Julkaistu: 03.01.2018 20:41

Ahokkaan valinta Nuorten Leijonien valmentajaksi oire Jääkiekkoliiton harhaisuudesta – "Käsittämätöntä"

Kiekkokiuas jouduttiin lämmittämään ylimääräisen kerran, sillä Nuorten Leijonien turnauksesta tuli lopulta pannukakku, kun Leijonat hävisi heikolle Tshekille puolivälierissä.

Yhteen turnaukseen on turha ylireagoida liikaa, mutta Kiekkokiuas näkee, että Jääkiekkoliitto ui vaarallisilla vesillä.

Kiekkokiukaalla ei voida ymmärtää, että Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela meni joulukuun lopulla 2016 Jukka Rautakorven potkujen yhteydessä linjaamaan Ylelle, että jatkossa Nuorissa Leijonissa tullaan näkemään jatkossa Jussi Ahokkaan kaltaisia valmentajia.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen mukaan Ahokkaalla on valmentajana tosin yksi merkittävä ongelma, hän ei ole pelin valmentaja.

– En voi ymmärtää, minkä takia uuden puheenjohtajan johdolla ollaan menossa takaisin pimeyteen. Jos ensin mätti laatujunioripelaajien tuotanto, se on saatu kuntoon. Mutta toinen merkittävä kivijalka yhteistyön jääkiekkoa kuopataan nyt. Se on käsittämätöntä, Sihvonen lataa.

Kiekkokiukaan lauteilta muistutetaan myös, että vaikka Jääkiekkoliitto on viisastellut tekemisillään, on moni menestys kulminoitunut Jukka Jaloseen, joka on valmentanut kaksi maailmanmestaruutta – yhden Nuorissa Leijonissa ja yhden aikuisissa. Ilman Jalosta moni asia näyttäisi erilaiselta.

Nyt Jalonen on taas palkattu ensi kaudeksi Leijonien päävalmentajaksi, se on täysin oikea valinta – mutta Nuoria Leijoniakaan ei tulisi jättää heitteille.

– Ahokas symbolisoi tätä uutta nummelalais-uramalaista ajattelua, jota leimaa ylimielinen ja omnipotentti ajattelu. Ajatellaan kuin pieni lapsi, että osataan kaikki. En ole edes varma, meneekö tämä kaikki Nummelan piikkiin vai sittenkin huippu-urheilujohtaja Rauli Uraman

– Urama näkee päiväunelmissaan, että asetetaan tuonne juniorivalmentaja putkeen, jossa Jääkiekkoliitto mukamas tuottaa huippuvalmentajiakin jatkossa. On pantava välittömästi poikki suomalaisessa jääkiekossa se, että joudutaan tälle tielle, Sihvonen pamauttaa.

Jääkiekkoliiton harha-askeleet kulminoituvat Ahokkaaseen. Kokemattoman Ahokkaan ei olisi pitänyt saada valmennettavakseen alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta.

– Ahokas on niukin naukin viidenkymmenen parhaan valmentajan joukossa Suomessa. Se on osoitus Jääkiekkoliiton hybriksestä. En olisi ikinä uskonut tätä sanovani, mutta tässä on jo rautakansleri Kalervo Kummolaa ikävä. Kummolan aikana ei hiiret hyppineet pöydälle

Liigakauteen lähdettiin uho päällä siellä täällä. Urheilulehti (ent. Urheilusanomat) julisti liigalehtensä kannessa uhmakkaasti: Kaasu pohjaan! Epäjääkiekkoilullisessa kansikuvassa poseerasi varman tulevan mestarin konkarikukkopoika Kristian Kuusela.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki painottaa menestysnäkymiä tukipäätösten suhteen. Kuva: Jarno Kuusinen

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on tehnyt uuden talvilajien tehostamistukijärjestelmänsä mukaiset talvilajien tukipäätökset. Huippu-urheiluyksikkö jakoi talvilajien tehostamistukea yhteensä 2 011 600 euroa ja talviparalajien tukea 80 000 euroa.

Kuten jo tiedetään, Leijonien päävalmentajaksi palaavan Jukka Jalosen valmennustiimiin kuuluu jatkossa Kärppien mestarivalmentaja Mikko Manner, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen ja KooKoon maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen.Jalosen Leijona-valmennustiimin suhteen jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvon

Nuoret Leijonat julkisti valmennustiiminsä hiljattain. Yllättävin nimitys oli Tuomo Ruudun valinta apuvalmentajaksi päävalmentaja Jussi Ahokkaan vetämään tiimiin.Ruudulla, entisellä NHL-pelaajalla, ei ole aiempaa valmentajakokemusta.Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen ei ymmärrä Kiekkokiuas-studio