Julkaistu: 07.12.2017 17:35

Sami Kapasen KalPa lennossa, Marko Virtasen JYP ei - "Teki raa'an ammattivirheen"

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas-studiossa pohditaan syitä Sami Kapasen KalPan liidolle. KalPa on tällä hetkellä peräti yhdeksän ottelun voittoputkessa.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen mukaan KalPan voitokkaan jääkiekon taustalla on pelillinen muutos kohti alkuperäistä Pekka Virran luomaa jääkiekkoa. Samalla tulokset ovat kokeneet täyskäännöksen.

– Kapanen teki raa'an ammattivirheen kun oli muuttamassa kuopiolaisen identiteetin mukaista jääkiekkoa joksikin nopeaksi sotkuksi. Mutta Kapanen korjasi ammattivirheensä ja palautti kiekkokontrollin keskiöön. Jääkiekko ei ole rakettitiedettä. Kapanen oli uppiniskainen nuori valmentaja ja halusi räjäyttää pankin, mutta vihkoon meni, Sihvonen sanoo.

– Nyt pelissä on järkeä ja raikkautta. Tervehdin sitä analyytikkona ilolla.

Kiekkokiukaan puhe siirtyy samalla JYPiin, joka sai KalPalta tylyn karttukylvyn.

Sihvonen pohtii, miksi kausitolkulla JYPiä luotsanneen päävalmentaja Marko Virtasen joukkue aina palaa kaudesta toiseen ennen pitkää taisteluhenkiseen traktorilätkään, joka on enemmän koheltamista kuin järkevien ratkaisuiden jääkiekkoa.

Käytännössä Virtanen on mennyt täysin päinvastaiseen suuntaan pelillisesti kuin Sami Kapasen KalPa. Mutta myös tuloksissa.

– Virtasen olisi vihdoin opittava vanhoista virheistään. Enää traktorijääkiekko ei ole lääke mihinkään, jos finaaliin haluaa. Hän on ollut kultivoimassa jyväskyläläistä jääkiekkoa, mutta aina hän jostain syystä päätyy lipumaan tähän traktorilätkään. Se johtaa siihen, että pelaajat menettävät itseluottamustaan, kun tullaan jatkuvasti myöhässä.

– Väitän, että kahdeksan kymmenestä valmentajasta lähtee tappioputkissa korjaamaan peliä taistelun kautta, kun pitäisi valmentaa pelin rauhoittumista, Sihvonen perkaa. 

 

Kiekkokiuas-studiossa tehdään katsaus ruotsalaisen jääkiekon toimintamalleihin ja siihen, miten ne eroavat esimerkiksi suomalaisista malleista.Ne erot ovat osin radikaaleja.– Ruotsalainen kilpayhteiskunta on aika kova. Se ulottuu voimakkaasti urheiluun.

Leijonia ei odottanut helppo iltapala pureskeltavaksi Etelä-Koreaa vastaan – 5-2 -voitto tuli sekavalla pelillä.Kiekkokiuas-studiossa jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen näkee syyksi sekavuuteen kaksi puolta.– Lieventävä asianhaara on asetelma, vastassa on pelaajia, joista moni ei mahtuisi edes Li

Peter Tiivola vaihtaa ensi kaudeksi maisemaa Liigassa. 24-vuotias hyökkääjä ei jatka kuluvan kauden jälkeen Lukossa, vaan siirtyy Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan ensi kaudesta alkaen Ässiin.Tiivola on tällä kaudella Lukossa saalistanut 52 tekemässään ottelussa tehot 7+18=25.

HPK:n mestaruus keväällä 2006 on ikuinen hämeenlinnalaisessa kiekkohistoriassa. Kuva: veli-matti a. pitkänen

22. huhtikuuta 2006. Tuon päivämäärän merkitystä Hämeenlinnassa ei tarvitse erityisemmin esitellä – se on päivä, jolloin HPK voitti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa.Ennen pääsyä finaaliin HPK kohtasi ratkaisevassa välierässä HIFK:n.

Kuva: Pekka Rautiainen

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen tiukkaa Jokereiden nykyistä ja Leijonien tulevaa päävalmentajaa päävalmentajaa Jukka Jalosta taktiikkataululla jääkiekon pelillisistä trendeistä.

Jokereiden nykyinen ja Leijonien tuleva päävalmentaja Jukka Jalosen arvion mukaan Leijonat on osoittanut, että joukkueella ei ole esteitä esimerkiksi tapella tosissaan olympiakullasta. – Tulos ei valehtele. Suomi on ollut parempi molemmissa otteluissa. Jämäkkää tekemistä koko joukkueelta.

Entinen Leijona-valmentaja ja nykyisin Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä toimiva Timo Lehkonen on sitä mieltä, että suomalainen jääkiekko näivettyy, ellei sarjajärjestelmiin tehdä isoa remonttia.–  Jos puhutaan suomalaisesta sarjajärjestelmästä, niin sarjojen tulisi olla auki C-junioreista Liigaan

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Leijonien valmentajana urallaan toiminut ja nykyisin Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä toimiva Timo Lehkonen vieraili olympia-Kiekkokiuas -studiossa Samuel Savolaisen ja Petteri Sihvosen vieraana.Lehkonen näkee, että Suomi todisti 5-2 -voitolla Saksasta, että paketti on kasassa.