Kolumnit Uutiset

Kierrätyksen pitää olla helppoa

Suomessa toimii loistavasti pullojen ja tölkkien kierrätys. Kiitos hyvälle kierrätysjärjestelmälle. Tästä voi moni maa ottaa oppia.

Biojätteen kierrätyksessäkin Suomi kuuluu Euroopan kärkimaihin. Sen sijaan meillä on vielä opittavaa muun jätteen hyödyntämisessä ja kierrättämisessä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa muun kierrätyksen osuus on lähes kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Pitää pyrkiä pohjoismaiseen rintamaan.

Onneksi kaatopaikkajätteen määrä on viime vuosina pienentynyt hyvää vauhtia. Vielä parempaankin varmasti pystyisimme, jos kierrätys tehtäisiin nykyistä helpommaksi.

Kerrostalossa asuessamme oli kierrätys kohtuullisen helppoa, kun taloyhtiön jätehuoneessa oli astiat eri jätteille. Omakotitaloon muutettuamme homma hankaloitui, koska kierrätettävät oli säilöttävä kotona autolla kierrätyspisteisiin vietäväksi. Ihmettelen suuresti, kuinka autottomat saavat viedyksi jätteet kierrätyspisteisiin, joita kaiken lisäksi vähennettiin rutkasti.

Kierrätyspisteitä pitäisi mielestäni olla nykyistä enemmän, jotta niiden hyödyntäminen olisi vaivatonta. Olen nähnyt ulkomailla tyylikkäitä kierrätyspisteitä aivan kaupunkien keskustoissa.

En yhtään ihmettele sitä kiukun määrää, jonka kierrätyksen uudistukset ovat tänä vuonna herättäneet. Kierrätyspisteiden sijainnissa ja siivossa on ollut paljon toivomisen varaa. On aivan oikein, että jätelautakunta puuttui tilanteeseen vaatien kierrätyspisteiden siistinä pitämistä.

Pisteiden sijoittelukin vaatisi vielä tarkastelua, jottei niiden vieressä asuville koituisi kohtuutonta haittaa epäsiististä ympäristöstä ja liikenteestä eri vuorokaudenaikoina lasinkierrätyskolinoineen. Pitäisi ymmärtää, ettei kukaan näitä kierrätyspisteitä ikkunansa alle halua. Hämeenlinnan Sairiossa ainakin Viertokadun kierrätyspiste on suoraan paritalon ikkunoiden edessä. Sääliksi käy sen talon asukkaita.

Uskoisin, että opeteltavaa riittää useimmilla. Varsinkin uusi muovinkeräys vaatii perehtymistä, jotta sen taitaa. Koulittavaa on myös asenteissa ainakin meillä monilla, jotka emme ole lapsena tottuneet kierrättämiseen. Asenteista kielii myös se, että kierrätyspisteille jätetään tavaraa, joka ei sinne kuulu.

Onneksi nykylapset oppivat kierrätystaitoja jo päiväkodeissa. Toivoa on.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic