Julkaistu: 07.12.2017 17:35

Sami Kapasen KalPa lennossa, Marko Virtasen JYP ei - "Teki raa'an ammattivirheen"

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas-studiossa pohditaan syitä Sami Kapasen KalPan liidolle. KalPa on tällä hetkellä peräti yhdeksän ottelun voittoputkessa.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen mukaan KalPan voitokkaan jääkiekon taustalla on pelillinen muutos kohti alkuperäistä Pekka Virran luomaa jääkiekkoa. Samalla tulokset ovat kokeneet täyskäännöksen.

– Kapanen teki raa'an ammattivirheen kun oli muuttamassa kuopiolaisen identiteetin mukaista jääkiekkoa joksikin nopeaksi sotkuksi. Mutta Kapanen korjasi ammattivirheensä ja palautti kiekkokontrollin keskiöön. Jääkiekko ei ole rakettitiedettä. Kapanen oli uppiniskainen nuori valmentaja ja halusi räjäyttää pankin, mutta vihkoon meni, Sihvonen sanoo.

– Nyt pelissä on järkeä ja raikkautta. Tervehdin sitä analyytikkona ilolla.

Kiekkokiukaan puhe siirtyy samalla JYPiin, joka sai KalPalta tylyn karttukylvyn.

Sihvonen pohtii, miksi kausitolkulla JYPiä luotsanneen päävalmentaja Marko Virtasen joukkue aina palaa kaudesta toiseen ennen pitkää taisteluhenkiseen traktorilätkään, joka on enemmän koheltamista kuin järkevien ratkaisuiden jääkiekkoa.

Käytännössä Virtanen on mennyt täysin päinvastaiseen suuntaan pelillisesti kuin Sami Kapasen KalPa. Mutta myös tuloksissa.

– Virtasen olisi vihdoin opittava vanhoista virheistään. Enää traktorijääkiekko ei ole lääke mihinkään, jos finaaliin haluaa. Hän on ollut kultivoimassa jyväskyläläistä jääkiekkoa, mutta aina hän jostain syystä päätyy lipumaan tähän traktorilätkään. Se johtaa siihen, että pelaajat menettävät itseluottamustaan, kun tullaan jatkuvasti myöhässä.

– Väitän, että kahdeksan kymmenestä valmentajasta lähtee tappioputkissa korjaamaan peliä taistelun kautta, kun pitäisi valmentaa pelin rauhoittumista, Sihvonen perkaa. 

 

HPK:n liigajoukkueen harjoituskausi sai perjantaina mahtialun, kun hämeenlinnalaiset kurittivat Valkeakoskella jo viime harjoituskaudelta tuttua KHL-joukkue Sibir Novosibirskiä 5–1.HPK oli ottelussa niskan päällä, mitä edesauttoi maalivahti Emil Larmin huippuottelu.

Kiekkokiukaan kauhukaksikko Petteri Sihvonen ja Samuel Savolainen palasivat sorvin ääreen Pitsiturnauksessa hahmotellen kuuden joukkueen – Pelicansin, TPS:n, Ässien, Sportin, Jukureiden ja turnausisäntä Lukon – tilannetta kauden alla.Pitsiturnaus ei anna koko kuvaa joukkueiden voimasuhteista, mutta

Vuosi sitten Matias Porseland (oik.) oli alusta asti mukana HPK:n edustusjoukkueen jääharjoittelussa Robert Leinon (vas.) ja kumppaneiden kanssa. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n puolustaja Mathias Porseland ei ole liigaseuran uuden harjoituskauden ensimmäisellä viikolla harjoitellut edustusjoukkueen kanssa. Sen sijaan Porseland on luistellut U20-joukkueen kanssa.