Julkaistu: 13.02.2018 19:09

Sihvonen ihmettelee Naisleijonien luotsin puheita – "En muista päävalmentajan puhuneen koskaan näin järkyttävällä tavalla"

  • Kuva: European Pressphoto Agency EPA
    Kuva: European Pressphoto Agency EPA
Naisleijonien avauspelit USA:ta ja Kanadaa vastaan Pyeongchangin olympialaisissa ovat paljastaneet suhteellisen rajulla tavalla sen, että naisjääkiekkoilumme peli-identiteetti on vanhanaikainen. Suomi puolustaa ja vastahyökkää, luottaa maalivahtipeliin, pyrkii jäähyttömyyteen ja panostaa ylivoimapeliin.
 
Tutun kuuloista?
 
Kyse on siitä samasta peli-identiteetistä, joka oli miesten jääkiekossamme vallalla joskus kaukana 1990-luvulla. Sittemmin miesten lätkässä on menty jättiläisloikin eteenpäin taktisesti. Nykyään puhutaan Meidän pelistä. Naiset vuorostaan eivät pelaa Meidän peliä.
 
 
On tehtävä selväksi, että maajoukkue on aina kaiken toiminnan näyteikkuna. Se näyttää ja kielii siitä, millaista jääkiekkoa junioreissa ja etenkin maan pääsarjassa pelataan. Kun katson suomalaiseen naisten jääkiekkoiluun, näen asetelman, jossa niin sanotusti jätkät ovat hylänneet koko lajin. Suomen Jääkiekkoliitossa on päästetty rumasti irti naisjääkiekkoilusta. 
 
Maksajiksi tyttöpelaajia toki haalitaan kaikin keinoin, mutta muutoin sarjajääkiekkotoiminta lähes luokatonta. Toisaalta onhan Jääkiekkoliitto jättänyt oman onnensa nojaan myös miesten Mestiksen, eli eivät naiset ole yksin.
 
Olen HPK:n naisten tiimoilta päässyt seuraamaan suomalaista naisjääkiekkoilua verraten tarkasti. Ongelma on ennen muuta valmentajien tasossa. Minun papereissani esimerkiksi HPK:n naisten päävalmentajista vain Tuomo Nukari on ollut tekijämies. Jotainhan se kertoo, että tällä hetkellä naisia arvostetaan siinä määrin, että päävalmentajan hommia vetää oman toimensa ohessa juniori-HPK:n toiminnanjohtaja, jonka taso on, mitä on.
 
Tarkoitan tällä nyt sitä, että vaikka olen viime päivinä jääkiekkojulkisuudessa kritisoinut suhteellisen voimakkaasti Naisleijonien päävalmentajaa Pasi Mustosta, ei hän tietenkään ole yksin syypää mihinkään. Tyttöjen ja naisten jääkiekkoilun perusta on ollut siinä määrin retuperällä, ettei mitään naisten omaa Meidän peliä ole tietenkään voinut edes syntyä, kun arjen resurssit ja tekeminen seuroissa ei ole ollut laadukasta. 
 
Ei pidä ihmetellä, että USA ja Kanada menevät taktisesti kovaa karkua Suomelta. Tilanne on sikäli jopa lohduton.
 
 
Oma luokkansa on se, että päävalmentaja Mustonen syyllistyy nyt pahaan ammattivirheeseen, kun hän meni ja heitti pelaajansa bussin alle heti, kun keskustelut hänen pelikirjastaan nousivat esiin. 
 
Mustonen kommentoi Jatkoaika.com -sivustolle: ”Se on selkeä taktinen juttu, mutta kun pelaaja ei haista sitä. Pelaajan pelikäsitys on rajoitettu.” 
 
Mustonen jatkoi: ”Me yritämme etsiä ne vaihdot, kun pelaaja haistaa ja pyöräyttää kotiinpäin ja pitää kiekon itsellään. Fakta on meillä se, että harva pelaaja haistaa.”
 
Pitkällä jääkiekkoanalyytikon urallani en muista kertaakaan päävalmentajan puhuneen näin järkyttävällä tavalla pelaajistaan kesken arvoturnauksen. Näin ei yksinkertaisesti vain voi ammattivalmentaja teilata pelaajiaan. Jos Mustonen olisi rehellinen, hän sanoisi: Minä en osaa näillä Suomen parhailla naispelaajilla valmentaa niin, että he kykenisivät pelaamaan kiekkokontrollia.
 
En ihmettelisi yhtään, jos näiden puheiden jälkeen päävalmentaja menettäisi pukukopin turnauksen aikana.
 
 
Jääkiekkoliiton juhlapuheissa naisten jääkiekkoilu on korkeassa kurssissa. Ja sitä se on etenkin ja tietenkin kerran neljässä kaudessa, aina näin olympiavuosina.  Aina kolme välivuotta mennään hiljaisemmissa merkeissä.
 
Oma arvioni on, että vielä tässä mennään sen verran hyvillä vanhoilla höyryillä, että Naisleijonat nappaavat hyvinkin pronssin Etelä-Koreasta. Mutta jos nykyisen SM-sarjan tasoon peilaan, tulevaisuudessa voidaan unohtaa pronssitkin.
 
Kehotan Suomen Jääkiekkoliittoa pikaisesti vastaamaan puheistaan. Liitolla on ison parannuksen paikka tyttöjen ja naisten jääkiekkoilun suhteen.
 

Kommentit

On aikas ihmeellistä että jääkiekkoliitto ei ole ymmärtänyt palkata tätä Petteri Sihvosta suomen maajoukkueen päävalmentajaksi? Saati että HPK...ääh, en sano enenpää...
Lauri Marjamäen kausi Leijonissa on jäänyt sekavaksi. Kuva: Bjoern Larsson Rosvall

”Vähän pitäisi tehdä enemmän. Tällä ei voita.”Urheilufilosofi Jyri Puhakainen sanoo, että urheilijan kokemus urheilusta ei ole käsitteellinen eikä sanallinen, se on kehollinen.

Kanada juhli välieräpaikkaa Suomen kustannuksella. KUVA: European Pressphoto Agency / EPA

Leijonien olympiaturnaus päättyi Kanadaa vastaan puolivälieräottelussa 1-0 -tappiolla. Vaikka puolustuspelaaminen osin onnistui tiiviisti keskialuetta puolustaen, Leijonien hyökkäyspelaaminen oli heikkoa.– Tuntui, että ei edes uskottu, että itse voidaan rakentaa.

Kiekkokiuas-studiossa tehdään katsaus ruotsalaisen jääkiekon toimintamalleihin ja siihen, miten ne eroavat esimerkiksi suomalaisista malleista.Ne erot ovat osin radikaaleja.– Ruotsalainen kilpayhteiskunta on aika kova. Se ulottuu voimakkaasti urheiluun.

Leijonia ei odottanut helppo iltapala pureskeltavaksi Etelä-Koreaa vastaan – 5-2 -voitto tuli sekavalla pelillä.Kiekkokiuas-studiossa jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen näkee syyksi sekavuuteen kaksi puolta.– Lieventävä asianhaara on asetelma, vastassa on pelaajia, joista moni ei mahtuisi edes Li

Peter Tiivola vaihtaa ensi kaudeksi maisemaa Liigassa. 24-vuotias hyökkääjä ei jatka kuluvan kauden jälkeen Lukossa, vaan siirtyy Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan ensi kaudesta alkaen Ässiin.Tiivola on tällä kaudella Lukossa saalistanut 52 tekemässään ottelussa tehot 7+18=25.

HPK:n mestaruus keväällä 2006 on ikuinen hämeenlinnalaisessa kiekkohistoriassa. Kuva: veli-matti a. pitkänen

22. huhtikuuta 2006. Tuon päivämäärän merkitystä Hämeenlinnassa ei tarvitse erityisemmin esitellä – se on päivä, jolloin HPK voitti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa.Ennen pääsyä finaaliin HPK kohtasi ratkaisevassa välierässä HIFK:n.

Kuva: Pekka Rautiainen

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen tiukkaa Jokereiden nykyistä ja Leijonien tulevaa päävalmentajaa päävalmentajaa Jukka Jalosta taktiikkataululla jääkiekon pelillisistä trendeistä.