fbpx
Uutiset

Kierrätettyjä tavaroita Stockmannilta? – "Pitkällä aikavälillä tämä ei ole vieras ajatus", hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoo

Stockmann kertoi vappuaattona keskittyvänsä tulevaisuudessa tarjoamaan korkeaa laatua eli premium-tuotteita. Samaan aikaan kulutuskriittisyys ja ympäristötietoisuus lisäävät ihmisten halua ostaa käytettyjä hyväkuntoisia tavaroita uuden asemesta.
Hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoo, että Stockmann keskittyy premium-tuotteiden tarjoamiseen. Hän ei kuitenkaan pidä täysin poissuljettuna ajatusta, etteikö Stockmannilta voisi joskus tulevaisuudessa ostaa myös käytettyjä tuotteita. Kuva: Juha Neuvonen
Hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoo, että Stockmann keskittyy premium-tuotteiden tarjoamiseen. Hän ei kuitenkaan pidä täysin poissuljettuna ajatusta, etteikö Stockmannilta voisi joskus tulevaisuudessa ostaa myös käytettyjä tuotteita. Kuva: Juha Neuvonen

Kovissa talousvaikeuksissa olevan Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia ei pidä poissuljettuna ajatuksena sitä, että tulevaisuudessa Stockmannilta voisi ostaa myös laadukkaita kierrätettyjä tuotteita.

– Kun puhutaan pitkällä aikavälillä, tämä ei ole vieras ajatus, mutta juuri nyt uudessa strategiassamme keskitymme preumium-tuotteisiin eli korkeaan laatuun, johon sisältyy myös vastuullisuus, hän sanoo.

Hänen mukaansa Stockmannin laadun kriteeri on se, että tuotteet on tehty vastuullisista raaka-aineista ja paikoissa, joissa noudatetaan vastuullisuuden periaatteita.

– Tämä liittyy niin meidän omiin kuin muiden brändeihin, hän sanoo.

Siihen, millä tavalla Stockmannin kaltaisessa perinteisessä isossa tavaratalossa kierrätetyt tavarat pääsisivät esille, Ratia ei vielä osaa vastata.

– Tähän on liian aikaista ottaa kantaa, mutta me seuraamme ympäröivää maailmaa erittäin tarkasti. Kun katsotaan kulutuskäyttäytymisen muutosta, meidän tulee olla tämän asian kanssa valveilla, Ratia sanoo.

Nuorille käytetyn tavaran ostaminen on arkipäiväinen valinta

Tällä hetkellä käytettyjen ja kierrätettävien tavaroiden kysyntää ja tarjontaa lisäävät ympäristötietoisuus ja kulutuskriittisyys, jotka kasvavat erityisesti nuorten ikäryhmässä.

Kirpputoreilla ja netin kirpputoriryhmissä hyväkuntoista tavaraa ja vaatteita on hyvin tarjolla. Nuorille esimerkiksi vaatteiden ostaminen kierrätettynä alkaa olla jo arkipäivää. Nuoret myös liittävät kierrätettyihin ja käytettyihin tavaroihin myönteisempiä merkityksiä kuin vanhemmat sukupolvet.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tavaroiden ja vaatteiden hankkimisesta kierrätettyinä voi tulla entistä vahvemmin yksi kuluttajan identiteetin rakentamisen keinoista, Tampereen yliopistossa markkinoinnin professorina työskentelevä Hannu Saarijärvi sanoo.

Saarijärven mukaan tulevaisuuden kannalta kiinnostava kysymys on sekin, miten paljon kuluttajat alkavat odottaa, että uusien tavaroiden rinnalla tarjotaan myös käytettyjä tavaroita.

– On mielenkiintoinen kysymys, voiko tulevaisuudessa uusia tavaroita myymällä edes tarjota sellaista vastuullista ja modernia kulutuskokemusta, jota ympäristötietoisemmat kuluttajat käytettyjä tavaroita ostamalla hakevat, Saarijärvi sanoo.

Stockmann karsii kuluja ja leikkaa työpaikkoja

Stockmann kertoi kuluvalla viikolla aloittavansa yt-neuvottelut ja säästöohjelman, joiden tavoitteena ovat 40 miljoonaa euroa vuodessa. Säästöt voivat johtaa 160 työpaikan vähentämiseen.

Samalla yhtiö julkaisi uuden strategian, jonka mukaan Stockmann keskittyy jatkossa laadukkaiden premium-tuotteiden myymiseen.

Stockmann tavoittelee uudella linjauksella perinteisten kanta-asiakkaidensa lisäksi erityisesti työssäkäyviä naisia ja miehiä sekä niin sanottuja social shopper-nuoria

– Uskomme, että korkealaatuisille tuotteille riittää kysyntää, sillä laadun ostaminen on vastuullista, Ratia sanoo.

 

Lue myös, miten netin kirpputoreilla kannattaa toimia, jotta saa vanhat vaatteet ja tavarat nopeasti ja vaivatta kiertoon.

Menot