Uutiset

Kiekkolija Koivu ja Nizzan sopimus

Vuonna 2003 Euroopan unionissa solmittiin niin kutsuttu Nizzan sopimus, joka yhdisti ja uudisti unionin kahta aiempaa perustamissopimusta.

Vuonna 2011 hämeenlinnalainen Karri Koivu solmi omanlaisensa Nizzan sopimuksen.

Koivu lähti etsimään mahdollisuutta jääkiekkoilla ulkomailla ja päätyi testijaksolle nizzalaisseura Nice Hockey Cote d’Azuriin. Hän vakuutti valmentajat ja seurajohdon, joten nyt taskussa on pelisopimus vuodeksi.

-Ei siitä paljon rahaa saa, mutta sen verran, että elelemään pystyy, Koivu painottaa.

Sopimuksen varmistuttua hän alkoi tutkailla korkeakoulutason opiskelumahdollisuuksia tuosta tunnetusta Rivieran lomakaupungista. Sikäläisestä IPAG Business Schoolista tärppäsi.

Koivu oli onnellinen, kiitollinen ja suorastaan äimänä siitä, kuinka hyvin kaikki osui kohdalleen.

-Minua on jo jonkin aikaa kiinnostanut ulkomailla opiskelu. Kun sen sai vielä yhdistettyä jääkiekkoon, tuli sellainen paketti, josta en ollut osannut uneksiakaan.

Kolmen vuoden komennus

Kesäkuussa 20 vuotta täyttänyt Koivu ei ole ihan sunnuntaikiekkoilija. Viime hän teki HPK:n A-junioreille runkosarjan 33 ottelussa 8+10=18 pistettä.

-SM-liigaan ei olisi ollut mahdollisuuksia. Vielä olisin vuoden saanut pelata junnuissa, mutta sen jälkeen olisi varmaan menty aika alhaiselle sarjatasolle, kun opiskelut olisivat alkaneet viedä. Ehkä Mestikseen olisi taso riittänyt, jos olisi panostanut kiekkoiluun kunnolla, Koivu pohtii.

Nyt nuorukainen pääsee pelaamaan tosissaan puoliammattilaisena. Hänen tutkintonsa Nizzassa vaatii kolmen vuoden opinnot, ja hän haluaa näyttää heti avauskaudella olevansa jatkosopimuksen arvoinen.

Nice Hockey pelaa alkavalla kaudella Ranskan ykkösdivisioonassa.

-Ihan kovaa joukkuetta siellä kasataan. Päävalmentaja on slovakialainen, ja hän on haalinut paljon slovakialaisia pelaajia ja muita ulkomaalaisia. Sarjanousu on käsittääkseni ihan kirkkaana tavoitteena.

-Oman urani kannalta lähden avoimin mielin. Jos pelit kulkevat hyvin, niin miksei voisi korkeammallakin tasolla vielä pelata.

Kaukalo viitoskerroksessa

Ranska ei ole huipputason jääkiekkomaa, mutta pääsarja Ligue Magnusissa kiekkoilee vuosittain parisenkymmentä suomalaista. Ja alasarjoissa on lisää Koivun kaltaisia matkamiehiä.

Nizzan ensi kauden joukkueessa pelaavat Koivun ohella helsinkiläinen Roope Rautanen, 19, sekä Mestis-tasollakin kiekkoillut Joonas Saari, 22.

-Joonas tulee opiskelemaan samaan kouluun kuin minä. Rautasen taustoista en tiedä, Koivu selventää.

Ranskan kielen opiskelu on Koivulla työn alla mutta vielä alkeistasolla. Kauppatieteiden koulutusohjelmassa opetuksen pääkieli on kuitenkin englanti, sillä kyse on englantilaisen yliopiston sivukampuksesta.

Aurinkoinen Nizza ei ole jääkiekkokaupunkinakaan kelvoton.

-Halliin mahtuu reilu tuhat ihmistä, ja kyllä siellä väkeä käy ja meteliä on. Osa kannattajaryhmästä seuraa mukana myös vieraspeleihin, Koivu tietää.

-Se on hauskaa, että halli on kaupungin keskustassa isommassa kompleksissa, viidennessä kerroksessa. Alemmassa kerroksessa on punttisali. Samassa rakennuksessa on myös ainakin uimahalli.

Ulkojäiden puutteen voi korvata vaatimattomasti vaikkapa käymällä Monacossa.

-Eiköhän lähiseudulle tule matkailtua sen verran kuin kiekkoilulta ja opiskeluilta ehtii, Koivu hymyilee.

Ei tunnettua kiekkosukua

Yllättävää kyllä, Karri Koivu ei testijaksolla Nizzan kiekkojoukkueessa saanut kuulla kuittailua tai utelua sukunimestään. Sukulaissuhteita Suomen tunnetuimpaan kiekkoperheeseen hänellä ei ole.

-On tämä Suomessa yleinen sukunimi, mutta eiköhän siitä jotain vielä saa kuulla, hän naurahtaa.

Millainen tämä Koivu on sitten miehiään kiekkoilijana?

-Hmm? Yritän olla sähäkkä ja pärjätä nopeilla jaloilla, pienikokoinen väkkärä tuumii. (HäSa)