Kielinatseja ja muuta shaibaa

Leikittelen ajatuksella, että ihmiskunnan elo olisi ennalta määrättyä viihdettä. Välillä tuntuu siltä, että ympäröivä maailma olisi suoraan kuin tragikomedian käsikirjoituksesta. Draaman kaarien muutoksia seuraisi jokin käsityskykymme ylittävä, yltäkylläisyydessä elävä rotu. Tunteen on pakko olla todistettavissa, alla muutamia poimintoja.
 
Käytännössä kaikki ulkomaan uutiset tulevat vielä reilun viikon ajan Kaukasian länsiosasta Mustanmeren rannikkoseudulta. Kun urheilijat, taustajoukot ja turistit majoittuvat kaikkien aikojen kalliimmassa, mutta puutteellisessa talviolympiakylässä, ovat paikalliset ajettu kaupungin kaatopaikoille. 
 
Niihin kipataan myös kisaroskat sekä biojäte, mikäli jälkimmäiseen luokiteltuja kaikkia kulkukissoja ja -koiria eivät eläintensuojelijat onnistu lennättämään Moskovaan. Kumpi on sitten luontokappaleille kovempi tuomio: niskalaukaus vai elinympäristön vaihto subtrooppiselta vyöhykkeeltä paikkaan, joka sopisi ilmastoltaan paremmin talviolympialaisten kisanäyttämöksi? Balalaikka soi ja olympiahenki haisee. 
 
Toisten käydessä ikuisuuskamppailua ihmisoikeuksista (ja eläintenkin), kielinatseiksi tituleerattu osa pyhittää elämänsä sille, onko parhaillaan käynnissä olevien olympialaisten päänäyttämö suomalaiselta kieliasultaan Sotshi vai Sotši. 
 
Siinä missä Seppo Räty haukkui aikoinaan Saksaa paskaksi maaksi, Sotshissa ratkotaan kiekkokuninkuus Shaiba-areenassa.  Suomalaisten nykykielinikkarien ansiosta shaiba on taittunut suuhun sopivampaan muotoon saksalaisvastineesta scheisse. Katsokaa vaikka urbaanista sanakirjasta.
 
Kyllä kotimaastakin löytyy. Mestiksessä tahkoava turkulainen lätkäpumppu TuTo etsii riveihinsä playoff-pelaajia. Komiikka piilee siinä, että pudotuspeliveijareita seura etsii avoimella työpaikkatarjouksella työ- ja elinkeinoministeriön luotsaaman Mollin verkkosivujen kautta. 
 
Työkokemuksesta ei ollut ilmoituksessa mitään puhetta. Kiinnostavatko pudotuspelikiekko ja mahdollisuus menestykseen? Tässä olisi oiva paikka esimerkiksi rohkealle työnhakijalle ja kiihkeälle penkkiurheilijalle, joka tietää jääkiekosta kaiken. Pidä kiirettä, tällaisia tarjouksia näkee vain Hollywood-rainoissa.
 
Poliisit huristelevat laittomilla autoilla, vastikään uutisoitiin. Helsingin ja Pohjanmaan poliisilaitokset olivat ratsanneet katsastamattomia autoja, öh, katsastamattomilla autoilla. Sitä jutussa ei kerrottu, montako laitonta siviiliautoa olivat sinivuokot laittomilla menopeleillään pysäyttäneet. 
 
Mediassa on pyöritelty myös huumepoliisista, jonka epäillään kitkemisen sijaan kytkeytyneen isoon huumevyyhtiin. Kuulostaa aivan Karukosken elokuvalta, jonka roolista Jasper Pääkkönen saa vuonna 2025 uransa toisen Jussi-palkinnon. Entäpä seuraava uutisotsikko: palavasta autosta löytyi sammunut mies. No, se vaikuttaa lähinnä joltain Jäykät heput -sarjakuvan stripiltä.
 

Päivän lehti

30.5.2020