon a-maajoukkueen valmentamisesta kahden vuoden sopimuksen, joka kestää kevääseen 2020.

Hämeen Sanomat tavoitti Jalosen kommentoimaan tuoreeltaan päätöstään palata Leijoniin.

– Tähän oli monta syytä. Leijonien valmentaminen on kuitenkin sellainen juttu, että se ei tavallaan ole normaali jääkiekkojoukkue. Se on maan isoin ja siellä on maan parhaat pelaajat, samalla se on kunnia-asia. Tuollaista ryhmää kun pääsee valmentamaan, se kiinnostaa aina, Jalonen sanoo.

Leijonissa valmistaudutaan isoon sukupolvenvaihdokseen. Jalonen myöntää, että se kiinnostaa häntä.

– Uusi sukupolvi, joka on vähän erilainen kuin vanhempi, kiehtoo minua valmentajana. Moni on lyömässä läpi NHL:ssä, ja on hienoa päästä ainakin osaa heistä valmentamaan.

Jalosen mukaan sopimusneuvottelut kestivät kuukauden päivät. Vaihtoehtona oli myös loppuun saakka jatkaa nykyisessä pestissä Jokereissa, jonka Jalonen on saanut lentoon. Jokerit viilettää KHL:ssä tällä hetkellä 10 ottelun voittoputkessa.

– Sieltä heitettiin pallo minulle. Liitto tarjosi sopimusta ja mietin asiaa, kunnes tein lopullisen päätöksen. Jokereilla oli tieto siitä, mikä on homman nimi ja hekin tarjosivat jatkosopimusta, Jalonen paljastaa.

– Tämä oli vaikeaa, kun oli Jokerit tässä mukana. Olen nauttinut valmentaa Jokereissa. Ei voi moittia, kun pääsee luotsaamaan EHT-tason joukkuetta, se on unelmahomma seurajoukkuetasolla. Mutta päätös kallistui maajoukkueen suuntaan, sille oli vaikeaa sanoa ei.

Jalonen on toiminut Leijonien päävalmentajana vuosina 2008-2013. Jalonen uskoo, että aiempi kokemus Leijonien peräsimestä toimii hänen ja joukkueen eduksi.
 
–  Siitä on hyötyä, että on ollut niissä paikoissa aikaisemminkin. Hyviä asioita tuli tehtyä jo, mutta aina voi tehdä paremminkin. On etu, että tuntee jo kansainvälisen maailman, se on tietysti iso asia. Luottamusta ei tarvitse rakentaa kaikkien kanssa, Jalonen pohtii.

– Kun pesti alkaa, se on kuin kotiin palaisi. Se varmasti myös edesauttaa prosessia.

Suuria linjauksia esimerkiksi pelitavan suhteen Jalonen on vielä haluton tekemään.

– En vielä ala linjaamaan mitään, kun olen vielä Jokereiden päävalmentajana. En halua ottaa kantaa sen enempää, Jalonen sanoo.

– Mutta varmasti on selvää, että tuskin kukaan päävalmentaja rupeaa mitään radikaalia uutta keksimään. Miten Jokerit pelaa tällä kaudella, niin eiköhän sen suuntaisesti maajoukkuekin tulee pelaamaan.

Jalonen on ainoa suomalainen valmentaja, joka on päävalmentajana voittanut kaksi maailmanmestaruutta. MM-kultaa hän voitti Leijonissa keväällä 2011 Bratislavassa. Nuorten Leijonien peräsimessä hän voitti kultaa MM-kotikisoissa tammikuussa 2016.

Hämeenlinnassa Jalosella on ikuinen paikka, sillä hän valmensi HPK:n ensimmäiseen Suomen mestaruuteensa keväällä 2006.

Kanada juhli välieräpaikkaa Suomen kustannuksella. KUVA: European Pressphoto Agency / EPA

Leijonien olympiaturnaus päättyi Kanadaa vastaan puolivälieräottelussa 1-0 -tappiolla. Vaikka puolustuspelaaminen osin onnistui tiiviisti keskialuetta puolustaen, Leijonien hyökkäyspelaaminen oli heikkoa.– Tuntui, että ei edes uskottu, että itse voidaan rakentaa.

Kiekkokiuas-studiossa tehdään katsaus ruotsalaisen jääkiekon toimintamalleihin ja siihen, miten ne eroavat esimerkiksi suomalaisista malleista.Ne erot ovat osin radikaaleja.– Ruotsalainen kilpayhteiskunta on aika kova. Se ulottuu voimakkaasti urheiluun.

Leijonia ei odottanut helppo iltapala pureskeltavaksi Etelä-Koreaa vastaan – 5-2 -voitto tuli sekavalla pelillä.Kiekkokiuas-studiossa jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen näkee syyksi sekavuuteen kaksi puolta.– Lieventävä asianhaara on asetelma, vastassa on pelaajia, joista moni ei mahtuisi edes Li

Peter Tiivola vaihtaa ensi kaudeksi maisemaa Liigassa. 24-vuotias hyökkääjä ei jatka kuluvan kauden jälkeen Lukossa, vaan siirtyy Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan ensi kaudesta alkaen Ässiin.Tiivola on tällä kaudella Lukossa saalistanut 52 tekemässään ottelussa tehot 7+18=25.

HPK:n mestaruus keväällä 2006 on ikuinen hämeenlinnalaisessa kiekkohistoriassa. Kuva: veli-matti a. pitkänen

22. huhtikuuta 2006. Tuon päivämäärän merkitystä Hämeenlinnassa ei tarvitse erityisemmin esitellä – se on päivä, jolloin HPK voitti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa.Ennen pääsyä finaaliin HPK kohtasi ratkaisevassa välierässä HIFK:n.

Kuva: Pekka Rautiainen

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen tiukkaa Jokereiden nykyistä ja Leijonien tulevaa päävalmentajaa päävalmentajaa Jukka Jalosta taktiikkataululla jääkiekon pelillisistä trendeistä.

Jokereiden nykyinen ja Leijonien tuleva päävalmentaja Jukka Jalosen arvion mukaan Leijonat on osoittanut, että joukkueella ei ole esteitä esimerkiksi tapella tosissaan olympiakullasta. – Tulos ei valehtele. Suomi on ollut parempi molemmissa otteluissa. Jämäkkää tekemistä koko joukkueelta.