Julkaistu: 18.03.2018 21:45
-
Päivitetty: 18.03.2018 22:40

HPK:n nuoret siirsivät ratkaisua – välieräpaikka ratkeaa tiistaina Hämeenlinnassa

  • HPK:n nuoret pääsivät juhlimaan toista voittoaan Helsingissä. Välieräpaikka ratkeaa tiistaina Hämeenlinnassa. Kuva: Samuel Savolainen
    HPK:n nuoret pääsivät juhlimaan toista voittoaan Helsingissä. Välieräpaikka ratkeaa tiistaina Hämeenlinnassa. Kuva: Samuel Savolainen

Runkosarjan Nuorten SM-liigan piste-ennätyksellä voittanut, mutta puolivälierissä ahtaalle joutunut HPK:n U20-joukkue ei suostunut taipumaan sunnuntai-iltana Helsingissä täpötäyteen pakatussa Elisa-areenassa.

Pelin henki ennen ottelua oli selvä. HPK oli pakkovoiton edessä ja kuilun partaalla. 

Epätoivo oli kuitenkin kanavoitunut positiivisella tavalla hämeenlinnalaisten otteissa avauserässä. Se näkyi myös tulostaululla, sillä Niclas Almarin ylivoima-osumalla ja Paavo Tynin maalilla, HPK pääsi kahden maalin karkumatkalla ensimmäiselle erätauolle.

Päävalmentaja Matti Tiilikainen näki paljon hyvää avauserässä muutenkin kuin maalien valossa.

– Ensimmäinen erä oli todella hyvä meiltä, joukkue oli valmis näyttämään, että haluttiin tuoda ratkaisu Hämeenlinnaan, Tiilikainen totesi

 

Toisessa erässä HIFK osoitti, ettei se tulisi myymään nahkaansa helpolla. Se painoi armottomasti aavistuksen passivoituneen HPK:n niskaan. Kavennusmaali näki päivänvalon ylivoimalla Lauri Kulmalan maalilla.

Tiiviisti puolustanut HIFK onnistui vaikeuttamaan HPK:n pelinrakentelua, mutta lisäosumia ei toisessa erässä nähty.

– Pelin kuva muuttui toiseen erään, emme päässeet siihen ensimmäisen erän rytmiin ja vastustaja pääsi niskan päälle, Tiilikainen luonnehti. 

Kolmannessa erässä HIFK painoi päälle entisestään, mutta Juha Jääskän jouduttua koukkaamisesta jäähyaitioon, HPK sai mahdollisuutensa.

Sen vierasjoukkue käytti salamannopeasti. Jaakko Kuusisto tinttasi vapauttavan osuman, kun Jääskän rangaistus oli ehtinyt vanheta vain kuusi sekuntia.

Kun päätöserää oli jäljellä enää vajaa neljä minuuttia, Miska Ronkaisen 4–1-maali vapautti HPK:n kolmen maalin johtoon.

Kun maaleja ei enää tehty, se riitti HPK:lle, joka onnistui siinä mitä Helsinkiin tuli tekemään. Eli siirtämään puolivälieräsarjan ratkaisua tiistaiksi Hämeenlinnaan.

Voitot ovat nyt 2-2, kun kolmella voitolla edetään välieriin.

– Meille sarjan dilemma on ollut se, miten pidämme huolen, että emme lähtisi liian innokkaasti juoksemaan kiekon perässä. Kolmannessa erässä sitä saatiin hillittyä, Tiilikainen arvioi.

 

Ottelusarjassa on edetty ainoastaan vierasvoittojen tahdissa. HPK:lla on ollut hieman tahmeampaa kotijäällään hyvän vieraspelaamisensa rinnalla.

Päävalmentaja Tiilikainen uskoo, että tähän saadaan käänne tiistaina.

– Meillä on omia syitämme, jotka tiedämme olevan kotipelaamisen tahmeuden syynä. Uskon kuitenkin, että oppi, mitä tähän mennessä on saatu, näkyy tiistaina. Nuorilla miehillä on paljon intohimoa mukana. Joillain se voi näkyä turhana puristamisena, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen ei epäile hetkeäkään, etteikö hänen joukkueensa olisi valmis laittamaan kaikkea likoon tiistaina.

– Nyt on enää ihan turhaa jännittää. Ehkä peliämme tietyllä tavalla jopa helpotti häviö ja tähän tilanteeseen joutuminen. Tilanne on yksinkertainen: Do or die.

 

Yksi asia on ainakin varmaa. Tiistaina Ritariareenassa nähdään todellinen jääkiekkomakupala, jossa ratkaistaan välieräpaikan kohtalo – tavalla tai toisella. 

Tiilikainen toivoo sen sytyttävän myös yleisöä saapumaan sankoin joukoin kannustamaan.

– Nyt pelataan hienoja pelejä. Ei tästä asetelma hienommaksi mene. HäSa

Kristian Vesalainen löi itsensä läpi Liigassa HPK:n paidassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Puhelimeensa vastaava Winnipeg Jetsin pelaajakehityksen koordinaattori Jimmy Roy pyytää ensimmäiseksi anteeksi.Syy on se, että hän ei voi kommentoida millään tavalla HPK:ssa viime kaudella läpimurtonsa Liigan eturivin pelaajaksi tehneen Kristian Vesalaisen sopimustilannetta.19 vuotta heinäkuun ensim

Kuva: Esko Tuovinen

HPK Liiga oy ratkaisi pitkään vellonneen urheilujohtajakysymyksen palkkaamalla tehtävään Mika Toivolan.47-vuotias Toivola on toiminut urallaan urheilutoimenjohtajana Porin Ässissä vuosina 2011-2016 sekä päävalmentajana Ässissä, Lukossa ja Pelicansissa.HPK Liiga oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti V

Saksan kannattajat olivat suunniltaan pudotessaan jatkosta jalkapallon MM-kisoissa. Kuva: OMER MESSINGER

Suomalaisessa urheilukeskustelussa on juonne, jonka piirissä asetetaan – ennen muuta kannattajia mutta myös urheilujournalisteja tarkoittava – urheilua koskeva tunteellinen suhtautuminen vastakkain analyyttisen orientaation kanssa.

Juuse Saros suhtautui maltillisesti valintaansa NHL:n tulokastähdistöön. Kuva: Jaylynn Nash/Icon Sportswire

Nashville Predatorsin Juuse Saros sai juhannusviikolla arvokkaan tunnustuksen kuluneesta NHL-kaudestaan, kun hänet valittiin NHL All-Rookie Teamin maalivahdiksi.Valinnan tekee vuosittain NHL-toimittajien yhdistys PHWA (Professional Hockey Writers' Association). Kuuden pelaajan joukkue on nimetty kau