Julkaistu: 07.03.2018 21:28
-
Päivitetty: 08.03.2018 06:24

Sihvosen kommentti: Mika Toivola on loistava veto valmennuspäälliköksi

  • Mika Toivola aloittaa tehtävissään elokuussa. Kuva: Esko Tuovinen
    Mika Toivola aloittaa tehtävissään elokuussa. Kuva: Esko Tuovinen

Onnittelen ensi töikseni HPK:n junioreiden puheenjohtajaa Jukka-Pekka Laamasta. Laamanen on puheidensa mittainen mies. Mika Toivolan valinta uudeksi valmennuspäälliköksi on Laamaselta esikuntineen loistava veto.

Laamasen pari edeltäjää puheenjohtajina ehtivät suistaa hämeenlinnalaisen juniorijääkiekkoilun melkoisen pahaan luiskaan. Käsittämättömällä tavalla he ajattelivat, että laadukasta junioritoimintaa voidaan pitää yllä ilman valmennuspäällikköä.

Kun Timo Lehkonen savustettiin valmennuspäällikön paikalta, puhuin eräässä hämeenlinnalaisillekin kovin tuttujen jääkiekkoammattilaisten piirissä siitä, miten vähän aikaa menee, kun toiminnan sisällöt ja laatu alkavat kärsiä. Konklaavi oli yksimielinen – ja oikeassa, kuten muutama kausi osoitti – siitä, että valmentajat joutuvat tuuliajolle; ja sitä mukaa alamäki alkaa sinä ensimmäisenä keväänä, kun uusia valmentajia rekrytoidaan, ja kiihtyy, kun elokuussa mennään jäälle.

Pointti on siinä, että hieno rakennelma voidaan lähes tuhota muutamassa vuodessa, mutta sen rakentaminen kestää paljon kauemmin. Niin kovan luokan ammattilainen kuin Mika Toivola onkin, voidaan hänen kädenjälkensä odottaa kunnolla näkyvän vasta kolmesta viiteen lätkäseosongin päästä.

 

Toivolan alun niskaan on kasattu melkoisia esteitä ja haasteita. Yksi on tietysti hunningolle päästetty perustaso.

Toinen on pestin kummallinen aloitusajankohta. Ihmettelen syvästi, miksi Toivola aloittaa vasta elokuussa. Haluaako hän lomailla ensin kesän vai päättikö seura säästää muutaman kuukauden palkan? Epäilen, että syy on jälkimmäinen.

Myös sitä on syytä ihmetellä ääneen, että melkeinpä kaikkien ikäluokkien vastuuvalmentajat näyttäisivät olleen valittu pesteihinsä ns. vanhan toimiston päätöksillä. Voin pitkästä kokemuksestani juniorivalmentajana sanoa, että valmentajan ja valmennuspäällikön suhde on erityinen ja herkkä. Nyt Toivola joutuu operoimaan toimiston pestaamien koutsien kanssa.

Ketään erikseen arvostelematta joudun toteamaan nimilistan nähtyäni, että Lehkosen alaisuudessa valmensi aivan eri tason miehet ja naiset. Toivola lähtee liikkeelle hirmuiselta takamatkalta, mutta se ei ole hänen vikansa.

 

Arvostan Mika Toivolan todella korkealle jääkiekkoihmisenä. Hänen kaliiberinsa on samaa luokkaa kuin Timo Lehkosen. On hämeenlinnalaiselle jääkiekkoilulle lottovoitto, että tällainen entinen huippuvalmentaja, urheilujohtaja ja vieläpä akateemisesti korkeasti sivistynyt tekijämies saadaan riviin mukaan.

Sitä oudoksuin, kun HPK:n Liiga Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen viittasi hieman lavein sanoin Toivolaan: ”Tämä on hyvä steppi strategiauudistuksessa, mitä juniorijääkiekossa on tehty ja strategiauudistuksessa, ja mitä Liiga oy:ssa on tehty. Mika on juuri sellainen henkilö, joka pystyy tällaisessa vaativassa tehtävässä tuomaan urheilupuolen lisäarvoa. Hän vahvistaa Liiga oy:n ja juniorijääkiekon yhteistyötä entisestään. Saimme ammattilaisen, joka ymmärtää molempia puolia, se on myös tärkeä asia.”

Toivottavasti tulkitsen Toivasen sanoja yli tai kokonaan väärin. Toivolalla olisi kiistatta kykyjä toimia myös Liiga oy:n urheilujohtajana, mutta siinä tapauksessa hänet olisi pitänyt palkata eri tehtävään kuin junioreiden valmennuspäälliköksi.

 

Yhtä kaikki olen äärimmäisen tyytyväinen ja onnellinen hämeenlinnalaisen juniorijääkiekkoilun puolesta. Toivolan myötä toiminta lähtee väistämättömään nousuun muutaman heikomman vuoden jälkeen.

Kerron lopuksi pienen paljastavan tarinan tästä Toivolasta. Kun aikoinaan valmensin Kerhon B-junnuja, jäähallin katsomosta saattoi bongata tämän tästä kaksi tarkkaavaisesti treenejä seurannutta hahmoa: Toinen oli, tietysti, valmennuspäällikkö Lehkonen.

Toinen oli – Mika Toivola.

Espoo United -jääkiekkoseurasta on jätetty kaksi uutta konkurssihakemusta käräjäoikeuteen. Yksityinen velkoja oli jättänyt konkurssihakemuksen viime viikolla. Verottaja jätti oman hakemuksensa maanantaina.Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen haki Espoo United -osakeyhtiötä konkurssiin jo tammikuussa.

HPK menettää tärkeimmän puolustajansa Joonas Lehtivuoren. Hämeen Sanomien tietojen mukaan Lehtivuori edustajineen on ilmoittanut puolustajan vaihtavan kauden päätteeksi seuraa.Lehtivuoren uusi osoite tulee löytymään ulkomailta. Sopimusteknisten seikkojen vuoksi puolustaja on vapaa siirtymään ilman s

HPK:n nuoret pääsivät juhlimaan toista voittoaan Helsingissä. Välieräpaikka ratkeaa tiistaina Hämeenlinnassa. Kuva: Samuel Savolainen

Runkosarjan Nuorten SM-liigan piste-ennätyksellä voittanut, mutta puolivälierissä ahtaalle joutunut HPK:n U20-joukkue ei suostunut taipumaan sunnuntai-iltana Helsingissä täpötäyteen pakatussa Elisa-areenassa.Pelin henki ennen ottelua oli selvä.

Meeri Räisänen toivoo, että HPK:n naisjääkiekon tulevaisuuden pelastamiselle löytyy ratkaisu. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupunkiuutiset uutisoi keskiviikkona HPK-naisten luopuvan naisten jääkiekon pyörittämisestä ja sen, että lentopallon pelaaminen loppuu HPK:n nimen alla. Lentopalloliigaa pelataan vastedeskin Hämeenlinnassa, mutta uuden seuran, nimen ja logon alla.

Kiekkokiuas oli hyvin krittinen SaiPan suhteen kauden alussa. SaiPa on päävalmentaja Tero Lehterän johdolla kuitenkin saavuttanut runkosarjassa odotettua paremman sijoituksen seitsemäntenä.– Olimme aika pitkälti väärässä.