fbpx
Uutiset

Kiekkolähettiläs vihreiden riveihin

Jääkiekon
ja kulttuurin moniottelija Alpo Suhonen lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin vihreiden listalta Hämeen vaalipiiristä.

Uutinen yllätti äkkiseltään. Jos Suhosen tekemisiä tarkastelee pitemmältä ajalta, yllätyksestä ei kannata puhua. Suhoselta kun on totuttu odottamaan erikoisia, ennalta arvaamattomia ratkaisuja. Hän on myös rikkonut monia rajoja.

Ihan tavanomaista ei ole, että siviilipalvelumies on samalla myös aggressiivisen pelin, jääkiekon, tulisieluinen kannattaja. Kaiken lisäksi hän teki loikan kiekkojohtamisesta teatterinjohtamiseen. Jopa kansainväliset uutistoimistot reagoivat ratkaisuun.

Myös tekemisen tavoiltaan Suhonen on poikennut tavanomaisesta. Se on ärsyttänyt ja innostanut. Ensiksi mainittua on tullut monta kertaa enemmän. Eipä ole ihme, että usea pesti on loppunut ennakoitua aikaisemmin.

Suhosella on tunnettuutta, ja hän saa medianäkyvyyttä monia ensikertalaisia ehdokkaita herkemmin. Mies itse uskoi, että vaalipiiristä menee läpi kaksi, jopa kolme vihreää, kun nyt eduskunnassa alueelta istuu vain Kirsi Ojansuu.

Optimismia Suhoselta ei ainakaan puutu. Enemmänkin häneltä puuttuu pitkää pinnaa ja sitkeyttä kestää poliittisia pelejä. Suhosen lähdön pontimena näet on kyllästyminen entiseen puolueeseensa SDP:hen.

Kiekkomiehen mitta täyttyi kahdesta eri syystä. Kun Suhosta pyydettiin demarien eurovaaliehdokkaaksi, hänen annettiin ymmärtää, että Kanta-Hämeen demarit laidasta laitaan tekevät työtä hänen valintansa hyväksi.

Karu totuus paljastui nopeasti. Puolueen ja SAK:n johdosta kulki viesti maakuntiin, että työtä pitää tehdä Riitta Myllerin eteen. Hämeenlinnassakin johtavat demarit pystyttelivät Riitan vaalikojuja ja Suhonen sai kyhätä omansa.

Jo tässä vaiheessa oli selvää, ettei Suhonen saa varauksetonta tukea edes omalta alueelta. Äänisaalis jäi alle 7 000:n.

Myös Forssan valtuustosta Suhonen torpedoitiin ulos. Asialla olivat oman kunnallisjärjestön aktiivit. Joitain suivaannutti miehen saama äänimäärä ja yhden merkittävän konkarin putoaminen. Puoluetoverit kaivoivat henkikirjoittajalta tiedon, että Suhosen kotipaikka on verotussyistä Sveitsissä. Peli oli sillä selvä.

Samalla Suhonen alkoi vihertää. Poliittinen koti oli helppo löytää, koska mies kokee, ettei työväenliike ole muuttunut ajan tarpeiden mukaan. Vihreissä ymmärretään Suhosen mukaan paremmin epätyypillisiä työsuhteita tekeviä ja eri alojen freelancereita.

Suhonen saa myös paljon kunnioittamansa puoluekaverin, Osmo Soininvaaran.

Vihreät on kolmas puolue Suhoselle. Aikoinaan hän pyrki Kalevi Kivistön valitsijamieheksi SKDL:n listoilta.

Miehen suurimmaksi jääkiekkomeriitiksi voidaan laskea se, että hänestä tuli aikoinaan ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja NHL-liigaan.

Menot