Julkaistu: 17.05.2018 14:26

Sveitsi kurkulla: Leijonien vältettävä yksi suuri virhe MM-puolivälierässä – Sihvonen: "Niin ei voi missään nimessä tehdä!"

  • KUVA: European Pressphoto Agency EPA
    KUVA: European Pressphoto Agency EPA
Luvassa on kahden totaalisella tavalla erilaisen koulukunnan peli, kun Suomi ja Sveitsi kohtaavat Tanskan MM-kisojen puolivälieräottelussa.
 
Leijonat on hionut varsin loogisella tavalla läpi turnauksen Meidän pelin tempolätkäänsä määräänsä enempää välittämättä siitä, miten vastustajat ovat pelanneet. Tämä liikaa yksittäisen ottelun vastustajakohtaista pelisuunnitelmaa korostamaton lähestymistapa on tärkein uudistus Lauri Marjamäeltä verrattuna aiempiin Marjamäen päävalmentaja-ajan arvoturnauksiin.
 
Puolivälieräottelussa Sveitsiä vastaan Leijonien sopii jatkaa samalla omaehtoisen pelaamisen tiellä; ei ole tarvis tehdä muutoksia peruspelisuunnitelmaan.
 
Sveitsi pelaa sveitsiläiselle jääkiekkoilulle hyvin tyypillistä pelitapaa, jota kutsun Käkikellolätkäksi. Pelitapa poikkeaa merkittävästi siitä, miten suomalaiset pelaavat. Suurin ero on viisikkopelin tiiveydessä: Leijonat pelaa tiiviisti pelaajat lähellä toisiaan, Sveitsin viisikko on vuorostaan levällään ympäri kaukaloa.
 
Leijonat rytmittää hyökkäämistään monipuolisesti, Sveitsi pelaa lähinnä pystyyn melkeinpä koko ajan. Suomi turvaa ennen muuta lyhytsyöttöpelaamiseen; sveitsiläiset syöttävät aika paljon pitkiä ja puolipitkiä syöttöjä.
 
Sveitsi puolustaa kahdella rytmillä, kuten Suomikin. Useimmiten Sveitsi lähettää kaksi surutta karvaavaa hyökkääjää paineistamaan vastustajan pakkeja, ja pitää samalla visusti kolme pelaajaa ns. pelin alla. Sveitsin kahden kärkikarvaajan ja alakolmion väliin jää se tila, johon Leijonien tulee kohdentaa hyökkäyksensä.
 
Sveitsin trap on sikäli erikoinen, että se on muotoa 3–2 tavalla, jossa puolustajat pudottavat hyvän matkaa oman siniviivan alle. Tämä tarkoittaa sitä, että Leijonien kannattaa tulla yli vastustajan siniviivan kiekkoa kontrolloimalla. Päätykiekkoja ei kannata viljellä, ne Sveitsin pudottavat puolustajat käyvät noukkimassa suhteellisen hyvin.
 
Ruotsia vastaan Sveitsin alivoimanelikko ei vakuuttanut. Se oli passiivinen ilman, että syöttölinjat keskelle ja läpi neliön olisivat olleet kiinni. Sveitsin ylivoimassa Leijonat saa olla tarkkana Sveitsin parhaan pelaajan, NHL-tähti Roman Josin kanssa. Erikoistilanteissa Suomi on edellä Sveitsiä jopa reilusti.
 
Periaatteessa Sveitsi on puolivälierään unelmavastustaja Suomelle pelitapojen erilaisuuden näkökulmasta. Toisaalta Sveitsin sitkeää ja luisteluvoimasta joukkuetta ei saa yhtään aliarvioida. Sen riveissä pelaa kahdeksan tällä kaudella NHL:ssä esiintynyttä pelaajaa ylivertaisena tähtenään mainittu Josi.
 
Jos Leijonilla on yhtään onnea matkassa, se pesee mennen tullen Sveitsin. Vaan jos onni suosii sveitsiläisiä vaikkapa avausmaalin muodossa, pelistä tulee tasaisempi. Siinä tapauksessa suomalaisten on vain pelattava viileästi ja kärsivällisesti omaa tiiviin viisikon Meidän pelin tempolätkää.
 
Missään nimessä ei saa lähteä Sveitsin kanssa luistelemaan kilpaa kaukalon päästä päähän.

Tiistai posautti ilmoille todellisen yllätyssiirron Liigassa, kun 40-vuotias maalivahti Niklas Bäckström siirtyy Liigan viime vuosien kestomenestyjäseura Tapparaan yksivuotisella sopimuksella.Bäckström pelasi kaksi viime kautta HIFK:ssa, jossa Bäckström ajautui kuitenkin ulkokehälle.Alkoi olla selvä

MM-jääkiekkoa seurattiin televisiosta jälleen yksittäisissä otteluissa parhaimmillaan yli kahden miljoonan ihmisen voimin.Jääkiekon ja Leijonien vetovoimaa on turha kiistää, mutta hautaako jääkiekko jo kaiken muun urheilun alleen?Onko jääkiekon lajiylivalta hyväksi edes jääkiekoksi itselleen?– Kun e

Leijonien seuraavalla päävalmentajalla Jukka Jalosella piisaa pohdittavaa, miten hän suhtautuu Lauri Marjamäen jättämään pelilliseen perintöön.Marjamäki uudisti ikään kuin lopputyönään Leijonien pelitapaa.

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

Kiekkokiuas pureutuu tuoreeltaan Leijonien MM-puolivälierään Sveitsiä vastaan, jossa sveitsiläiset tarjosivat Suomelle shokkihoitoa voittamalla ottelun 3-2.Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen järkyttyi näkemästään.– Tähän asti Lauri Marjamäki on vetänyt hommat vihkoon sillä, että on

KUVA: European Pressphoto Agency EPA

Luvassa on kahden totaalisella tavalla erilaisen koulukunnan peli, kun Suomi ja Sveitsi kohtaavat Tanskan MM-kisojen puolivälieräottelussa. Leijonat on hionut varsin loogisella tavalla läpi turnauksen Meidän pelin tempolätkäänsä määräänsä enempää välittämättä siitä, miten vastustajat ovat pelanneet.

Leijonat palasi voittokantaan 6-2 -murskavoitolla tärkeällä hetkellä, sillä Suomen USA-voiton merkitys tarkoitti myös lohkovoittoa ja sitä, että Suomi kohtaa tulevassa puolivälierässään Sveitsi.Kiekkokiukaan vieras, Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta, ihasteli ottelussa erityisesti suomalaisen n