fbpx
Uutiset

Kielletty äärijäsenyys toisi sakkoja

Jos oikeus päättää, että väkivaltainen äärijärjestö lakkautetaan, lakkautetun liikkeen toiminnan jatkajalle voidaan antaa sanktiosakko laittomasta yhdistystoiminnasta.

Näin toteaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Lännen Medialle.

Poliisihallitus ja Valtakunnansyyttäjänvirasto arvioivat parhaillaan, voiko Suomen vastarintaliikettä (SVL) vastaan nostaa kanteen ja kumpi niistä veisi kannetta eteenpäin.

Nykyisen yhdistyslain mukaan tuomioistuin voi lakkauttaa yhdistyksen, jos sen toiminta on olennaisesti lakien tai hyvien tapojen vastaista. Yhdistys voidaan lakkauttaa, oli se rekisteröity tai rekisteröimätön yhdistys.

Kolehmaisen mukaan ei pidä tuudittautua siihen, että ongelma ratkaistaisiin sillä, että ääriliike kielletään. Kysymykseksi jää, miten määritellään, kuka on kielletyn toiminnan jatkaja, jos yhdistys kielletään.

– Siinä tulevat näytölliset kysymykset sen jälkeen. Kuka on, mistä on ja millä tavalla liittyy tähän toimintaan, Kolehmainen sanoo.

Kielletyn yhdistyksen sateenvarjon alla tai sen nimissä kokoontuvat henkilöt syyllistyisivät Kolehmaisen mukaan laittomaan yhdistystoimintaan, vaikka he olisivat vain niin sanottuja hangaround-jäseniä.

Tukena pitää olla selvitys siitä, millä näytetään toteen, että henkilö on toiminut vasten lakeja ja tapoja. Tapauksissa pitää Kolehmaisen mukaan selvittää myös yhdistyksen johtosuhteet ja vastuutahot.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei osaa sanoa, miten Valtakunnansyyttäjänvirastossa tulkittaisiin sitä joukkoa, joka jatkaisi kielletyn yhdistyksen toimintaa. Hänen mukaansa asiantuntemusta tässä kysymyksessä on Patentti- ja rekisterihallituksessa.

– En halua toimia asiantuntijana, kun en tunne yhdistyslakia sillä tavalla. Jokin järjestäytynyt joukko se varmaan täytyisi olla, joka jatkaa sitä toimintaa, tai muutenhan se on yksittäinen henkilö, jonka toimintaa arvioidaan siltä kannalta, täyttävätkö ne jonkin rangaistavan säädöksen tunnusmerkistön, hän sanoo.

Toiviainen ei myöskään osaa sanoa, mihin rikokseen ”pelkkä” jäsen syyllistyisi, jos hän jatkaisi toimintaa liikkeen piirissä oikeuden asettaman kiellon jälkeen.

– Me ei olla näin tätä pohdittu, Toiviainen sanoo.

– Meillä on säännökset järjestäytyneen rikollisryhmän jäsenenä toimimisesta.

Menot