Uutiset

Kielteinen turvapaikkapäätöskö ulkomaalaisvastaisuutta?

Seurasin TV:stä (2.12.2005) toimittaja Timo Harakan ohjelmassa pakolais-/turvapaikkakeskustelua, jossa oli mukana työministeriöstä asioista vastaava johtaja Mervi Virtanen.

Puutun tässä vain johtaja Virtasen esittämään yhteen asian perustavaa laatua olevaan näkökohtaan. Hän ilmoitti kehottavansa Suomesta kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa menemään esimerkiksi Ruotsiin ja hakemaan siellä uudelleen turvapaikkaa. Eikä hän nähnyt tässä neuvossa olevan mitään väärää.

Päinvastoin, kun tänne on päässyt, hän kertoi, niin kielteisen päätöksen saanut voi liikkua edelleen maasta toiseen vapaasti. Ei ole ihme, että pakolais- ja turvapaikka-asioiden käsittely saa yhä enemmän osakseen kielteisyyttä, jopa vihamielisyyttä, niin Suomessa, kuin koko EU:n alueella.

Kuinka voi olla mahdollista, että asian kokonaisvastuussa olevista viranomaisista yksi voi mitenkään toimia näin tökerösti, perustellen kantaansa inhimillisin näkökohdin. Eihän tällä tavalla toimien tule yhtikäs mitään muuta kuin asiat vain pahenevat. Inhimillisyys on hyvä asia, mutta ei se sovi tähän kohtaan ollenkaan, eikä perusteeksi toimia näin. Mielestäni tällainen toiminta tulee tutkia, mitä pikimmin ja saattaa henkilöt vastuuseen.

Kyllä mielestäni työministeriö ruokkii itse pääosassa ulkomaalaisvastaisuutta kansalaisten keskuudessa, saattaen samalla myös maassa laillisesti olevat ulkomaalaisetkin huonoon valoon.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen kohdalla tulisi toimia aivan toisin. Olisi toimittava siten, ettei henkilö päätöksen saadessaan voi enää lähteä kiertämään maasta toiseen.

Kielteistä päätöstä koskien on laadittava tarkat menettelyohjeet. Eli henkilö on heti siirrettävä valvotusti valvottuun paikkaan odottamaan asian vaatimia jatkotoimia, eli maasta palautusta. Kielteisen päätöksen saanutta ei siis saa päästää enää vapaasti liikkumaan ja pörräämään ympäri Eurooppaa.

Eikä hänelle ole tässä yhteydessä tarpeen antaa enää rahaa, mikä näin ollen vain synnyttäisi uudelleen paluuta Suomeen rahanhakumatkalle. Hänen oikeutensa tässä suhteen ovat Suomessa ja EU:ssa päättyneet.

Vain näin tehden voidaan olettaa, että tämä sekamelskakeskustelu ja -toiminta saadaan koskaan aisoihin. Näin tehden myös annetaan kaikille turvapaikkaa edes ajatteleville rehti ja oikea viesti siitä, mikä on pelin henki.

Eikä tässä yhteydessä asiaa ole sijaa rasismille, eikä muullekaan ulkomaalaisvihamielisyydelle. Osa päättäjistä on tässä suhteessa lampaita ja näin ollen he itse lietsovat ulkomaalaisvihamielisyyttä maassamme. Syy ei ole ulkomaalaisten, eikä suinkaan kantasuomalaisten. Syypäitä ovat vain päättäjät.

Minä olen vihainen vain päättäjille, enkä suinkaan ulkomaalaisille. Minusta laillisesti tänne hyväksytyt ulkomaalaiset ovat tervetulleita ja pulinat pois. Laittomat taas eivät.

Sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) näyttää tässä asiassa ainoalta, jolla järki pelaa ja tunteet pysyvät kurissa.

Turvapaikkapäätös on viranomaispäätös, olkoon kuinka kivulias tahansa, niin se on tehtävä ja myös valvottava loppuun saakka.

Heikki Peistola

Hämeenlinna

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic