Uutiset

Kielellä kupliva särkylääke ei sovi alle teini-ikäisille

Kielellä poreilee ja maistuu colalle. Pian kupliminen loppuu ja aine liukenee nieluun. Jäljelle jää voimakas jälkimaku, lääkemäinen cola. Olen kokeillut Aspirin Zipp raepussin sisältöä.

Lääke on tullut markkinoille viime keväänä, mutta silti särkylääkkeen myynti on vähäistä, vaikka päänsärkylääkettä otettaessa ei tarvitse juoda vettä vaan lykätä vain pussin sisältö kielelle. Lääke poreilee itsekseen, eikä maistu edes pahalle.

– Näitä menee alle 10 pakettia kuukaudessa, kertoo Kaurialan apteekin farmaseutti Sanna Räntilä.

Räntilän mukaan raeaspiriini sopii esimerkiksi mukaan matkalle, koska se on helppo ottaa eikä kyytipojaksi tarvitse nestettä.

Farmaseutti toki varoittaa, että lasten ulottuville lääkettä ei pidä jättää, eivätkä lapset saisi lääkitä itse itseään.

– Aspirinia ei suositella lapsille, allergisille eikä verenohennuslääkettä käyttäville.

Muilta valmistajilta ei ole tullut markkinoille vielä suussa liukenevia särkylääkkeitä. Pamol F on tuonut markkinoille nesteeseen liukenevan särkylääkkeen, jota käytetään erityisesti lapsille juuri helppouden vuoksi.

Helppo ottaa

Kahdeksasluokkalaiset Tiia Topinoja, Sini Lehtinen ja Anniina Sievänen kertovat käyttävänsä särkylääkkeitä silloin, kun päätä särkee. Silloin tytöt ottavat Buranaa. He eivät ole kuulleet karkkimaisesta päänsärkylääkkeestä ja katsovat pakettia mielenkiinnolla.

– Varmasti tällainen on helpompi ottaa kuin nielaistava tabletti, Anniina Sievänen arvelee.

Kaverikolmikko maistaa särkylääkettä.

– Maistuu appelsiinilta, Sini Lehtinen kertoo.

– Onhan tämä tosi helppo. Ei tarvitse edes olla vettä mukana, sanoo Anniina Sievänen, jolla päänsärky puhkeaa yleensä auringossa.

Tulisiko tytöille mieleen ottaa karkkimaista Aspirinia, jos makeanhimo yllättää?

– Ei, lääkkeitä ei pidä ottaa, ellei päätä särje. Jotkut tyhmät vois kyllä ottaakin näitä ihan muuten vaan, tytöt arvioivat.

Keijo Mantereen taskusta löytyy nopeasti liukenevia buranoita. Mantere kärsii mikreenistä ja silloin hän ottaa taskustaan löytyvän pillerin. Edes kuplivan Aspirinin voimaan hän ei usko.

– En aio kokeilla. Tulee kyllä mieleen, että noitahan nuoret voivat syödä kuin leipää, jos se kerran hyvälle maistuu, Mantere sanoo.

Ei lapsille eikä nuorille

Lastentautien erikoislääkäri Pertti Pitkänen Lasten Lääni lääkäriasemalta kertoo, että asetyylisalisyylihappoa sisältävää Aspirinia ei missään muodossa suositella lapsille ja teini-ikäisille.

– Maailmalla on törmätty ongelmaan, jossa lapsi, kuumetauti ja aspiriini ovat huono yhdistelmä. Ne saattavat aiheuttaa Reyen oireyhtymän vaaran, joka aiheuttaa aivo- ja munaisvaurioita ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Pitkäsen mukaan muun muassa Britanniassa ja Yhdysvalloissa on kiristetty Aspirinin käyttöä. Britanniassa sitä ei suositella alle 16-vuotiaille ja Yhdysvalloissa särkylääkettä ei saa antaa alle 19-vuotiaille.

Vaikka Aspirin Zipp maistuu hyvälle ja on helppo ottaa, Pitkänen ei sitä tuomitse.

– Joillakin aikuisilla on ongelmia tablettien nielemisessä ja silloin lääkkeen käytölle on perusteita.

Pitkänen muistelee, että kymmenisen vuotta sitten oli markkinoilla vielä lasten Disperin, joka kuitenkin poistettiin markkinoilta juuri Reyen oireyhtymän vuoksi.

– Lapsille kipulääkkeeksi sopii parasetamolia sisältävät särkylääkkeet kuten Panadol.

Päivän lehti

3.6.2020