fbpx
Kolumnit Uutiset

Kierrätys on paikallaan myös kunnan töissä

Myllerrys tapahtuu ennen kuin Hämeenlinnan uusi kaupunginvaltuusto aloittaa kesäkuussa. Tosin isompikin muutos voisi olla.

Organisaatiota on ilmeisesti suunniteltu ruotsalaismallisesti diskuteeraten pitkin kevättä ja vielä loppukesästäkin. Lopputulos vaikuttaa kompromissilta.

Valtuusto pienenee ja lautakuntien määrää vähennetään. Uutena työkaluna tulee käyttöön toimialarajat ylittävä ohjelmatyö, jota tehdään määräaikaisesti.

Johtoportaassa puhuri heittää ihmisiä uusiin asemiin. Kaikilla tasoilla on syytä pohtia tehtävien kierrätystä.

Ihmiset eivät tätä aina usko, mutta tekee hyvää päästä välillä vaihtamaan töitä ja näkökulmaa.

Moni huokaa helpotuksesta, kun tilaaja-tuottajamallista luovutaan. Kuinka moni loppujen lopuksi on sisäistänyt, miten se toimii?

Siitä on tullut vähän niin kuin EU. Aina, kun jokin asia on ollut jumissa tai huonosti, syytetään tiltua.

Malli tarkoittaa julkisten palveluiden organisoimista siten, että palvelun tilaajan ja tuottajan roolit erotetaan toisistaan.

Kunta voi toimia tilaajana. Tuottaja voi olla joko kunnan oma tai sen ulkopuolinen organisaatio.

Toivottavasti tekeillä on arviointi siitä, missä tiltu onnistui ja mikä meni pieleen. Ainakin se koetaan hyvin byrokraattisena.

Kaupunki ei silti ryhdy tuottamaan kaikkia palvelujaan itse, vaikka sellaisesta ainakin valtuuston vasemmalla laidalla haaveillaan.

Käytännössä esimerkiksi vanhusten asumispalvelut suistuisivat kaaokseen, jos yksityinen kapasiteetti poistuisi käytöstä. Sama koskee lasten päivähoitoa.

Myös uudessa Hämeenlinnassa on käytössä monituottajamalli eli palveluita ostetaan yksityisiltä ja kolmannelta sektorilta.

Ohjelmatyö on kiintoisa uusi avaus. Se tarkoittaa, että ajankohtaista pulmaa ratkaisemaan voidaan valtuutetuista tai varavaltuutetuista nimetä työryhmä, joka saa sekä rahaa että valtaa etsiä ratkaisuja pulmaan.

Teema voi olla vaikkapa työttömyys, asunnottomuus tai nuorten koulutus. Ohjelmatyöryhmä voi ylittää kaikki toimiala- ja sektorirajat.

Valtuutetuille tämä tarkoittaa lisää töitä, mutta myös mahdollisuutta vaikuttaa. On ihme, jos ohjelmatyö ei kiinnosta.

Varsinainen jättimuutos odottaa kuitenkin jo kulman takana.

Jos sote-palvelut siirtyvät maakunnan vastuulle 2019, kaupungin organisaatio kutistuu ja joutuu jälleen uudistumaan.

Menot