Julkaistu: 12.02.2018 11:15
-
Päivitetty: 12.02.2018 11:42

Ennen jyrähteli Kummola, nyt jyrähtelee Teemu Selänne – "Maila puhui parempaa jälkeä kuin suu"

  • KUVA: European Pressphoto Agency EPA
    KUVA: European Pressphoto Agency EPA

Ennen julkisuudessa jyrähteli Kalervo Kummola, nykyään aina silloin tällöin jyrähtelee Teemu Selänne. Viimeisin Selänteen ulostulo Ilta-Sanomissa (7.2.2018) on jäätävä otsikolla: Teemu Selänne jyrähtää dopingista – vaatii elinikäisiä kilpailukieltoja.

Toistaiseksi Selänteen maila on puhunut parempaa kieltä kuin hänen suunsa. Mailasta lähti upeita maaleja, suusta ja kynästä lähinnä hutikuteja.

Selänteen peliuran jälkeen antamat lausunnot ovat olleet lähinnä hämmentäviä. Maahanmuuttoa koskeva Twitter-möläytys ei mennyt kohdalleen. Ilmankos Selänne paikkaili heittoaan blogissaan vaiheikkain ja itselleen epätyypillisin sanankääntein. Blogiinsa Selänne muutoin kirjoittaa säästeliäästi, jopa erittäin harvoin.

Toisaalta Selänne on sikäli uskollinen itselleen ja katsomukselleen, että jollakin tapaa hänen maahanmuuttonäkemyksensä ovat linjassa sen kanssa, mitä hän ajattelee Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista ja tämän presidenttiydestä. Apu-lehdessä Selänne ilmaisi painokkaasti: ”Uskon, että Trump oli tähän kohtaa Amerikalle parempi vaihtoehto.”

Urheiluasioiden lausunnoissa Selänteellä ei mene sen kummemmin. Vesa Rantasen ja Tuomas Nyholmin vieraana Ilta-Sanomissa Selänne ehdotti, että jääkiekkoa pitäisi tulevaisuudessa pelata neljällä neljää vastaan. Eli Selänne haluaisi nähdä jäällä lähinnä passiivista pariluistelua ja alaspäin syöttelyä!

 

Viimeisintäkään möläytystään dopingista Selänne ei ollut harkinnut loppuun asti. Ensinnäkään elinikäinen kilpailukielto dopingista kärähtäneelle kerrasta poikki -menetelmällä ei sovi länsimaiseen oikeustajuun. Toiseksi on käynyt ilmi, etteivät dopingtestit ole ollenkaan niin aukottomia eivätkä käyttöolosuhteet ja -tavat sikäli kiistattomia, että elinikäinen kielto olisi tuomittavissa. Kolmas oma lukunsa on se, etteivät testausjärjestelmät ole tasapuolisia. Esimerkiksi NHL:ssä testataan niin onnettomalla tavalla pelaajia, ettei se ole ollenkaan vertailukelpoinen vaikkapa sille, miten hiihtäjiä testataan.

Myös eri aikakausina eri aineet näkyvät testeissä eri tavoin. Valtaosa vaikkapa Selänteen omasta urasta sijoittui aikaan, jolloin epon ja kasvuhormonin käyttö eivät paljastuneet dopingtestissä ollenkaan.

Selänne puhuu itsensä kummallisesti pussiin Ilta-Sanomissa: ”Dopingin käyttö on niin laajamittaista, että sen säännöllinen ja tasapuolinen valvonta on mahdotonta. Jos sanktiot olisivat tiukat, se panisi monet miettimään jo etukäteen.”

 

Yksinkertainen maisterinjärkeni panee minut kysymään yksinkertaisia: Jos ja kun tasapuolinen valvonta on mahdotonta, kuten Selänne todistaa, ja kun esimerkiksi NHL-pelaaja tietää, ettei häntä juurikaan säällisellä tavalla testata verrattuna monien muiden lajien urheilijoihin, miten ihmeessä potentiaalinen elinikäinen kilpailukielto panee NHL-pelaajaa miettimään etukäteen yhtään mitään?

Jos Selänne aidosti haluaisi puhdistaa dopingia urheilusta, hän kampanjoisi näkyvästi ja käyttäisi kaiken arvovaltansa Pohjois-Amerikassa vaatimalla NHL:ään, NFL:ään ja NBA:han kunnollisia, WADA:n mitat täyttäviä testejä.

Nykyisellä jyrähdyksellään Selänne on vain sen hiihtäjäpolon tai vastaavan kimpussa. Vaatimus on härski: ikuinen kilpailukielto heti, jos käry käy.

Ökyrikkaat ammattilaisurheilijat jäävät Selänteen haukankatseen ulkopuolelle.

Leijonien seuraavalla päävalmentajalla Jukka Jalosella piisaa pohdittavaa, miten hän suhtautuu Lauri Marjamäen jättämään pelilliseen perintöön.Marjamäki uudisti ikään kuin lopputyönään Leijonien pelitapaa.

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

KUVA: European Pressphoto Agency EPA

Luvassa on kahden totaalisella tavalla erilaisen koulukunnan peli, kun Suomi ja Sveitsi kohtaavat Tanskan MM-kisojen puolivälieräottelussa. Leijonat on hionut varsin loogisella tavalla läpi turnauksen Meidän pelin tempolätkäänsä määräänsä enempää välittämättä siitä, miten vastustajat ovat pelanneet.

Leijonat palasi voittokantaan 6-2 -murskavoitolla tärkeällä hetkellä, sillä Suomen USA-voiton merkitys tarkoitti myös lohkovoittoa ja sitä, että Suomi kohtaa tulevassa puolivälierässään Sveitsi.Kiekkokiukaan vieras, Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta, ihasteli ottelussa erityisesti suomalaisen n

Juuse Saros kokee kautensa sujuneen NHL:ssä nousujohteisesti. Kuva: Danny Murphy/Icon Sportswire

Maalivahti Juuse Saroksen kolmas kausi Pohjois-Amerikassa päättyi, kun Nashville Predators hävisi viime torstaina NHL:n konferenssivälierien seitsemännen ottelun Winnipeg Jetsille.Kakkosmaalivahdin roolissa pelannut Saros pääsi pudotuspeleissä neljästi maalinsuulle ja joka kerran vaihdosta ykkösvaht