Julkaistu: 29.11.2017 22:05
-
Päivitetty: 30.11.2017 01:30

Kommentti: Kim Hirschovitsille litsari omilta – kunnioitus Espoossa vieras käsite?

Espoolaisen jääkiekon ympärillä ei ole saatu erityisen paljoa hyviä uutisia viime aikoina.

Nyt saatiin, kun yli vuoden peleistä sivussa ollut kapteeni Kim Hirschovits palasi pitkän poissaolon jälkeen Mestiksessä Espoo Unitedin nuttuun voitokkaassa ottelussa TUTOa vastaan.

Asiassa oli vain yksi ongelma – Hirschovits ei ollutkaan enää kapteeni. Itse asiassa hän ei ollut edes Espoo Unitedin kapteenistossa.

Hirschovits kuitenkin oli joukkueen kapteeni vielä täksi kaudeksi otetussa joukkuekuvassa ja sellaiseksi hänet on kirjattu myös Espoo Unitedin verkkosivuilla pelaajalistassa.

Mutta jostain hämmentävästä syystä, keskiviikkoiltana kapteenille kuuluva C-kirjain ei enää ollut ommeltuna hänen rintaansa.


Kim Hirschovits on pelaaja, joka on seissyt ensin Espoo Bluesin mukana joukkueensa sisäisenä johtajana. Hän on nähnyt espoolaisen jääkiekon historian murheellisimman luvun, elänyt sen arjessa ja tukenut muita. Kyllä, on niin, että Hirschovits siirtyi Kärppiin kesken Bluesin edustusjoukkueen historian viimeisen kauden, mutta sen ratkaisun ymmärsivät tietojeni mukaan kaikki seurassa. Ja miksi ei olisi?

Jokin kaikesta huolimatta veti Hirschovitsin vielä mukaan United-talkoisiin palauttamaan kadonnutta espoolaisen jääkiekon uskottavuutta toimintaan. Siviilirohkeutta ei voi kuin ihailla tai ihmetellä.

Loukkaantumiselleen hän ei ole voinut mitään eikä sille kohtelulle, mitä hän on joutunut Espoossa kokemaan.

Ne suomalaiset jääkiekkotoimijat, jotka kokevat ongelmansa arjessa ylivoimaisiksi, voisivat vaihtaa viikoksi paikkaa viimeisimpien vuosien espoolaisen edustusjääkiekon arkeen. Siellä ongelmat ovat oikeasti ylivoimaisia taloudesta alkaen.

Seurassa kaikki elävät epätietoisuudessa. Unitedin ympärillä on uutisoitu jopa vaikeuksista maksaa sähkölaskuja ja Espoossa kuiskutellaan, että miljoonaperijäomistaja Jussi Salonojan rahat olisivat loppu.

On puhuttu mystisestä sijoittajasta, joka pelastaisi Unitedin tulevaisuuden, mutta toistaiseksi sellaista sijoittajaa ei ole todennetusti ollut olemassakaan.

Lupaukset ovat Espoossa niin heiluva käsite, että kukaan ei enää usko siihen mitä seurassa sanotaan.


Ne, jotka Espoo Unitedin vaiheista tietävät, tietävät kertoa, että Hirschovitsia on kohdeltu Espoossa muutenkin kuin märkää rättiä.

Hänen kunnioitettava uransa jääkiekkoilijana olisi ansainnut toisenlaisen lopun kuin mitä hän on Espoosta saanut.

Nyt, kun kaiken tämän päälle lisätään se tosiasia, että Hirschovitsilta vietiin kapteenin natsat tavalla, johon on vaikeaa keksiä järjellistä selitystä.

Päätti asian seuran sisällä sitten kuka tahansa, se on asia, jota koko Unitedin valmennustiimi saisi sanalla sanoen hävetä.

Etenkin kun päävalmentaja Niko Marttilan valmennustiimissä löytyy entinen, omalla urallaan espoolaisten kapteenina toiminut Timo Hirvonen, jonka viimeistään luulisi ymmärtävän mitä kapteenius joukkueessa merkitsee. Miltä Hirvosesta olisi tuntunut jos häneltä olisi aikoinaan viety loukkaantumisen ja kuntoutushelvetin jälkeen kapteenin natsat pois selittämättömällä tavalla?

Otan vapauden vastata Hirvosen puolesta: Se olisi tuntunut epäkunnioittavalta ja nöyryyttävältä.


Mutta ehkä Hirschovitsin kannalta näin on lopulta jopa parempi.

Kuka pelaaja haluaisi olla tai tulla muistetuksi tällaisen seuran kapteenina, joka toimii muiden sekoilujensa lisäksi tällaisilla arvoilla?

Ilmainen vinkki taloushuolien keskellä painivalle United-leirille: Toistenne kunnioittaminen ei maksa mitään.

Kristian Vesalainen löi itsensä läpi Liigassa HPK:n paidassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Puhelimeensa vastaava Winnipeg Jetsin pelaajakehityksen koordinaattori Jimmy Roy pyytää ensimmäiseksi anteeksi.Syy on se, että hän ei voi kommentoida millään tavalla HPK:ssa viime kaudella läpimurtonsa Liigan eturivin pelaajaksi tehneen Kristian Vesalaisen sopimustilannetta.19 vuotta heinäkuun ensim

Kuva: Esko Tuovinen

HPK Liiga oy ratkaisi pitkään vellonneen urheilujohtajakysymyksen palkkaamalla tehtävään Mika Toivolan.47-vuotias Toivola on toiminut urallaan urheilutoimenjohtajana Porin Ässissä vuosina 2011-2016 sekä päävalmentajana Ässissä, Lukossa ja Pelicansissa.HPK Liiga oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti V

Saksan kannattajat olivat suunniltaan pudotessaan jatkosta jalkapallon MM-kisoissa. Kuva: OMER MESSINGER

Suomalaisessa urheilukeskustelussa on juonne, jonka piirissä asetetaan – ennen muuta kannattajia mutta myös urheilujournalisteja tarkoittava – urheilua koskeva tunteellinen suhtautuminen vastakkain analyyttisen orientaation kanssa.

Juuse Saros suhtautui maltillisesti valintaansa NHL:n tulokastähdistöön. Kuva: Jaylynn Nash/Icon Sportswire

Nashville Predatorsin Juuse Saros sai juhannusviikolla arvokkaan tunnustuksen kuluneesta NHL-kaudestaan, kun hänet valittiin NHL All-Rookie Teamin maalivahdiksi.Valinnan tekee vuosittain NHL-toimittajien yhdistys PHWA (Professional Hockey Writers' Association). Kuuden pelaajan joukkue on nimetty kau