Julkaistu: 18.03.2018 21:45
-
Päivitetty: 18.03.2018 22:40

HPK:n nuoret siirsivät ratkaisua – välieräpaikka ratkeaa tiistaina Hämeenlinnassa

  • HPK:n nuoret pääsivät juhlimaan toista voittoaan Helsingissä. Välieräpaikka ratkeaa tiistaina Hämeenlinnassa. Kuva: Samuel Savolainen
    HPK:n nuoret pääsivät juhlimaan toista voittoaan Helsingissä. Välieräpaikka ratkeaa tiistaina Hämeenlinnassa. Kuva: Samuel Savolainen

Runkosarjan Nuorten SM-liigan piste-ennätyksellä voittanut, mutta puolivälierissä ahtaalle joutunut HPK:n U20-joukkue ei suostunut taipumaan sunnuntai-iltana Helsingissä täpötäyteen pakatussa Elisa-areenassa.

Pelin henki ennen ottelua oli selvä. HPK oli pakkovoiton edessä ja kuilun partaalla. 

Epätoivo oli kuitenkin kanavoitunut positiivisella tavalla hämeenlinnalaisten otteissa avauserässä. Se näkyi myös tulostaululla, sillä Niclas Almarin ylivoima-osumalla ja Paavo Tynin maalilla, HPK pääsi kahden maalin karkumatkalla ensimmäiselle erätauolle.

Päävalmentaja Matti Tiilikainen näki paljon hyvää avauserässä muutenkin kuin maalien valossa.

– Ensimmäinen erä oli todella hyvä meiltä, joukkue oli valmis näyttämään, että haluttiin tuoda ratkaisu Hämeenlinnaan, Tiilikainen totesi

 

Toisessa erässä HIFK osoitti, ettei se tulisi myymään nahkaansa helpolla. Se painoi armottomasti aavistuksen passivoituneen HPK:n niskaan. Kavennusmaali näki päivänvalon ylivoimalla Lauri Kulmalan maalilla.

Tiiviisti puolustanut HIFK onnistui vaikeuttamaan HPK:n pelinrakentelua, mutta lisäosumia ei toisessa erässä nähty.

– Pelin kuva muuttui toiseen erään, emme päässeet siihen ensimmäisen erän rytmiin ja vastustaja pääsi niskan päälle, Tiilikainen luonnehti. 

Kolmannessa erässä HIFK painoi päälle entisestään, mutta Juha Jääskän jouduttua koukkaamisesta jäähyaitioon, HPK sai mahdollisuutensa.

Sen vierasjoukkue käytti salamannopeasti. Jaakko Kuusisto tinttasi vapauttavan osuman, kun Jääskän rangaistus oli ehtinyt vanheta vain kuusi sekuntia.

Kun päätöserää oli jäljellä enää vajaa neljä minuuttia, Miska Ronkaisen 4–1-maali vapautti HPK:n kolmen maalin johtoon.

Kun maaleja ei enää tehty, se riitti HPK:lle, joka onnistui siinä mitä Helsinkiin tuli tekemään. Eli siirtämään puolivälieräsarjan ratkaisua tiistaiksi Hämeenlinnaan.

Voitot ovat nyt 2-2, kun kolmella voitolla edetään välieriin.

– Meille sarjan dilemma on ollut se, miten pidämme huolen, että emme lähtisi liian innokkaasti juoksemaan kiekon perässä. Kolmannessa erässä sitä saatiin hillittyä, Tiilikainen arvioi.

 

Ottelusarjassa on edetty ainoastaan vierasvoittojen tahdissa. HPK:lla on ollut hieman tahmeampaa kotijäällään hyvän vieraspelaamisensa rinnalla.

Päävalmentaja Tiilikainen uskoo, että tähän saadaan käänne tiistaina.

– Meillä on omia syitämme, jotka tiedämme olevan kotipelaamisen tahmeuden syynä. Uskon kuitenkin, että oppi, mitä tähän mennessä on saatu, näkyy tiistaina. Nuorilla miehillä on paljon intohimoa mukana. Joillain se voi näkyä turhana puristamisena, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen ei epäile hetkeäkään, etteikö hänen joukkueensa olisi valmis laittamaan kaikkea likoon tiistaina.

– Nyt on enää ihan turhaa jännittää. Ehkä peliämme tietyllä tavalla jopa helpotti häviö ja tähän tilanteeseen joutuminen. Tilanne on yksinkertainen: Do or die.

 

Yksi asia on ainakin varmaa. Tiistaina Ritariareenassa nähdään todellinen jääkiekkomakupala, jossa ratkaistaan välieräpaikan kohtalo – tavalla tai toisella. 

Tiilikainen toivoo sen sytyttävän myös yleisöä saapumaan sankoin joukoin kannustamaan.

– Nyt pelataan hienoja pelejä. Ei tästä asetelma hienommaksi mene. HäSa

Antti Pennanen ei kommentoi Hämeen Sanomien tietoja, joiden mukaan hän valmentaa ensi kaudella myös Leijonia. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen Sanomien tietojen mukaan HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen kuuluu Suomen A-maajoukkueen valmennusryhmään ensi kaudesta alkaen.Hämeen Sanomien sisäpiirilähteiden mukaan myös HPK:n entinen ja KooKoon nykyinen maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen tulee jatkossa kuulumaan Pennasen tavoin Leijonien

NHL-pelaajien kieltäytymiset Leijona-paidasta ovat nousseet valtakunnassa isoksi puheenaiheeksi ennen kevään MM-kisoja. Myös Jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja ja nykyinen kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on ottanut asiaan kantaa. – Onhan liitto antanut usea

NHL:n suomalaistähti Patrik Laine antoi Yle Urheilulle haastattelun, jossa hän suomi kovin sanoin vanhan seuransa Tapparan pelitapaa ja sitä kautta sen seuraidentiteettiä.– Vähän on eri näköistä. Ei tekisi kyllä mieli pelata tuollaista trappilätkää enää hetkeäkään.

HPK keräsi paikallislehdistöä kasaan keskiviikkoaamupäivänä tiedotustilaisuudessaan, jossa käsiteltiin päättynyttä kautta ja tulevaisuuden suunnitelmia.Esille nousi myös päättyneen kauden kolmen parhaan pistemiehen – Oula Palveen, Kristian Vesalaisen ja Joonas Lehtivuoren – lähdöt joukkueesta.Miten

Kiekkokiuas pureutuu Liigan maanantai-illan välieräpareihin, joissa omaa sarjaansa 2-1 -otteluvoitoin johtava Kärpät kohtaa HIFK:n Helsingissä ja 3-0 -voitoin TPS:ää vastaan johtavalla Tapparalla on mahdollisuus kotikentällään varmistaa paikka Liigan finaaleissa.Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen