Julkaistu: 07.12.2017 17:35

Sami Kapasen KalPa lennossa, Marko Virtasen JYP ei - "Teki raa'an ammattivirheen"

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas-studiossa pohditaan syitä Sami Kapasen KalPan liidolle. KalPa on tällä hetkellä peräti yhdeksän ottelun voittoputkessa.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen mukaan KalPan voitokkaan jääkiekon taustalla on pelillinen muutos kohti alkuperäistä Pekka Virran luomaa jääkiekkoa. Samalla tulokset ovat kokeneet täyskäännöksen.

– Kapanen teki raa'an ammattivirheen kun oli muuttamassa kuopiolaisen identiteetin mukaista jääkiekkoa joksikin nopeaksi sotkuksi. Mutta Kapanen korjasi ammattivirheensä ja palautti kiekkokontrollin keskiöön. Jääkiekko ei ole rakettitiedettä. Kapanen oli uppiniskainen nuori valmentaja ja halusi räjäyttää pankin, mutta vihkoon meni, Sihvonen sanoo.

– Nyt pelissä on järkeä ja raikkautta. Tervehdin sitä analyytikkona ilolla.

Kiekkokiukaan puhe siirtyy samalla JYPiin, joka sai KalPalta tylyn karttukylvyn.

Sihvonen pohtii, miksi kausitolkulla JYPiä luotsanneen päävalmentaja Marko Virtasen joukkue aina palaa kaudesta toiseen ennen pitkää taisteluhenkiseen traktorilätkään, joka on enemmän koheltamista kuin järkevien ratkaisuiden jääkiekkoa.

Käytännössä Virtanen on mennyt täysin päinvastaiseen suuntaan pelillisesti kuin Sami Kapasen KalPa. Mutta myös tuloksissa.

– Virtasen olisi vihdoin opittava vanhoista virheistään. Enää traktorijääkiekko ei ole lääke mihinkään, jos finaaliin haluaa. Hän on ollut kultivoimassa jyväskyläläistä jääkiekkoa, mutta aina hän jostain syystä päätyy lipumaan tähän traktorilätkään. Se johtaa siihen, että pelaajat menettävät itseluottamustaan, kun tullaan jatkuvasti myöhässä.

– Väitän, että kahdeksan kymmenestä valmentajasta lähtee tappioputkissa korjaamaan peliä taistelun kautta, kun pitäisi valmentaa pelin rauhoittumista, Sihvonen perkaa. 

 

Tiistai posautti ilmoille todellisen yllätyssiirron Liigassa, kun 40-vuotias maalivahti Niklas Bäckström siirtyy Liigan viime vuosien kestomenestyjäseura Tapparaan yksivuotisella sopimuksella.Bäckström pelasi kaksi viime kautta HIFK:ssa, jossa Bäckström ajautui kuitenkin ulkokehälle.Alkoi olla selvä

MM-jääkiekkoa seurattiin televisiosta jälleen yksittäisissä otteluissa parhaimmillaan yli kahden miljoonan ihmisen voimin.Jääkiekon ja Leijonien vetovoimaa on turha kiistää, mutta hautaako jääkiekko jo kaiken muun urheilun alleen?Onko jääkiekon lajiylivalta hyväksi edes jääkiekoksi itselleen?– Kun e

Leijonien seuraavalla päävalmentajalla Jukka Jalosella piisaa pohdittavaa, miten hän suhtautuu Lauri Marjamäen jättämään pelilliseen perintöön.Marjamäki uudisti ikään kuin lopputyönään Leijonien pelitapaa.

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

KUVA: European Pressphoto Agency EPA

Luvassa on kahden totaalisella tavalla erilaisen koulukunnan peli, kun Suomi ja Sveitsi kohtaavat Tanskan MM-kisojen puolivälieräottelussa. Leijonat on hionut varsin loogisella tavalla läpi turnauksen Meidän pelin tempolätkäänsä määräänsä enempää välittämättä siitä, miten vastustajat ovat pelanneet.

Leijonat palasi voittokantaan 6-2 -murskavoitolla tärkeällä hetkellä, sillä Suomen USA-voiton merkitys tarkoitti myös lohkovoittoa ja sitä, että Suomi kohtaa tulevassa puolivälierässään Sveitsi.Kiekkokiukaan vieras, Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta, ihasteli ottelussa erityisesti suomalaisen n