Julkaistu: 27.11.2017 20:46

Tyly arvio raakana pöytään – "Tomek Valtosesta ei tule jäämään mitään perintöä Vaasaan"

Vaasan Sport kulkee Liigassa nyt neljättä kautta päävalmentaja Tomek Valtosen komennossa. Mutta onko Valtosen prosessissa tapahtunut minkäänlaista kehitystä?

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas-studio ei suostu silittelemään päitä.

– Tulokset eivät ole olleet häävejä, mutta pahempaa on tapa, joilla tuloksiin on tultu. Prosessi ei ole edennyt. Minulle ei ole käynyt selväksi mikä on Valtosen Sportin pelitapa. Identiteettiä ei oikeastaan ole. Se taas ei ole yksin Valtosen vika, vaan kaikki lähtee johtohenkilöistä, jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen ihmettelee.

Sihvonen näkee, että Valtosen eväät ovat olleet kepeät. Edes pelaajat eivät ole kehittyneet.

– Jos jostain valmentajasta sanotaan, että osaa kehittää pelaajia sitten siitä pitäisi olla näyttöä. Ei Valtosesta tule jäämään yhtään mitään perintöä Vaasaan, Sihvonen näkee.

Sport on ollut naimisissa Valtosen kanssa pitkään vaikka paljoa kehitystä ei ole havaittavissa. Samalla Sportin hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen on siirtynyt Liigan hallituksen puheenjohtajaksi.

Sihvonen näkee sen rakenteelliseksi ongelmaksi.

– Sport lähettää oman miehensä palvelemaan myös Liigan isompaa kokonaisuutta. Siinä annetaan tasoitusta. Ei siitä hyötyä vaasalaiselle jääkiekolle ole ainakaan, Sihvonen pamauttaa.

 

Kiekkokiuas-studiossa tehdään katsaus ruotsalaisen jääkiekon toimintamalleihin ja siihen, miten ne eroavat esimerkiksi suomalaisista malleista.Ne erot ovat osin radikaaleja.– Ruotsalainen kilpayhteiskunta on aika kova. Se ulottuu voimakkaasti urheiluun.

Leijonia ei odottanut helppo iltapala pureskeltavaksi Etelä-Koreaa vastaan – 5-2 -voitto tuli sekavalla pelillä.Kiekkokiuas-studiossa jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen näkee syyksi sekavuuteen kaksi puolta.– Lieventävä asianhaara on asetelma, vastassa on pelaajia, joista moni ei mahtuisi edes Li

Peter Tiivola vaihtaa ensi kaudeksi maisemaa Liigassa. 24-vuotias hyökkääjä ei jatka kuluvan kauden jälkeen Lukossa, vaan siirtyy Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan ensi kaudesta alkaen Ässiin.Tiivola on tällä kaudella Lukossa saalistanut 52 tekemässään ottelussa tehot 7+18=25.

HPK:n mestaruus keväällä 2006 on ikuinen hämeenlinnalaisessa kiekkohistoriassa. Kuva: veli-matti a. pitkänen

22. huhtikuuta 2006. Tuon päivämäärän merkitystä Hämeenlinnassa ei tarvitse erityisemmin esitellä – se on päivä, jolloin HPK voitti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa.Ennen pääsyä finaaliin HPK kohtasi ratkaisevassa välierässä HIFK:n.

Kuva: Pekka Rautiainen

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen tiukkaa Jokereiden nykyistä ja Leijonien tulevaa päävalmentajaa päävalmentajaa Jukka Jalosta taktiikkataululla jääkiekon pelillisistä trendeistä.

Jokereiden nykyinen ja Leijonien tuleva päävalmentaja Jukka Jalosen arvion mukaan Leijonat on osoittanut, että joukkueella ei ole esteitä esimerkiksi tapella tosissaan olympiakullasta. – Tulos ei valehtele. Suomi on ollut parempi molemmissa otteluissa. Jämäkkää tekemistä koko joukkueelta.

Entinen Leijona-valmentaja ja nykyisin Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä toimiva Timo Lehkonen on sitä mieltä, että suomalainen jääkiekko näivettyy, ellei sarjajärjestelmiin tehdä isoa remonttia.–  Jos puhutaan suomalaisesta sarjajärjestelmästä, niin sarjojen tulisi olla auki C-junioreista Liigaan

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Leijonien valmentajana urallaan toiminut ja nykyisin Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä toimiva Timo Lehkonen vieraili olympia-Kiekkokiuas -studiossa Samuel Savolaisen ja Petteri Sihvosen vieraana.Lehkonen näkee, että Suomi todisti 5-2 -voitolla Saksasta, että paketti on kasassa.