Kolumnit Uutiset

Kierrätetty luokkaretkikakku

6C:n luokkaretki odottaa parin kuukauden päässä. Kohdetta ei ole vielä päätetty, mutta kustannuksia mietitään jo. Joku pontevista äideistä kutsui tällä viikolla meitä muita vanhempia pohtimaan, miten lastemme kevätretkeä rahoitamme.

Me olemme mattimyöhäisiä. Luokka on ollut koossa vain edellisestä lukuvuodesta lähtien, joten tälle opintomatkalle ei ole valmiina useamman vuoden aikana kerrytettyä pohjaa.

Vuosien aikana olen ollut luokkaretkien kanssa tekemisissä sekä rahaa keräävänä että kassaa kartuttavana osapuolena. Aika monen luokan säästölippaaseen on minunkin kukkarostani kolikoita pudonnut.

Olen ostanut sukkia, mausteita ja pesupulveria, kortteja, kalentereita ja kynttilöitä.

Kummipojat pitivät minut monta vuotta toffeessa ja pikkuleivissä. Sinisiä ja punaisia muovirasioita löytyy herkkujen jäljiltä edelleen keittiön yläkaapista.

Kummitytön luokan kautta hankitut vessapaperivuoret on sentään nyhdetty loppuun.

Myyntituotteiden ideointi, hankinta ja myynnin järjestäminen vaativat vanhemmilta aikaa ja vaivaa. Yhteisen tapahtuman eteen puurtamiseen ei kaikilla into riitä, eivätkä vuorokauden tunnit veny.

Vaikka lapset itse kiertäisivät myyntitykkeinä sukulaisia ja kotikorttelia, niin jonkunhan heitä ja myyntituotteita on kuljeteltava. Kierroksia saattaa parhaimmillaan olla kaksi: ensin kierretään ovelta ovelle myyntilistan kanssa ja parin viikon kuluttua ollaan liikkeellä jakeluautona.

Myyjäisiin ja kahvitteluihinkin olen osallistunut. Leipominen käy työstä, jos jauhopeukalo ei satu olemaan paikallaan. Keittiön muuttuminen mokkapalojen kotileipomoksi on tuttua varmasti monelle äidille.

Ainahan voi toki leipoa myyjäisiin tiikerikakun ja ostaa sen sitten takaisin itselleen.

Vielä kun kehtaisi kierrättää vinkkiä siitä, että kakunhan voi pakastaa, tuoda uudelleen seuraaviin myyjäisiin, ostaa taas itselleen, pakastaa jälleen, kiikuttaa myyjäisiin, ostaa – loputtomiin. Tai ainakin siihen saakka, kunnes kakun kääreenä oleva pakastepussi on tiensä päässä.

Tunnustetaan: esimerkki oli suoraan television viihdeohjelmasta.

Vai oliko? Jos 6C päättää järjestää kakkumyyjäiset, niin saattaa olla, että leivon sinne kuivakakun. Ja ostan sen itselleni.

Tai sitten ehdotan, että jokainen perhe maksaa lapsensa osuuden luokkaretkikuluista ilman yhteistä rahankeruurallia.

Päivän lehti

25.2.2020