Julkaistu: 13.02.2018 19:09

Sihvonen ihmettelee Naisleijonien luotsin puheita – "En muista päävalmentajan puhuneen koskaan näin järkyttävällä tavalla"

  • Kuva: European Pressphoto Agency EPA
    Kuva: European Pressphoto Agency EPA
Naisleijonien avauspelit USA:ta ja Kanadaa vastaan Pyeongchangin olympialaisissa ovat paljastaneet suhteellisen rajulla tavalla sen, että naisjääkiekkoilumme peli-identiteetti on vanhanaikainen. Suomi puolustaa ja vastahyökkää, luottaa maalivahtipeliin, pyrkii jäähyttömyyteen ja panostaa ylivoimapeliin.
 
Tutun kuuloista?
 
Kyse on siitä samasta peli-identiteetistä, joka oli miesten jääkiekossamme vallalla joskus kaukana 1990-luvulla. Sittemmin miesten lätkässä on menty jättiläisloikin eteenpäin taktisesti. Nykyään puhutaan Meidän pelistä. Naiset vuorostaan eivät pelaa Meidän peliä.
 
 
On tehtävä selväksi, että maajoukkue on aina kaiken toiminnan näyteikkuna. Se näyttää ja kielii siitä, millaista jääkiekkoa junioreissa ja etenkin maan pääsarjassa pelataan. Kun katson suomalaiseen naisten jääkiekkoiluun, näen asetelman, jossa niin sanotusti jätkät ovat hylänneet koko lajin. Suomen Jääkiekkoliitossa on päästetty rumasti irti naisjääkiekkoilusta. 
 
Maksajiksi tyttöpelaajia toki haalitaan kaikin keinoin, mutta muutoin sarjajääkiekkotoiminta lähes luokatonta. Toisaalta onhan Jääkiekkoliitto jättänyt oman onnensa nojaan myös miesten Mestiksen, eli eivät naiset ole yksin.
 
Olen HPK:n naisten tiimoilta päässyt seuraamaan suomalaista naisjääkiekkoilua verraten tarkasti. Ongelma on ennen muuta valmentajien tasossa. Minun papereissani esimerkiksi HPK:n naisten päävalmentajista vain Tuomo Nukari on ollut tekijämies. Jotainhan se kertoo, että tällä hetkellä naisia arvostetaan siinä määrin, että päävalmentajan hommia vetää oman toimensa ohessa juniori-HPK:n toiminnanjohtaja, jonka taso on, mitä on.
 
Tarkoitan tällä nyt sitä, että vaikka olen viime päivinä jääkiekkojulkisuudessa kritisoinut suhteellisen voimakkaasti Naisleijonien päävalmentajaa Pasi Mustosta, ei hän tietenkään ole yksin syypää mihinkään. Tyttöjen ja naisten jääkiekkoilun perusta on ollut siinä määrin retuperällä, ettei mitään naisten omaa Meidän peliä ole tietenkään voinut edes syntyä, kun arjen resurssit ja tekeminen seuroissa ei ole ollut laadukasta. 
 
Ei pidä ihmetellä, että USA ja Kanada menevät taktisesti kovaa karkua Suomelta. Tilanne on sikäli jopa lohduton.
 
 
Oma luokkansa on se, että päävalmentaja Mustonen syyllistyy nyt pahaan ammattivirheeseen, kun hän meni ja heitti pelaajansa bussin alle heti, kun keskustelut hänen pelikirjastaan nousivat esiin. 
 
Mustonen kommentoi Jatkoaika.com -sivustolle: ”Se on selkeä taktinen juttu, mutta kun pelaaja ei haista sitä. Pelaajan pelikäsitys on rajoitettu.” 
 
Mustonen jatkoi: ”Me yritämme etsiä ne vaihdot, kun pelaaja haistaa ja pyöräyttää kotiinpäin ja pitää kiekon itsellään. Fakta on meillä se, että harva pelaaja haistaa.”
 
Pitkällä jääkiekkoanalyytikon urallani en muista kertaakaan päävalmentajan puhuneen näin järkyttävällä tavalla pelaajistaan kesken arvoturnauksen. Näin ei yksinkertaisesti vain voi ammattivalmentaja teilata pelaajiaan. Jos Mustonen olisi rehellinen, hän sanoisi: Minä en osaa näillä Suomen parhailla naispelaajilla valmentaa niin, että he kykenisivät pelaamaan kiekkokontrollia.
 
En ihmettelisi yhtään, jos näiden puheiden jälkeen päävalmentaja menettäisi pukukopin turnauksen aikana.
 
 
Jääkiekkoliiton juhlapuheissa naisten jääkiekkoilu on korkeassa kurssissa. Ja sitä se on etenkin ja tietenkin kerran neljässä kaudessa, aina näin olympiavuosina.  Aina kolme välivuotta mennään hiljaisemmissa merkeissä.
 
Oma arvioni on, että vielä tässä mennään sen verran hyvillä vanhoilla höyryillä, että Naisleijonat nappaavat hyvinkin pronssin Etelä-Koreasta. Mutta jos nykyisen SM-sarjan tasoon peilaan, tulevaisuudessa voidaan unohtaa pronssitkin.
 
Kehotan Suomen Jääkiekkoliittoa pikaisesti vastaamaan puheistaan. Liitolla on ison parannuksen paikka tyttöjen ja naisten jääkiekkoilun suhteen.
 

Kommentit

On aikas ihmeellistä että jääkiekkoliitto ei ole ymmärtänyt palkata tätä Petteri Sihvosta suomen maajoukkueen päävalmentajaksi? Saati että HPK...ääh, en sano enenpää...

Leijonien seuraavalla päävalmentajalla Jukka Jalosella piisaa pohdittavaa, miten hän suhtautuu Lauri Marjamäen jättämään pelilliseen perintöön.Marjamäki uudisti ikään kuin lopputyönään Leijonien pelitapaa.

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

KUVA: European Pressphoto Agency EPA

Luvassa on kahden totaalisella tavalla erilaisen koulukunnan peli, kun Suomi ja Sveitsi kohtaavat Tanskan MM-kisojen puolivälieräottelussa. Leijonat on hionut varsin loogisella tavalla läpi turnauksen Meidän pelin tempolätkäänsä määräänsä enempää välittämättä siitä, miten vastustajat ovat pelanneet.

Leijonat palasi voittokantaan 6-2 -murskavoitolla tärkeällä hetkellä, sillä Suomen USA-voiton merkitys tarkoitti myös lohkovoittoa ja sitä, että Suomi kohtaa tulevassa puolivälierässään Sveitsi.Kiekkokiukaan vieras, Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta, ihasteli ottelussa erityisesti suomalaisen n

Juuse Saros kokee kautensa sujuneen NHL:ssä nousujohteisesti. Kuva: Danny Murphy/Icon Sportswire

Maalivahti Juuse Saroksen kolmas kausi Pohjois-Amerikassa päättyi, kun Nashville Predators hävisi viime torstaina NHL:n konferenssivälierien seitsemännen ottelun Winnipeg Jetsille.Kakkosmaalivahdin roolissa pelannut Saros pääsi pudotuspeleissä neljästi maalinsuulle ja joka kerran vaihdosta ykkösvaht