Julkaistu: 15.05.2018 18:48
-
Päivitetty: 15.05.2018 19:18

Leijonien murskavoiton takana opetus jääkiekon kehityksestä – "Näyttää mallia koko maailmalle"

Leijonat palasi voittokantaan 6-2 -murskavoitolla tärkeällä hetkellä, sillä Suomen USA-voiton merkitys tarkoitti myös lohkovoittoa ja sitä, että Suomi kohtaa tulevassa puolivälierässään Sveitsi.

Kiekkokiukaan vieras, Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta, ihasteli ottelussa erityisesti suomalaisen nuoren tähtikaartin esiintymistä.

Keskustelu siirtyi Suomi-USA -ottelun varjolla myös suomalaisen pelaajakehityksen elpymiseen - ja mistä se johtuu.

– Paljon on hyviä asioita tehty Suomi-kiekossa. Nuoret tähdet tekevät kovaa tulosta arvokisoissa ja NHL:ssä. Ja sitten pakkien pelaavuus on asia, mikä on nuorella sukupolvella näkyvissä. Pelitaidot ja -ominaisuudet mahdollistavat, että kiekon kanssa uskalletaan tehdä asioita. Nuoriso näyttää nyt mallia ihan koko maailmalle, Virta toteaa.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen arvioi Virran tavoin, että Leijonilla on taivas auki.

– Leijonat on pelannut Lauri Marjamäen ajan parasta lätkää. Pelisuunnitelmilla ei ole veivailtu vaan on menty kantavalla johtoajatuksella. Nyt on todennäköisyydet Leijonien puolella.

Virta sanoo, että sudenkuoppia on vaikeaa löytää.

– Siitä puhutaan kuolemanpelinä, vaikka ei kukaan onneksi jääkiekossa kuole. Tilanne on se, että kukaan ei ole vielä voittanut mitään. Se on selvää, että pelitapa riittää, pelaajat riittävät ja  sitoutuminen yhteiseen tekemiseen riittää. Peli pitää nollata nyt kunnolla, nyt ei vielä saa luulla mitään, Virta toteaa.

HPK:n liigajoukkueen harjoituskausi sai perjantaina mahtialun, kun hämeenlinnalaiset kurittivat Valkeakoskella jo viime harjoituskaudelta tuttua KHL-joukkue Sibir Novosibirskiä 5–1.HPK oli ottelussa niskan päällä, mitä edesauttoi maalivahti Emil Larmin huippuottelu.

Kiekkokiukaan kauhukaksikko Petteri Sihvonen ja Samuel Savolainen palasivat sorvin ääreen Pitsiturnauksessa hahmotellen kuuden joukkueen – Pelicansin, TPS:n, Ässien, Sportin, Jukureiden ja turnausisäntä Lukon – tilannetta kauden alla.Pitsiturnaus ei anna koko kuvaa joukkueiden voimasuhteista, mutta

Vuosi sitten Matias Porseland (oik.) oli alusta asti mukana HPK:n edustusjoukkueen jääharjoittelussa Robert Leinon (vas.) ja kumppaneiden kanssa. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n puolustaja Mathias Porseland ei ole liigaseuran uuden harjoituskauden ensimmäisellä viikolla harjoitellut edustusjoukkueen kanssa. Sen sijaan Porseland on luistellut U20-joukkueen kanssa.

Kristian Vesalainen löi itsensä läpi Liigassa HPK:n paidassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Puhelimeensa vastaava Winnipeg Jetsin pelaajakehityksen koordinaattori Jimmy Roy pyytää ensimmäiseksi anteeksi.Syy on se, että hän ei voi kommentoida millään tavalla HPK:ssa viime kaudella läpimurtonsa Liigan eturivin pelaajaksi tehneen Kristian Vesalaisen sopimustilannetta.19 vuotta heinäkuun ensim